בס"ד
ערב תשעה באב שחל בשבת – כך תתכוננו נכון לצום
יש יתרון גדול בערב תשעה באב שחל בשבת. כך שאם יש למשהו חשש שאולי הוא לא אכל מספיק לפני הצום, השנה אין את החשש הזה. כולנו יושבים לאכול שלוש סעודות כיד המלך, שכן אין נוהגים אבלות בשבת.
עם זאת, ישנם מספר נקודות חשובות שכדאי לשים לב אליהם כיוון שכמו כל צום, צום של 25 שעות גורם לגוף לנצל את כל מאגרי הפחמימות שבו ולגרום לכאבי ראש או סחרחורות.
האם אפשר להגיע במצב האופטימלי לצום, ולעבור אותו ללא כאבי ראש או סחרחורות ככל האפשר? התשובה טמונה בבחירת המאכלים לסעודה המפסקת, ולשבירה נכונה של הצום בסיומו.
רוב האנשים הבריאים שאינם עוסקים בפעילות ספורטיבית מאומצת באופן מיוחד אינם צריכים להתכונן לצום כבר מהערב שלפני.
אנשים שתזונתם מאוזנת ומסודרת בדרך כלל והם שותים מספיק מים מקבלים את כל צורכי הגוף ממילא, לכן יש טעם להיערך לצום רק בערב הצום עצמו – כלומר, בשבת.
תכל'ס – מה מומלץ לאכול ולשתות ביום הצום?
במהלך כל השבת, עד סעודה שלישית שהיא הסעודה המספקת כדאי להקפיד על צריכת נוזלים מספקת, שתאפשר לרקמות להפוך לרוויות ותמנע התייבשות. מומלץ לשתות לפחות שני ליטר מים. לא מיצים או משקאות מוגזים, (כ- 8-10 כוסות המפוזרות על פני היום – כוס אחת בכל שעה עד תחילת הצום.)
סעודה ראשונה – אכלו כפי שאתם רגילים.
סעודה שניה –
פחמימה: אכלו פחמימות מורכבות ודגנים מלאים. לדוגמא: חלות מקמח מלא, אורז מלא, כוסמת. גם בחמין ניתן לשים חיטה מלאה.
חלבון: הקפידו לאכול מנת חלבון. דג, עוף, בשר, ביצה.
הוסיפו ירקות לארוחה, חיים ומבושלים – הם מלאים בסיבים תזונתיים ונוזלים שיעניקו אנרגיה לגוף.
לאחר כשלוש-ארבע שעות אכלו ארוחת ביניים קטנה הכוללת גם היא דגנים מלאים וחלבון, והקפידו לשלב בה ירקות כדי להאט את ספיגת המזון. אכלו פרי לקינוח. (ענבים, אבטיח וכד' – פירות המכילים הרבה נוזלים)
סעודה שלישית – סעודה מפסקת
אכלו ארוחה מבושלת המכילה פחמימות שמתפרקות לאט (שגורמות להאטה בהתרוקנות הקיבה), כמו אורז, תפוחי אדמה, כוסמת, כיסוני בצק או נודלס.
והוסיפו חלבון איכותי (תורם לתחושת השובע) כמו עוף, קציצות או צלי בקר.
הרבה ירקות מבושלים וגם סלט טרי גדול. (תורמים להגדלת כמות הסיבים התזונתיים ולתחושת המלאות בקיבה.)
מיד לפני הצום כדאי לשתות לפחות שתי כוסות מים נוספות, ואין טעם בכמות גדולה יותר משום שהנוזלים יצאו מהר מאוד בשתן.
עד עכשיו דברנו מה כן לאכול.
מה לא לאכול?
השתדלו להמעיט במלח, ברוטב סויה, באבקות מרק (שגם בשגרה אינן מומלצות) ובחמוצים, משום שאלה יכולים להשפיע על הצמא בשעות הצום בשל תכולת הנתרן הגבוהה שבהם.
במה כדאי לשבור את הצום?
בשל המחסור בנוזלים, מערכת העצבים המרכזית – המוח, היא שסובלת הכי הרבה וגורמת לחולשה, חוסר ריכוז, עייפות וסחרחורות. הסעודה בסיום הצום צריכה לספק קודם כל סוכר זמין שייספג מהר ויעלה את רמת הסוכר בדם, והרבה מים כדי לכסות על המחסור המתקדם.
התחילו את הארוחה שלאחר הצום בתה או בקפה, בתוספת עוגה או עוגיות. השתייה החמה הממותקת מכילה סוכר, ויחד עם העוגיות מדובר בחזרה מתונה מהצום בחזרה לאכילה
.
לאחר המתנה של כחצי שעה, גשו לארוחה העיקרית, שהרכבה דומה לארוחה רגילה: מנת פחמימה מורכבת ומשביעה, המתפרקת לסוכרים שנספגים לאט (לאחר שרמת הסוכר כבר עלתה בזכות התה והעוגיות), ומנת חלבון התורמת חלבון זמין ואיכותי לשרירים שסבלו בשל הצום, וכמובן ירקות התורמים טעם, נפח וצבע למזון.
חולי סוכרת או לב? שימו לב!
אוכלוסיות מיוחדות כגון חולי סוכרת או לב, אנשים הסובלים מיתר לחץ דם וחולים כרוניים אחרים המטופלים בתרופות מיוחדות חייבים להתייעץ עם הרופא המטפל ועם דיאטנית באופן אישי כדי לקבל אישור לצום, והדרכה לגבי צריכת תרופות ומינונן.
אצל חולי סוכרת נוטים בדרך כלל להפחית בתרופות השונות להורדת הסוכר בדם, כאלו שיש לקחת עם האוכל – וכשלא אוכלים אין צורך לקחת אותן.
מצד שני, צום גם עלול להוביל לעליית הסוכר בדם בשל שינויים הורמונליים ופירוק רקמות בגוף, כך שייתכן שהחולה יזדקק לטיפול תרופתי או לזריקות אינסולין (במיוחד זה המוזרק בלילה ושומר על רמת אינסולין נמוכה אך קבועה), ולכן יש להתייחס בכל מקרה לגופו.
הלוואי שנזכה לגאולה השלמה בקרוב ממש ותחזנה עיננו בשוב ה' לציון ברחמים!
כל מילה נכונה! מניסיון!!! תודה רבה לכם!!!!!!!!!!!
כדאי לשבור את הצום קודם כל, באכילת אבטיח.
האבטיח מכיל סוכר ונוזלים.
והוא התשובה האולטימטיבית לאחר צום.