אוריך וגולן. צילום: פלאש 90, טוויטר

נגד המשטרה: העליון קיבל חלקית את הערר בפרשת הטלפונים של יועצי רה"מ

בית המשפט העליון קיבל באופן חלקי את הערעור של יועצי רה"מ בעניין החיפוש בטלפונים שלהם, וקבע כי התיק יוחזר לדיון נוסף כדי לבדוק אם צווי החיפוש היו על סמך מידע שהושג שלא כדין: "לא יעלה על הדעת שחוקרי משטרה יבצעו פעולות מנוגדות לדין"

בית המשפט העליון קיבל היום (רביעי) באופן חלקי בקשת רשות לערור על החלטה למתן צווי חיפוש במכשירי הטלפון הניידים בטלפונים של יועצי ראש הממשלה, יונתן אוריך, עופר גולן, יוסי שלום וישראל איינהורן, החשודים במעורבות בביצוע עבירת הטרדת עד כלפי עד המדינה שלמה פילבר שעתיד להעיד במסגרת פרשה המכונה "פרשת 4000".

השופט אלרון קבע כי התיק יוחזר לבית משפט השלום בתל אביב-יפו לבחינת השאלה אם צווי החיפוש המבוקשים מבוססים על מידע שהושג מחיפוש שבוצע שלא כדין במכשירי הטלפון הניידים של הארבעה; וכי אם יימצא שהמידע שעל בסיסו התבקשו הצווים הושג מחיפוש קודם שבוצע שלא כדין במכשיריהם – צווי החיפוש יבוטלו.

במהלך חקירתם של הארבעה, בוצעו חיפושים במכשירי הטלפון הניידים שלהם ללא צו שיפוטי כדין, ומבלי שהובהר להם כי באפשרותם לסרב לחיפוש במכשירי הטלפון הניידים והדבר לא ייזקף לחובתם. בשלב מאוחר יותר, הגישה המדינה בקשה למתן צו חיפוש במכשירי הטלפון הניידים של הארבעה.

במסגרת החלטה זו, קבע השופט אלרון כי במקרים שבהם לבקשה למתן צו חיפוש במכשיר טלפון נייד קדם חיפוש שבוצע שלא כדין, יש לבחון בשלב ראשון שמא הצו המבוקש מבוסס על מידע שהושג מחיפוש שבוצע שלא כדין במכשיר. אם התשובה לשאלה זו חיובית, יש להמשיך ולבחון בשלב שני האם קיימים שיקולים מיוחדים המצדיקים את מתן צו החיפוש חרף הפגיעה החמורה בפרטיותו של הנחקר.

במקרה דנן, קבע השופט אלרון כי הזיקה בין המידע שהושג בחיפוש המוקדם במכשיריהם של ארבעת המבקשים לבין ראיות לכאורה לנחיצות הצווים טרם הובהרה דיה – ועל כן אין מנוס מהחזרת התיק לבית משפט השלום כדי שיקבע ממצאים בשאלה זו. נקבע, כי אם ימצא בית משפט השלום שהבקשות למתן צווי החיפוש מבוססות על מידע שהושג בחיפושים המוקדמים במכשירי הטלפון הניידים של המבקשים, צווי החיפוש במכשירי הטלפון הניידים שלהם יבוטלו.

בהקשר זה, הדגיש השופט אלרון כי חיפוש במכשיר הטלפון הנייד של נחקר שלא כדין מהווה פגיעה חמורה בזכותו לפרטיות תוך הפרה בוטה של הדין – וכי אל לחוקרי המשטרה להניח כי כל פעולותיהם יזכו להכשר מצד בתי המשפט.

לדברי השופט אלרון, על רשויות החקירה להקפיד הקפד היטב על הוראות החוק ונהלי החקירה, ולהוות דוגמה לכל אזרח להתנהגות נאותה. משכך, אין להשלים עם כך שדווקא רשויות החקירה פועלות בניגוד לדין במסגרת מאמציהן למיגור הפשיעה. כמו כן, על בתי המשפט מוטלת החובה לדקדק בזכויותיהם של נחקרים ולהבטיח כי בקשות המונחות בפניהם, אשר עלולות לפגוע בזכויותיהם של נחקרים מעבר לנדרש, אינן נענות כלאחר יד.

על רקע חומרת הפגיעה בפרטיותם של ארבעת המבקשים, עמד השופט אלרון על כך שחזקה על המדינה שתבחן לעומק את הנסיבות שהביאו לפגיעה בזכויותיהם, תפיק את לקחיה ותמצה את הדין עם האחראים לכך.

יונתן אוריך, דובר ראש הממשלה שהיה שהנייד שלו נלקח על ידי המשטרה, הגיב להחלטה: "ברוך השם. הפסיקה של השופט אלרון מהבוקר תשים סוף לחיפושים הבלתי חוקיים שמבצעת המשטרה. שינוי דרמטי בזכויות נחקרים במדינת ישראל. תודה לעורכי הדין שלי נועה מילשטיין ועמית חדד שהביאו הישג ענק ויתחילו להיערך כעת לדיון בבית משפט השלום. האמת והצדק ניצחו". עוד הוסיף: "יש שופטים בירושלים".

בהודעה שאוריך העביר לעיתונאים הוסיף, "מתכבד להציג את 'הלכת אוריך': אם המשטרה מבצעת חיפוש לא חוקי על בסיס חומר שהשיגה בדרכים לא חוקיות, המשטרה לא תוכל לבקש מבית המשפט צו חיפוש שילבין את חטאיה. יום חשוב לזכויות נחקרים בישראל". בנוסף ציטט את השופט אלרון: "עצם ביצוע עבירות על ידי גורמי אכיפת החוק מהווה תופעה פסולה שאין להשלים עימה. המטרה אינה מקדשת את האמצעים, ואין בעצם השאיפה למיצוי החקירה כדי להתיר לחוקי המשטרה לבצע עבירות אסורות בדין".

0 0 הצבעות
דירוג הכתבה
2 תגובות
ישנות
חדשות המדורגות ביותר
Inline Feedbacks
הצגת כל התגובות

יש את הרשות השופטת שהיא באג'נדה שמאלנית קיצונית ואנטי דתית ויש את הרשות המבצעת שהיא המשטרה שבחלקה מתנהגת כמאפייה לכל דבר כמו במקרה הנ"ל וכמו שמח"ש מטייחים עד הסוף המר את פרשת המכות שנתנו ליליד מהחינוך המיוחד חף מפשע עם התייחסות זועתית אליו כאדם וזוועתית יות אליו כחרדי, שנחשב בעיני רוב השוטרים יותר גרוע ממחבל. כך היא התרשמותי…
תקנו אותי אם אני טועה … בבקשה…

כמה עולה כרטיס למתחם הסבירות?

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו