פוטין בחנוכת אנדרטת המצור: "מודאג מהניסיונות לשכתב את ההיסטוריה"

נשיא רוסיה ביחד עם ראש הממשלה ונשיא המדינה, חנכו בגן סאקר אנדרטה לזכר המצור על העיר לנינגרד במהלך מלחמת העולם השנייה. נתניהו: "אסור לרגע לטשטש את הקורבן והתרומה של בריה"מ לשעבר למיגור המפלצת הנאצית והצלת העולם"

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וראש הממשלה בנימין נתניהו השתתפו היום (חמישי) בטקס חנוכת האנדרטה לזכר גבורת הלוחמים והתושבים שנהרגו במצור על לנינגרד, בגן סאקר בירושלים. במעמד השתתפו גם נשיא המדינה ראובן ריבלין, ראש העיר ירושלים, שר החוץ של רוסיה, מושל סנט פטרסבורג, שרים, סגני שרים, שגרירים ומאות אורחים נוספים שהגיעו במיוחד לטקס מרוסיה וממדינות נוספות. כמו כן, הוזמנו לטקס כ-70 וטרנים וגיבורי המצור על לנינגרד החיים בישראל.

צוות אמנים מישראל ומרוסיה, האדריכל אודי כסיף, הפסל אדם פרץ, האדריכלים אנטולי ולאדה צ'רנוב והפסל ולדיסלב מנצ'ינסקי, עבדו בשיתוף פעולה להקמת האנדרטה, משלב הרעיון ועד שלב הביצוע. גובה האנדרטה הוא 8.5 מטרים והיא עשויה נחושת עם אלמנט ברונזה יצוק המייצג את להבת הנר. תנועת הלהבה באה לידי ביטוי באמצעות ספירלה המוארת בשעות הלילה ליצירת אפקט מיוחד של נר-תמיד בוער.

ראש הממשלה נתניהו נשא דברים בטקס, והצהיר: "הניצחון על הנאצים אינו מוחק את גודל הטרגדיה. הקורבן היה עצום, כמעט מיליון נספים בלנינגרד לבדה. ברוסיה, וברית המועצות לשעבר, 27 מיליון. אסור לרגע אחד לטשטש את הקורבן והתרומה של ברית המועצות לשעבר, על עמיה ועל חייליה בצבא האדום, למיגור המפלצת הנאצית והצלת העולם מטרגדיה נוראה. משקעי הכאב נותרו, הצלקות לא נעלמו. מה שאבד – אבד לנצח".

נשיא רוסיה אמר במהלך נאומו באירוע חנוכת האנדרטה למצור על לנינגרד כי הוא מודאג "מהניסיונות לשכתב את ההיסטוריה ולנקות את שמם של הפושעים והרוצחים". בהמשך דבריו אמר כי "אי אפשר להשוות את השואה לשום אירוע אחר".

"הכעס המובן שלנו הוא על המעשים שעשו הנאצים. אני יודע את זה מהוריי, בגלל שאבא שלי הגן על עיר מולדתם מהחזית", הוסיף פוטין. "אמא שלי הייתה בעיר הנצורה עם ילד שמת. תוכנית האויב הייתה צינית בצורה חסרת תקדים: להטיל מוות בהפצצות בלתי פוסקות, להשמיד את העיר". לדבריו, "האנדרטה שאנו חונכים היום היא סמל לרעיון המשותף שלנו. ברוסיה נסערים ודואגים מהניסיון לשלול שואה ולנקות את שמם של הרוצחים".

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין נשא דברים בטקס החנוכה ובין היתר דיבר על הקשר המיוחד בתאריך שחרור המצור על לנינגרד ביחס לתאריך השחרור של מחנה ההשמדה אושוויץ. "ב-27 לינואר 1944, לפני שבעים ושש שנים בדיוק, הוסר המצור. אולי אין זה מקרה כי ה-27 לינואר, יום הסרת המצור על לנינגרד, הוא תאריך סמלי בהיסטוריה המשותפת שלנו. ב-27 לינואר 1945 שיחררו חיילי הצבא האדום את מחנה ההשמדה אושוויץ, ובתאריך זה מציינים בכל העולם את יום השואה הבינלאומי. מאז הפך התאריך ליום של חגיגה מהולה בכאב ושל ניצחון שנצרב בלב ובבשר".

ראש העיר משה ליאון אמר כי, "לפני יותר מאלפיים וחמש מאות שנה ידעה ירושלים את המצור הראשון, שהביא לחורבנה, ובעקבותיו איבד עם ישראל את עצמאותו ואת חירותו ויצא לגלות. בלנינגרד ובירושלים, התיאורים אודות חיי הנצורים, בלתי נתפסים: רעב נוראי, מחלות, ייאוש, פחד, והקשה מכל: מוות – בכל – מקום. בשעותיה הקשות של ירושלים, קונן הנביא ירמיהו: טוֹבִים הָיוּ חַלְלֵי חֶרֶב מחללי רָעָב".

עוד הוסיף ליאון, "מכובדי הנשיא פוטין. המלחמה קשרה קשר עמוק והדוק בין העמים שלנו. הצורר הנאצי ביקש למחוק את לנינגרד, והצבא האדום ומגיני "העיר הגיבורה", גאלו אותה. הצורר הנאצי ביקש להשמיד את העם היהודי, והצבא האדום שיחרר את אושוויץ. ובכך תרם רבות להצלת שארית הפליטה של יהודי אירופה".

"בין ששת המיליונים אשר הובלוּ למחנות, היו גם רבבות מיהודי סלוניקי – ביניהם רבים ממשפחתו של אבי היקר שלום ליאון, היושב איתנו בקהל: סבתא רבא שלי – מזל טוב פסח ובנה – מיכאל – ניספו באושוויץ, ולא זכו להינצל. אבא ראה, זוהי תקומה, אנחנו כאן בירושלים-בירת ישראל, יחד עם נשיא רוסיה והלוחמים הגיבורים, אומרים לכם – מעומק הלב – תודה", דברי ראש העיר.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו