נתניהו עם ראש ממשלת יוון. צילום: חיים צח, לע"מ

"תמיכה מלאה": ישראל הודיעה כי היא תומכת במאבק של יוון נגד טורקיה

ההודעה הישראלית מגיעה הבוקר בעקבות התגרויות רבות של טורקיה ביוון לאחרונה ובהמשך לברית בת כמה השנים בין ישראל, יוון וקפריסין ועל רקע התקדמות פרויקט "איסטמד" לייצוא משותף לאירופה של הגז ששלוש המדינות גילו במעמקי הים התיכון

ישראל הוציאה הבוקר (רביעי) הודעת תמיכה ביוון בעקבות פעילות טורקיה לחיפוש אחר מקורות אנרגיה בים התיכון: "ישראל עוקבת מקרוב אחר המתיחות ומביעה תמיכה מלאה וסולידריות עם יוון ששומרת על האינטרסים שלה במזרח הים התיכון".

ההודעה הישראלית מגיעה הבוקר בעקבות התגרויות רבות של טורקיה ביוון לאחרונה ובהמשך לברית בת כמה השנים בין ישראל, יוון וקפריסין ועל רקע התקדמות פרויקט "איסטמד" לייצוא משותף לאירופה של הגז ששלוש המדינות גילו במעמקי הים התיכון. ישראל נמנעה עד כה מלנקוט עמדה מפורשת לצד היוונים, הנמצאים במתיחות גוברת מול הטורקים.

טורקיה שלחה לאחרונה את הספינה "אורוץ' רייס" לאזור הגבול הימי של יוון כדי לבצע במקום סקרים סייסמים לחקירת רעידות אדמה והתפשטות גלים אלסטיים באזור. מכיוון שהספינה נשלחה לאזור האי היווני קסטלוריזו בניסיון למצוא גם נפט וגז, ראש הממשלה היווני קיריאקוס מיצוטקיס כינס שלשום לדיון את מנהיגי צבא יוון.

יוון וטורקיה מסוכסכות מזה עשרות שנים במגוון רחב של סוגיות, והגיעו לסף מלחמה שלוש פעמים מאז שנות השבעים. ההודעה של טורקיה על מבצע הקידוחים נובעת ככל הנראה מכעס על הסכם שחתמה יוון עם מצרים בנוגע לגבולות ימיים כלכליים וזכויות קידוח, שלטענת טורקיה נועדה להרחיק אותה ממזרח הים התיכון.

לדברי אנקרה, חתימת ההסכם היווני-מצרי הוכיחה שטורקיה אינה יכולה לסמוך על יוון, ולכן היא מחדשת את הפעילות. עם זאת, יצוין כי ההסכם בין יוון למצרים בא אחרי שבשנה שעברה חתמה טורקיה על הסכם דומה עם ממשלת טריפולי בלוב, צעד שעורר אז את זעמן של יוון, מצרים וקפריסין, שטענו כי הוא מערער על זכויותיהן הכלכליות באזור. האיחוד האירופי קבע אז כי ההסכם הטורקי-לובי הוא הפרה של החוק הבינלאומי.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו