Yonatan Sindel/Flash90

דיווח: איחוד האמירויות ביטלה פגישה עם ישראל וארה"ב בגלל התבטאות נתניהו

איחוד האמירויות ביטלה פגישה משולשת פומבית שתוכננה להתקיים ביום שישי האחרון בין שגרירי ארצות הברית, שגריר ישראל ושגרירת איחוד האמירויות באו"ם. הסיבה לביטול הייתה חוסר שביעות רצון באבו דאבי מכך שנתניהו הביע התנגדות פומבית לעסקת מטוסי ה-F-35

איחוד האמירויות הערביות ביטלה פגישה משולשת פומבית שתוכננה להתקיים בניו יורק ביום שישי האחרון בין שגרירת ארצות הברית באו"ם קלי קראפט, שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן ושגרירת איחוד האמירויות באו"ם לאנה נוסייבה – כך חשף הערב העיתונאי ברק רביד ב'וואלה'. שלושה גורמים שמעורים בנושא ציינו כי הסיבה לביטול הייתה חוסר שביעות רצון באבו דאבי מכך שראש הממשלה בנימין נתניהו הביע התנגדות פומבית לעסקת מטוסי ה-F-35 עם וושינגטון.

הפגישה המשולשת, אותה יזמה קראפט, הייתה אמורה להיות חגיגית ופומבית ולכלול הפצת צילומים לתקשורת והודעה משותפת. לדברי הגורמים, כל הצדדים כבר אישרו את קיומה של הפגישה וניהלו מגעים על הפרטים – אלא שאז הודיעו נציגי איחוד האמירויות לשגרירה האמריקנית ולבית הלבן כי הפגישה מבוטלת עד הודעה חדשה.

אחד הגורמים המעורים בפרטים שצוטט בדיווח ציין כי בכירים באיחוד האמירויות החליטו לבטל את הפגישה כדי להעביר מסר לישראל על כך שהם מאוכזבים מהתבטאויותיו הפומביות של נתניהו בנושא מכירת החמקנים, ויותר מכך על כוונתו להתנגד לעסקת הנשק כאשר תגיע לדיון בקונגרס האמריקני.

עוד הוסיף הגורם כי בשבועות האחרונים הבינו כי גם אם נתניהו מעדיף שעסקת המטוסים לא תצא לפועל הוא לא ייצא נגדה בפומבי. לכן כאשר ראש הממשלה הביע את התנגדותו בציבור, באיחוד האמירויות חשו כי פעל בניגוד לרוח המגעים בין הצדדים. לדברי המקור, המסר של אבו דאבי בביטול הפגישה המשולשת הוא שלא יהיו מפגשים מדיניים פומביים בין המדינות כל עוד לא תתבהר עמדת ישראל בנושא עסקת המטוסים.

בבית הלבן ובאיחוד האמירויות סירבו להתייחס לדברים. מלשכת ראש הממשלה לא התקבלה תגובה עד כה. עוד דיווח רביד כי סוגיית מכירת מטוסי ה-F-35 עלתה בפגישות שקיים היום שר החוץ האמריקני מייק פומפאו עם ראש הממשלה נתניהו ועם שר הביטחון בני גנץ ושר החוץ גבי אשכנזי. הנושא צפוי לעלות גם בשיחותיו של פומפאו באבו דאבי מחר.

השליח האמריקני לנושא איראן בריאן הוק, שהצטרף לביקורו של פומפאו והשתתף בפגישות, אמר בריאיון ל'וואלה' כי ממשל טראמפ יוודא שכל עסקת נשק כזו תעמוד בשני יעדים – שימור היתרון האיכותי של צה"ל באזור ושדרוג היכולות הצבאיות של איחוד האמירויות כדי שתוכל להגן על עצמה מול איראן.

"ישראל ואיחוד האמירויות מתמודדות עם איום משותף מצידה של איראן", אמר הוק. "איחוד האמירויות הסכימה לנרמל את היחסים עם ישראל וזו מערכת יחסים חדשה. זה יוצר מרחב ליותר שיתוף פעולה ביטחוני בינינו לבין ישראל ואיחוד האמירויות. כל ההתייעצויות שצריך לבצע עם ישראל בנושא שימור היתרון האיכותי של צה"ל יתקיימו".

"בשורה מעולה": שרי הבריאות של ישראל ואיחוד האמירויות סיכמו על שיתוף פעולה

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו