צילום: מרים אלסטר / פלאש 90

בצל הודעת ריבלין: דיון סוער בועדת החוקה על חוק הלאום

דיווחים ועדכונים שוטפים מהדיון הסוער בוועדת החוקה: היועמ"ש של הכנסת הביע התנגדות לסעיף היישובים בחוק. ח"כ ציפי לבני הורחקה מהדיון. בימין תוקפים את פנייתו של הנשיא ריבלין: "הוא פוליטיקאי או נשיא?"

בוועדת החוקה של הכנסת מתקיים הבוקר דיון סוער על חוק הלאום. הסעיף שמעורר הכי הרבה אמוציות וחילוקי דעות הוא זה שאמור לאפשר ליישובים לא לקבל תושבים בשל מפתח לאומי/דתי וכיו"ב.

פנייתו של הנשיא ריבלין שהביע את דעתו נגד החוק מהווה גורם מרכזי לסערת הרוחות. יו"ר הוועדה המשותפת חה"כ אמיר אוחנה: "אנחנו מכבדים את הנשיא ואת היועמ"ש לכנסת אבל אני רוצה לומר מילה על צביעות כי כשאני קורא את מכתבו אני לא יודע אם להאזין לנשיא ריבלין או לפוליטיקאי ריבלין אם יש בכלל הבדל בין השניים. ב-2007 עברה במליאה הצעת חוק בתמיכת הקואליציה בראשות קדימה הצ"ח הקובעת כי אדמות קק"ל יוקצו ליהודים בלבד. כותרת גדולה יצאה בהארץ על ביטול מכרזים בכפר ורדים. בדקתי את תוצאת הבחירות –15% הצביעו למרצ, 15% ליש עתיד וכמעט מחצית הצביעו למחנ"צ. כפר ורדים זה אתם ולא הימין. גם לי לא הכל נוח אבל השאלה האם הציונות עברה מהעולם? הציונות היא התשובה לגזענות".

במהלך דבריו הוצאה חה"כ ציפי לבני (המחנה הציוני) מהדיון לאחר שהיו"ר חה"כ אוחנה קרא לה לסדר 3 פעמים.

חה"כ רויטל סויד (המחנה הציוני): אל תכפיש את הנשיא.

חה"כ זחאלקה (הרשימה המשותפת): מבקש לנהל את הדיון עם מינימום של ממלכתיות אפילו למראית עין. אתה מנהל את הדיון בצורה לא עניינית.

היועמ"ש של הכנסת, איל ינון, העביר חוות דעת לוועדה המשותפת בה הוא "ממליץ לא לאשר את הסעיף בנוסח המוצע". לדבריו, "אני סבור כי הנוסח המוצע של סעיף 7(ב( להצעת החוק חורג בצורה משמעותית מן האיזונים העדינים הנדרשים בהקשר זה. הסעיף עלול להכתים את חוק היסוד החשוב, המבקש לעגן ברמה החוקתית, לראשונה בצורה מפורטת, את זהותה ואופיה של המדינה כמדינת הלאום של העם היהודי, ואף עלול להביא להתערבות שיפוטית תקדימית בחקיקת יסוד של הכנסת.

לאור כל האמור לעיל, אנו ממליצים לחברי הוועדה שלא לאשר את הסעיף בנוסח המוצע. אנו מציעים לשקול אימוץ נוסחים חלופיים המתירים הקמת התיישבות קהילתית נפרדת בעלת ייחוד חברתי-תרבותי, אך כזו שלא ניתן יהיה להדיר ממנה בצורה גורפת אזרחים על בסיס לאומי, דתי וכו".

בתגובה לדבריו של סמוטריץ' שהעלה חשש כי אם חוק הלאום נצרת עילית "תיפול" בידי ערבים, ענה לו ח"כ חנין "מה זה תיפול? בידי איזה אוייב? מדובר באזרחי המדינה!".

חוק הלאום: יהדות התורה עדיין מתנגדת; ריבלין מזהיר מפגיעה בחרדים


כאמור, פנייתו של הנשיא מסעירה את המערכת הפוליטית. שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן בהתייחסות לחוק הלאום: "אחרי 70 שנים למדינת ישראל, נדרש חוק שיספק מענה לצביון והזהות שלנו כמדינה יהודית, אולם הניסיון לייחס את החוק להתיישבות נפרדת בישובים יהודיים בלבד מוטעה. החוק ישרת את כלל הקהילות והדתות המרכיבות את מדינת ישראל, הרוצות לחיות לפי זהותם ומסורתם".

ח"כ יאיר לפיד: "המכתב של רובי ריבלין זהו צעד נכון ואמיץ של הנשיא. אני קורא לנתניהו להתעשת ולנטוש את השיקול הפוליטי ולאמץ את חוק הלאום של בני בגין מהליכוד, חוק שאותו הגישה לכנסת ״יש עתיד״".

ח"כ אלעזר שטרן בדיון חוק הלאום: "אני לא מתפלא שדווקא על החוק הזה בחר הנשיא לשלוח באופן חריג מכתב לחברי הכנסת. מציע לח"כ אוחנה להתנצל על שאמר שאינו יודע מי כתב את המכתב, ראובן ריבלין הנשיא או ראובן ריבלין הפוליטיקאי. אני לא מתפלא שדווקא על חוק זה בחר הנשיא לשלוח באופן חריג מכתב לחברי הכנסת".

חבר הכנסת מוטי יוגב: מעריך מאד את נשיא המדינה ראובן ריבלין. יחד עם זאת, איני מבין את התנגדותו להקמת ישוב יהודי בארץ ישראל. נצטווינו בפרשת השבוע: " וירישתם אותה וישבתם בה". לא לארץ זרה חזרנו, אלא לארץ ישראל שלנו, שנגזלה מאיתנו בימים עברו. אם חוק הלאום הוא גזעני, אזי כל הציונות היא גזענות. כל תהליך שיבת ציון והקמת המדינה, היו למען הקמת מדינה יהודית! מדינה לעם היהודי, על אף הישוב הערבי שהיה פה. פנינו אליו היו לשלום ושכנות טובה והם פניהם היו למלחמה. מדינה של ייחוד יהודי ויחד דמוקרטי. הקמת ישוב יהודי בארץ ישראל אינה גזענות, כי אם ציונות".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו