צילום: קובי גדעון / פלאש 90

"לשבת יש מקום מיוחד": ההתבטאות של כרמל שאמה נגד תח"צ בשבת

פרוטוקול של דיוני וועדת הכלכלה לפני מספר שנים שהגיע לידי 'חדשות JDN' אז כיהן כרמל שאמה כח"כ וכיו"ר הוועדה עולה כי במהלך דיון בבקשת מועצת העיר תל אביב להפעיל תח"צ בשבת, התנגד שאמה בכל תוקף והבהיר "השלכותיה הן לאומיות"

בצל סערת אישור תחבורה ציבורית בשבת במועצת העיר רמת גן על ידי ראש העיר כרמל שאמה, 'חדשות JDN' מביא בפעם הראשונה ציטוטים של שאמה בעת שכיהן כח"כ מטעם הליכוד בשנת 2012. אז התקיימו דיונים בוועדת הכלכלה שעמד בראשה על דרישת מועצת העיר תל אביב להפעיל תחבורה ציבורית בשבת.

מפרוטוקול הוועדה שהגיע לידי 'חדשות JDN' נראה בבירור כי כרמל שאמה התנגד למיזם של עיריית תל אביב להפעלת תח"צ בשבת ואף הבהיר: "לשבת יש מקום מיוחד".

בתחילת הדיון שהתקיים אז בוועדה הבהיר: "אמנם מדובר בהחלטה מוניציפלית, שעניינה מקומי, אבל לגישתי השלכותיה הן לאומיות. עניין השבת הוא עניין שנוגע, לדעתי, לשיא הרגישות של המרקם העדין של החברה הישראלית, לא רק ביחסי חילונים-חרדים. בתפיסת עולמי השבת היא שבת של כולנו, כל אחד רואה אותה במובנו שלו. השבת היא אלמנט דתי שלא שייך רק לחרדים, הוא שייך גם לדתיים, למסורתיים, גם לחילונים במובן מסוים, השבת היא מנוחה עבורם".

"גם אני, כאדם שאינו שומר שבת – כלומר, מקדש את כניסת השבת אבל נוסע בשבת – אני רואה זוויות שונות ושיקולים שונים לפני שמחליטים להפעיל תחבורה ציבורית בשבת. לדעתי, יש החלטות, שגם אם הן מתקבלות בצורה דמוקרטית, צריכים להיות להן האיזונים. גם בפקודת העיריות יש החלטות שמועצת עיר מוסמכת לקבל, אך נדרש לכך רוב מיוחס ולא רוב רגיל. לדוגמה, הגנה על העצמאות של הגזבר או של מבקר העירייה. העצמאות הזאת קיבלה את הגנת המחוקק, כך שמועצת עיר צריכה רוב מיוחד".

אני חושב שההחלטה בדבר הפעלת תחבורה ציבורית, גם בעיר שהיא עיר כמעט חילונית לגמרי – תל-אביב היא עיר עם מאפיינים בין-לאומיים והיא עיר תיירות – יש משמעות כבדת משקל להפעלה של תחבורה ציבורית בשבת. זה אומר שצריך לעשות בכובד ראש ובשיתוף פעולה ובקרה של השלטון המרכזי, כי יש במדינה סטטוס קוו, שנשמר במשך עשרות שנים. כל נגיעה שלו וכל שינוי שלו צריך לעשות בצורה מאוד מדודה, מאוד מידתית, בזהירות רבה".

בהמשך הדיון תקף שאמה את חבר מועצת העיר תל אביב: "האם אדוני מודע לכך שהחלטה במועצת העיר תל-אביב ויישום שלה יכול להיות תקדים לעיריית ירושלים, למשל? ואז המשמעויות הן אחרות לגמרי".

נציין כי בניגוד לדבריו בתקופה האחרונה שלא אמורה להפריע לציבור הדתי הנסיעות בשבת, בפרוטוקול הוועדה מצוין בפירוש דבריו של שאמה על הפגיעה ברגשות הציבור: "לי ברור למה כשאוטובוסים נעים בשבת זה מפריע, גם בתפיסה הדתית וגם בעין למי שיש לו רגש מסוים לדת – הוא לא חייב להיות דתי – כי זה איזה סוג של שינוי".

בסיום דיוני הוועדה הוסיף שאמה: "השבת היא לא של החרדים ואפילו לא של הדתיים, השבת היא של כל העם היהודי. גם כאדם חילוני מסורתי, השבת יותר חשובה לי מכל גזרה אחרת שיש בנושאים של חילונים מול דתיים או דת-מדינה. לשבת יש מקום מיוחד, ואת זה כולם צריכים לקחת בחשבון".

0 0 הצבעות
דירוג הכתבה
3 תגובות
ישנות
חדשות המדורגות ביותר
Inline Feedbacks
הצגת כל התגובות

"כי דור תהפוכות המה"

מה העניין מה אמר פעם
משנה מה קורה בפועל יש שינוי חברתי בגישה לשבת הציבורית והוא משקף אותה במעשים

כידוע
הכסא יעוור עיני טיפשים…..

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו