צילום: ויקפדיה

בעקבות חקירה שהתנהלה נגדו: מלך ספרד לשעבר עזב את המדינה

בצעד דרמטי, המלך לשעבר בן ה-82, שעזר להשיב את הדמוקרטיה למדינה אחרי מות פרנקו, יצא לגלות בניסיון להציל את בית המלוכה. זאת לאור חקירות של שוחד בעסקה עם סעודיה להקמת רכבת מהירה. חלק מהתושבים רצו שיעמוד לדין

מלך ספרד לשעבר חואן קרלוס החליט לעזוב את המדינה בעקבות טענות לשחיתות שצפו נגדו. עזיבתו הדרמטית של המלך הפופולרי לשעבר נועדה להגן על בית המלוכה. בתקשורת המקומית דווח כי הוא נמצא ברפובליקה הדומיניקנית, אך לא התקבל לכך אישור רשמי מהארמון.

ב'וואלה' דווח כי עזיבתו המסעירה הותירה את הספרדים המומים ומפולגים סביב השאלה אם חואן קרלוס בן ה-82, שעדיין נושא את התואר מלך לשעבר, רשאי היה לעזוב או שהיה עליו להישאר כדי להתמודד עם הסוגיות המשפטיות הקשורות לחוזה להקמת רכבת מהירה עם ערב הסעודית.

הלחץ על חואן קראלוס ובנו, המלך פליפה, לפעול לחיזוק בית המלוכה הצטבר במשך שבועות, לאחר שהתביעה בספרד ובשוויץ החלו לחקור טענות לשוחד.

הארמון ציטט את מכתבו של חואן קרלוס לפליפה, שבו כתב לו שהוא רוצה לאפשר לו לשלוט ללא הפרעה "לאור ההשלכות הציבוריות שמניבים אירועי עבר מסוימים בחיי הפרטיים. "מה שמנחה אותי הוא לעשות את הטוב ביותר שישרת את העם הספרדי, את מוסדותיו ואותך כמלך, ולכן אני מודיע לך על החלטתי לעזוב את ספרד בשלב זה".

המלך לשעבר נקלע בשנים האחרונות לשורה של סקנדלים והאשמות בשחיתות, בראשן האשמה בשוחד על רקע חוזה שנחתם עם סעודיה להקמת רכבת מהירה. בממשלה ביקשו מפליפה לנקוט צעדים כדי להרחיק את עצמו מאביו על רקע ההאשמות, וכתוצאה המלך הודיע במרץ האחרון על הפסקת קצבתו והתנער מכספי הירושה שלו.

חואן קרלוס התמנה למלך אחרי מותו של הדיקטטור הספרדי פרנסיסקו פרנקו ב-1975, ובמרוצת השנים זכה לכבוד רב על קידום הדמוקרטיה בארצו. השנים האחרונות לכהונתו היו רצופות שערוריות והתמיכה הציבורית בו נחלשה. ביוני 2014 העביר את הכתר לבנו בתום 39 שנים בתפקיד.

עם העברת הכתר איבד חואן קרלוס את החסינות מהעמדה לדין. השנה נקט המלך המכהן צעד חריג בניסיון להרחיק את עצמו מאביו, כשהחליט לשלול ממנו את הקצבה המלכותית שלו – 194 אלף אירו בשנה – על רקע הדיווחים שקיבל מיליונים ממלך סעודיה.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו