Tomer Neuberg/Flash90

המחירים יתייקרו? השר פרץ החליט להטיל מכס של עד 17% על מלט מיובא

שר הכלכלה הודיע שהחליט להעלות את המס ייבוא של מלט מיוון וטורקיה, אך טען שההחלטה לא תוביל לעלייה במחירי הדיור. דיווח: ההחלטה התקבלה בניגוד להמלצה של ועדה מקצועית שייעצה בנושא. החלטה טעונה אישור שר האוצר וכן של ועדת הכספים בכנסת

שר הכלכלה עמיר פרץ, החליט היום (שישי) לקבל את עמדת הוועדה המייעצת ולהעלות את היטל ההיצף על יבוא מלט מטורקיה ומיוון בשיעור של בין 0% ל-17.25%. ההיטל נועד להגן על חברת נשר שהתלוננה שחברות מטורקיה ויוון מוכרות מלט במחירים נמוכים במיוחד כדי להביא לסגירתה. במקביל, נשר התחייבה שלא להעלות מחירים בחמש השנים הקרובות. ההחלטה עדיין דרושה אישור של שר האוצר – שטרם עיין בה.

לדברי פרץ, "אני רואה בצורך להגן על מקור פרנסתם של ישראלים כאתגר חשוב, דווקא בימי קורונה, ולכן, נגן על התעשייה הישראלית מפני היצף שיכול להביא לסגירת ענפים שלמים, יחד עם זאת נגן על מחירים הוגנים ונמשיך להאיץ את הורדת יוקר המחייה לטובת כלל אזרחי ישראל. אנחנו מביאים היום החלטה מאוזנת המשמרת מחד את התעשייה המקומית ומנגד, שומרת על מחירי המלט כפי שהם היום ועד לתום מועד ההיטל".

שר הכלכלה ממפלגת העבודה טוען כי "המלט המיובא לישראל במחירי היצף, הביא בשנים האחרונות לירידת מחירי המלט אשר לא גולגלה לצרכן ומלבד פגיעה בענף היצרני המקומי, ירידת המחירים לא הביאה להפחתה של מחיר הבטון או להפחתה במחירי הדיור. מחירי הדיור בשנים האחרונות לא רק שלא ירדו, אלא האמירו. לכן, ברור שמחירי הדירות אינם מושפעים ממחירי המלט, וזאת כיוון שתשומות המלט זניחות במחיר הדירה לצרכן".

בהודעת משרד הכלכלה נמסר עוד כי "מחיר המלט אשר נמכר כיום נמוך משמעותית מהמחיר על פי התחייבות שנשר התחייבה למדינה לשימור התחרות כתנאי להמשך הסרת המלט מפיקוח על המחיר, בגובה 346 ₪ לטון. עם זאת, מציין השר בהחלטתו כי חברת נשר התחייבה בכתב למדינה, שלא להעלות את מחירי המלט בכל התקופה בה יעמוד ההיטל בתוקף".

"מאידך", הוסיפו במשרד שמוחזקת בידי גוש השמאל, "קיים חשש ממשי כי המשך הפגיעה בענף היצרני המקומי תביא לצמצום פעילות הייצור המקומי ומשכך לעליית מחירי המלט בטווח הארוך, לייקור מחירי היבוא ולפגיעה כלכלית במשק. לכן, הגנה על התעשייה המקומית מפני יבוא במחירי היצף, היא שיקול רב חשיבות בשמירת טובת המשק לטווח הארוך".

"גם החשש לפיו חברת נשר תחזור להחזיק בנתח שוק גבוה מ 90%, כפי שהיה בעבר, אינו ראלי. קיים יבוא נרחב של מלט לישראל במחירים תחרותיים ללא היצף, בעוד ששיעור המלט המיובא במחירי היצף, מסך כל היבוא, עומד על 44% בלבד, כך שאיני מוצא ממש, ציין השר, בטענות רשות התחרות לפיה הטלת היטל היצף עלולה להביא להפסקת היבוא מאותן מדינות. בשנים האחרונות, הוקם מפעל לטחינת קלינקר בישראל, כך שאין ספק כי היצע המלט ממקורות יבוא, יישאר מגוון והתחרות תשמר גם בהינתן היטל היצף על המפעלים הזרים המשתמשים בפרקטיקות של סחר לא הוגן".

"בהתאם לכך", נמסר, "ולאור העובדה שהחל לפעול בארץ מפעל נוסף לטחינת קלינקר שאינו בבעלות חברת נשר, החליט השר, במקביל להעלאת ההיטל על יבוא צמנט לישראל, לזמן בימים הקרובים את חברת נשר לשימוע כחלק מכוונתו לשקול את ביטול הרישיון שניתן לה ליבוא קלינקר, וזאת בהתאם לסמכותו לפי פקודת היבוא והיצוא התשל"ט – 1979 ולהחלטת הממשלה בנושא המלט".

השר ציין, כי "קיימת חשיבות אסטרטגית, להבטיח את קיומה של תעשיית המלט המקומית, תחרותית וברת קיימא, זאת ולצד הפחתת המחירים המבורכת וקידום התחרות ההוגנת בענף המלט אשר מביא עמו היבוא". השר רואה "חשיבות להבטחת בסיס תעשייתי איתן ועצמאי בטווח הארוך ומשכל מביא היום החלטה מאוזנת המבטיחה את קיומה של תעשייה אסטרטגית מקומית מחד, ומנגד, שומרת על מחירי המלט כפי שהם היום, ועד לתום מועד ההיטל".
 
החלטת שר הכלכלה והתעשייה טעונה אישור שר האוצר וכן וועדת הכספים של הכנסת. ממשרד האוצר נמסר כי "שר האוצר יקבל לידיו את ההחלטה , יקיים את הליך התייעצות המתבקש ויקבל את ההחלטה הנדרשת".

ב'חדשות 12' דווח כי בניגוד לנטען בהודעה שפרסם פרץ, בחוות דעת של ועדה מקצועית בנושא נכתב כי ההחלטה דווקא כן תוביל לגל התייקרויות. "הטלת היטל היצף עלולה לפגוע באופן משמעותי בתחרות בשוק ותביא לעליית מחירים ולצמצום הכמויות", נכתב בהודעה. "על בסיס ממצאים אלה ההמלצה היא להימנע מהטלת היטל".

שר האנרגיה יובל שטייניץ אמר כי "החלטת שר הכלכלה להעלות את היטל ההיצף על יבוא מלט פוגעת בתחרות, נוגדת את עקרון השוק החופשי ועלולה להעלות את יוקר המחיה. בתקופתי כשר אוצר בין 2009-2013, ביקשו שרי הכלכלה והתעשייה ממפלגת העבודה בנימין 'פואד' בן אליעזר ז״ל ושלום שמחון, להטיל היטלי היצף מכאן ועד להודעה חדשה. סירבתי לאשר אפילו אחד מהם. למרות הלחצים של הלוביסטים, ולעתים אף של ראשי ערים ופעילים מתוך הליכוד. אני משוכנע ששר האוצר ישראל כץ מבין את הסכנה שמדיניות סגירת המשק לתחרות מחו"ל היא שגויה בטווח הארוך, וכך גם רוב חברי הקואליציה בועדת הכספים".

ח"כ ניר ברקת מהליכוד אמר בתגובה כי "אני קורא לשר האוצר ישראל כץ שלא לאשר את החלטת שר הכלכלה להעלאת המס על המלט המיובא. במערכת הבחירות התחייבנו להורדת מכסים והיטלים, במטרה להוריד את יוקר המחיה ולהמשיך את הצמיחה. אפעל יחד עם חבריי בוועדת הכספים לעצור את הטירוף הזה על חשבונם של אזרחי ישראל, במיוחד בתקופת משבר הקורונה".

ח"כ שלמה קרעי אמר על החלטת פרץ: "לא יקרה. אם שר האוצר לא יעצור זאת, אין חבר אחד מהקואליציה בוועדת כספים שיאשר את ההיטל הזה. לא אאפשר לשר לקדם את הגישה הכלכלית שלו שתהרוס את כלכלת ישראל".

0 0 הצבעות
דירוג הכתבה
1 תגובה
ישנות
חדשות המדורגות ביותר
Inline Feedbacks
הצגת כל התגובות

עד ששמחנו שהרב ליצמן נהיה שר הדיור.. כנראה שלא תהיה דירה בקרוב

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו