Isaac Harari/FLASH90

"אי אפשר לדבר במונחי הישג על אירוע קשה כל כך" החכי"ם מגיבים

במערכת הפוליטית בישראל מגיבים להסכמות עליהם הגיע ראש הממשלה נתניהו עם ראש ממשלת פולין להסיר את הסעיף הפלילי מחוק השואה. אבי גבאי מברך, חברי מפלגתו תוקפים. יד ושם: "התפתחות חיובית וצעד בכיוון הנכון"

במערכת הפוליטית בישראל מגיבים להסכמות עליהם הגיע ראש הממשלה נתניהו עם ראש ממשלת פולין להסיר את הסעיף הפלילי מחוק השואה.

יו"ר מפלגת העבודה אבי גבאי בירך על ההסכמות. "אני שמח על ההחלטה להחזיר את חוק הכחשת השואה הפולני לדיון מחודש ומקווה מאוד שייגנז", אמר. "את ההיסטוריה אי אפשר לנקות ואי אפשר לשנות".

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד שב ותקף את נתניהו בעקבות החוק ואמר כי השינוי בחוק אינו בגדר הישג אלא חרפה, כדבריו. "אני הזהרתי את ראש הממשלה נתניהו בדיוק מזה", אמר. "בדיוק מלקיים משא ומתן עם הפולנים שבסופו יגיעו לאיזו פשרה עקומה ויחשבו שהכל בסדר. זו פגיעה בזכר הנספים, בשואה ועל זכר הנספים בשואה לא עושים פשרות פוליטיות. אנחנו צריכים להמשיך ולדרוש את ביטולו המוחלט של החוק המבזה הזה".

ח"כ איילת נחמיאס ורבין, שהובילה את המחאה הפרלמנטרית בעניין אמרה: "אי אפשר לדבר במונחי הישג על ארוע קשה כל כך. כל כך הרבה זמן כל כך הרבה אנשים נחשפו לרעיון הכחשת מוטיבים מרכזיים בשואה בגלל ההתנהלות הקלוקלת של משרד החוץ בראשות נתניהו. אנחנו בסך הכל 73 שנים מתום השואה שחשבנו שטלטלה את האנושות לצמיתות והתעוררנו לפני חצי שנה למציאות שבה הכחשת השואה על אדמת פולין היא עניין לגיטימי. לדבריה, "לחקיקה עצמה ולתגובת ממשלת פולין יש משמעויות מרחיקות לכת על העולם כולו. לא היתה דרך אחרת מלבד ביטול הסעיפים שכללו אחריות פלילית למי שיכרוך את זכר השואה יחד עם הפולנים, העובדה שהתרחשה על אדמתם ולא מעט בסיועם של פולנים".

ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) יוזם החוק הנגדי בכנסת לחוק הפולני מתח ביקורת. "זהו ניסיון מביך של ראש הממשלה לקחת חוק בזוי שהיה ונותר חוק הכחשת שואה ולהציג את ריכוכו כהישג", אמר. "עדיין, האשמת פולנים בשותפות לפשע נגד יהודים תחשב לעבירה שתגרור ענישה אזרחית במקום פלילית. להביע מורת רוח על כך זוהי ממש רמיסת המחויבות שלנו לזכרם של הנספים ולכבודם של הניצולים. העולם צריך לדעת ולזכור ואם ממשלת ישראל מתפשרת על כך ומוכנה להכיל את הניסיונות הבזויים לשכתב את ההיסטוריה זה דבר חמור ומביש".

מ"יד ושם" נמסר בתגובה על תיקון החוק: "אנו רואים בהודעת ממשלת פולין מהיום בדבר הכוונה לתקן את החוק השנוי במחלוקת, התפתחות חיובית וצעד בכיוון הנכון. אנו מאמינים שהדרך הנכונה לתקן עיוותים היסטוריים ותפיסות היסטוריות שגויות היא באמצעות פעולות חינוכיות ומחקריות שיתקיימו באופן חופשי ופתוח. 'יד ושם' ימשיך לתמוך בהבטחת האפשרות לחוקרים ולמחנכים להתמודד ללא מגבלות עם האמת המורכבת של יחסי יהודים-פולנים לפני תקופת השואה, במהלכה ואחריה".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו