בית אבות בירושלים, אילוסטרציה. צילום: Rafi Letzter/Flash90

מחשש להתפרצות הקורונה: בתי האבות מאיימים כי לא יקלטו דיירים חדשים

עקב התעלמות הממשלה לבקשות לעזרה, החליטו בתי אבות בישראל לא לקלוט דיירים חדשים. המשמעות היא שבתי חולים לא יוכלו לפנות מקומות לחולי קורונה: "משרד הבריאות מתייחס לענף האשפוז הסיעודי כמו החצר האחורית של מערכת הבריאות"

איגוד בתי אבות ודיור מוגן בישראל (א.ב.א) הודיע כי במידה ותוך 24 שעות הממשלה לא תתחיל לצייד את בתי האבות באמצעי מיגון לקורונה או שתכנס ישיבת חירום לענף, אז בתי האבות ברחבי הארץ ייאלצו לעצור קבלת דיירים חדשים. המשמעות – בתי חולים לא יוכלו להוציא קשישים סיעודיים למוסדות בכדי לפנות מקום לחולי קורונה.

יו"ר אבא רוני עוזרי הסביר כי "אנו רואים בשמירה על שלומם ובריאותם של הדיירים שלנו ערך עליון אך לצערנו אנו רואים התעלמות מוחלטת של המדינה מהפצצה המתקתקת של התפרצות קורונה בבתי אבות ודיור מוגן. הצוותים לא ממוגנים, אין מדי חום, אין מענה לצוותים שנמצאים בבידוד ועוד. במצב הזה אנו נאלצים לסגור את השערים ולהתמקד בשלומם של הדיירים הקיימים".

בבתי האבות הסיעודיים מתגוררים 21 אלף דיירים, כש-70% מהם מופנים אליהם על ידי משרד הבריאות באמצעות "קוד אשפוז סיעודי". אותם מטופלי קוד לרוב לא יכולים להרשות לעצמם טיפול סיעודי בביתם, או לא יכולים לרכוש באופן פרטני אפשרות טיפול במוסד גריאטרי, ועל כן משרד הבריאות משמש כמתווך בינם לבין מוסדות האשפוז הסיעודי, בהיעדר מוסדות אשפוז סיעודי המנוהלים ישירות על ידי המדינה.

משרד הבריאות הוא גם זה שקובע את כללי הרגולציה על המוסדות, ואף מתמחר את הטיפול באותם קשישים סיעודיים. בנושא זה קיימת מחלוקת ארוכת שנים בין אגוד בתי אבות ודיור מוגן עם משרד הבריאות, נוכח העובדה שהמשרד משית הנחיות טיפול על המוסדות בתימחור חסר. עניין זה אף תלוי ועומד בפני בית המשפט.

החלטתם של מוסדות האשפוז הסיעודי שלא לקלוט דיירים חדשים "נוכח התעלמות הממשלה מצרכי הענף להתמודדות עם נגיף הקורונה", כלדון הודעת הארגון, למעשה מייצרת מצב בו הממשלה תצטרך למצוא פתרונות חלופיים לאותם דיירים, או לייצר פתרונות עבור המוסדות הדורשים ציוד מיגון ומוצרי חיטוי שעד כה לא הועברו על ידי הממשלה למוסדות, בשונה מהעברתם לבתי החולים וקופות החולים.

במכתב דחוף ששיגר א.ב.א לרה"מ, שרי הבריאות, הרווחה והאוצר מבקשים לקבל אישור קבוע להעסקת עובדים זרים בענף – "אפליה ארוכת שנים ממנה הענף סובל לעומת האשפוז בקהילה וענפים אחרים דוגמת נדל"ן, תיירות וחקלאות. הדרישה באה על רקע מחסור עצום של 6,000 עובדים בענף, ועל רקע העובדה שהכנסת צוותי טיפול לבידוד עלולה להותיר את הקשישים במוסדות ללא מענה והשגחה".

רוני עוזרי הוסיף כי, "משרד הבריאות ממשיך להתעלם מאחריותו כלפי אלפי קשישים ומטפלים שלהם סענף האשפוז הסיעודי, וזאת למרות שנגיף הקורונה כבר התפרץ והחל לפגוע במוסדות והמטופלים שלהם. ההנחיות שאנו מקבלים תלושות מהמציאות, אינן ישימות, ויש בהן עצימת עיניים נוכח אוכלוסיה ברמת הסיכון הגבוהה ביותר. משרד הבריאות מתייחס לענף האשפוז הסיעודי כמו החצר האחורית של מערכת הבריאות, ועל כן לא נותר לנו אלא לסגור שערים בפני דיירים חדשים".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו