איראן חידשה את הפעילות במתקן הגרעיני בפורדו; ארה"ב: "צעד בכיון הלא נכון"

בנוכחות של פקחי סבא"א, הוזרם גז לצנטריפוגות במתחם התת-קרקעי שפעילותו הוגבלה לצרכים אזרחיים במסגרת הסכם הגרעין. "ארה"ב: אנו תומכים לחלוטין במאמצי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לעקוב אחר המתרחש באיראן"

איראן החלה להזרים גז לצנטריפוגות במתקן התת-קרקעי הגרעיני בפורדו – כך דיווחה היום (רביעי) הטלוויזיה הרשמית במדינה. אתמול הכריז על כך הנשיא חסן רוחאני, בהמשך לצמצום המחויבויות של טהראן להסכם הגרעין בתגובה לסנקציות האמריקניות, והציב אולטימטום חדש של 60 יום ליתר המדינות החתומות על הסכם הגרעין. בעת חידוש הפעילות במתקן, נכחו במקום פקחים של הסוכנות הבינלאומיות לאנרגיה אטומית (סבא"א) האמונים על פיקוח ההסכם.

"איראן לקחה את הצעד הרביעי לצמצום מחויבויותיה הגרעיניות להסכם בתגובה ללחץ האמריקני הגובר ולחוסר המעש מצד הצדדים האירופים החתומים על ההסכם", נאמר בערוץ המדברר את המשטר. במסגרת ההסכם, הסכימה איראן להפוך את המתקן בפורדו ל"מרכז לחקר גרעיני, פיזיקלי וטכנולוגי" ש-1,044 הצנטריפוגות שלו משמשות למטרות אחרות מאשר העשרת אורניום, כמו יצור איזוטופים יציבים שלהם יש מגוון שימושים בתעשיית הגרעין האזרחית.

ארצות הברית תקפה את כוונותיה של איראן להגביר את רמת העשרת האורניום כחלק מצעדי הנסיגה מהסכם הגרעין שנחתם עם המעצמות. בהודעה מטעם מחלקת המדינה האמריקנית נמסר כי מדובר ב"צעד גדול בכיוון הלא נכון. אנו תומכים לחלוטין במאמצי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לעקוב אחר המתרחש באיראן", נכתב בהודעה.

ממשל טראמפ סבור כי הלחץ הכלכלי ייאלץ את איראן לפתוח במשא ומתן על הסכם חדש, שיכלול גם את תכנית הטילים והמעורבות שלה בסכסוכים במזרח התיכון, אולם חמינאי אוסר על קיום שיחות עם וושינגטון. ביום ראשון הוא חזר על האיסור הזה ואמר כי מאמציו של נשיא צרפת עמנואל מקרון לתווך בין איראן לארצות הברית הם "נאיביים".

אמש בנאומו התייחס הנשיא רוחאני לגרעין האיראני ואמר: אנו מודעים לרגישות של המתקן ולחשש שמעורר השימוש בו, אבל כמו שהבטחנו, אם ייתר המעצמות יעמדו בהתחייבויותיהן במסגרת הסכם הגרעין, נפסיק את הפעולה". דבריו של רוחאני צוטטו בסוכנות הידיעות טאסנים.

דוברת משרד החוץ הצרפתי, אגנס פון דר מוהל, אמרה בתגובה לדברי רוחאני כי "ההכרזה של איראן על הגדלת כושר ההעשרה שלה מנוגדת להסכם וינה, שמגביל באופן מוחלט את הפעילות בתחום הזה". היא הוסיפה כי צרפת נותרה מחויבת לעסקה, וממתינה כעת לדיווח של סבא"א (הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית) על פעולות איראן.

גם בנציבות האירופית, הרשות המבצעת של האיחוד האירופי, הגיבו להצהרות רוחאני ומסרו כי "ההחלטה של איראן מדאיגה ומעמידה את ההסדר כולו בסיכון" . דוברת האיחוד האירופי אמרה: "אנו קוראים לאיראן לבטל כל פעילות שאינה מתיישבת עם התחייבויותיה במסגרת ההסכם". מהקרמלין נמסר כי הממשל הרוסי מודאג מכוונתה של איראן להמשיך ולהפחית את מחויבותה לעסקת הגרעין, וכי רוסיה רוצה שהעסקה תישאר על כנה.

עלי אכבר סאלחי, ראש תכנית הגרעין האיראנית, הודיע אמש כי טהראן עתידה להפעיל צנטריפוגות מסוג חדש IR-6 , זאת תוך הפרה בוטה של הסכם הגרעין. סאלחי אמר לתקשורת במדינה כי "היום אנו משיקים 30 צנטריפוגות בשרשרת מסוג IR-6". הוא הציג לענייני המצלמה ציוד מכני הדרוש לביצוע המשימה והוסיף: "מספר הצנטריפוגות שהותקנו בחודשיים האחרונים הוא בערך 15 מן הסוג החדש. הדבר מהווה הישג גדול לעם האיראני ולסוכנות האנרגיה האטומית".

סלאחי הוסיף כי "היכולת האיראנית עלתה וכי כרגע צפויים לפעול 8,660 צנטריפוגות וכי ניתן בעבר ניתן היה לייצר 450 גרמים של חומר וכיום ניתן לייצר 5,000 גרמים ליום". עוד ציין: "אנחנו עומדים להפעיל את השרשרת ולהשלים את הניסויים בה". לדבריו: "ישנה מוטיבציה גבוהה וכי הרפובליקה האסלאמית של איראן תוכל לעשות מה שהיא רוצה באופן מיידי".

.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו