צילום: פלאש 90

בג"ץ דחה את העתירות נגד בחירת חברי הוועדה למינוי שופטים מהקואליציה

בית המשפט העליון דחה הבוקר שלוש עתירות בהן התבקש להכריז על בטלות החלטת הכנסת בה נבחרו חברי הכנסת צבי האוזר ואסנת מארק כנציגים בוועדה לבחירת שופטים. ית המשפט פסל את הטענה ל"מנהג חוקתי" שמחייב את הכנסת לבחור נציג אחד מהאופוזיציה: "קשה להצביע על פרקטיקה עקבית בנושא"

בית המשפט העליון דחה פה אחד שלוש עתירות בהן התבקש להכריז על בטלות החלטת הכנסת בה נבחרו חה"כ צבי האוזר וחה"כ אסנת מארק כנציגי הכנסת בוועדה לבחירת שופטים. העתירות התבססו על טענה לקיומו של "מנהג חוקתי" המחייב את הכנסת לבחור לוועדה לפחות נציג אחד המשתייך לסיעות האופוזיציה.

השופטים רבעו כי "בעיקרו של דבר, נקבע כי במישור המשפט הרצוי נודעת חשיבות לבחירתו של נציג מאופוזיציה בוועדה לבחירת שופטים, אך כי אין עילה להורות על כך במישור המשפט המצוי". "במישור העקרוני", נקבע כי "ההכרה במנהג החוקתי תואמת את ניסיון החיים והולמת עקרונות מקובלים בשיטות משפט אחרות שהן רלוונטיות להתפתחותה של החשיבה החוקתית בישראל. הכרה כאמור אף מתיישבת עם ההנחות המובלעות בפסקי דין קודמים שניתנו על ידי בית המשפט העליון".

"עם זאת, במישור העובדתי", בית המשפט קבע כי "מבט על התנהלותן של כנסות העבר מעורר קושי להצביע על פרקטיקה עקבית ואחידה לאורך עשרות בשנים שהפכה למנהג מחייב. מכל מקום מנהג כזה לא הוכח ביחס לממשלת אחדות פריטטית.

לבסוף נקבע כי "הכרה במנהג חוקתי אינה מיתרגמת לאפשרות לאוכפו באמצעות צו שיפוטי. הגישה לפיה מנהג חוקתי אינו ניתן לאכיפה באמצעות צווים שיפוטיים, להבדיל מהכרה שיפוטית בו במקרים מתאימים, לצרכים כדוגמת פרשנות, היא הגישה המושלת בכיפה גם בשיטות משפט רבות אחרות. לא כל שכן קיים קושי באכיפת מנהג חוקתי כלפי הכנסת, הן במישור העקרוני נוכח האיפוק והריסון של בית המשפט בהתערבות בהחלטות הכנסת והן במישור המעשי (בשים לב למאפייני ההחלטה, כדוגמת חשאיות ההצבעה)".

השופט יצחק עמית הסביר בהחלטתו: "קשה להצביע על פרקטיקה עקבית ואחידה לאורך עשרות שנים, כך שאין לפנינו נוהג חוקתי ששורשיו עמוקים עד כדי כך שהפך למוסכמה חוקתית שאיננה ניתנת לעקירה". הוא פירט כי הפרקטיקה של בחירת חבר כנסת מן האופוזיציה, החלה בכנסת ה-13 ונמשכה עד הכנסת ה-17. "ישום אפקטיבי של המנהג החוקתי הנטען מצריך קביעה של מנגנוני הצבעה שאינם קיימים כיום, נושא שהוא עניין להליכים פנים פרלמנטריים".

התנועה לאיכות השלטון מסרה כי היא תמשיך לפעול לקידום החקיקה בעניין. "אנו מצרים על פסיקת בית המשפט בעניין הנוהג החוקתי בבחירת נציגי הכנסת בוועדה לבחירת שופטים, אך מרכינים ראש ומכבדים אותה. תמשיך לפעול להגנה על מערכת המשפט בכלל והוועדה למינוי שופטים בפרט ובכוונתנו לפעול להסדרת העניין בחקיקה בהקדם".

במסגרת ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן הוסכם כי לא יהיה נציג אופוזיציה בוועדה. הוועדה שמונה 9 חברים, כוללת 2 שרים, 3 שופטי עליון, 2 חברי לשכת עורכי הדין, ועוד 2 חברי כנסת. הדבר עורר כאמור ביקורת שאין נציג אופוזיציה בוועדה כפי שהיה נהוג במשך שנים, והוגשו עתירות בנושא.

הכתבות המעניינות ביותר

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו