צילומים: דוברות הדסה

משרד הבריאות לבתי החולים: לאפשר כניסת מחלימים להתנדב במחלקות קורונה

"הסיכון שמתנדבים שהינם מחלימים ממחלת הקורונה ידבקו בשנית - קטן", כתבה בפנייה ד"ר ורד עזרא, ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות. המתנדבים יחוייבו ללבוש ציוד מגן מלא ולחתום על הסכמתם להתנדבות

משרד הבריאות שיגר היום (שלישי) פנייה למנהלי בתי החולים ברחבי הארץ, עם קריאה לאפשר למחלימים מהנגיף להתנדב במחלקות הקורונה. "מתוך ניסיונם של מספר בתי חולים, מאושפזים במחלקות קורונה יכולים להיתרם רבות ממתנדבים שיסייעו במחלקה, יסעדו את החולים ובוודאי את אלה שמרותקים למיטתם", כתבה ד"ר ורד עזרא, ראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות החתומה על המכתב.

לדבריה, אין בכך סיכון להדבקה חוזרת: "יש לציין כי על פי המלצת הצוות לטיפול במגיפות (צט"מ), הסיכוי שמתנדבים שהחלימו ממחלת הקורונה ידבקו בשנית נמוך ולכן, העמדה שאומצה על ידנו היא לאפשר התנדבות של אנשים שעברו החלמה מתועדת, בצירוף סרולוגיה חיובית במחלקות הקורונה. מתנדבים אלו יכולים לסייע מאוד".

ההנחיה באה לאחר מאבק נרחב שהוביל ח"כ ישראל אייכלר מול מנהלי בתי החולים בטענה כי חולי קורונה זרוקים במחלקות בבידוד ללא פיקוח וסיוע של בני משפחה או מתנדבים. "מדוע אי אפשר להכניס אליהם מתנדבים שכבר החלימו מקורונה ומעוניינים לסייע?", שאל ח"כ אייכלר בשאילתה שהגיש לשר הבריאות במליאת הכנסת. הוא סיפר כי "חולים המאושפזים במחלקות קורונה מתלוננים על כך שהם נתונים לחסדיהם של רופאי המחלקה ללא שום ביקורת של המשפחה. יש הרבה אנשים, חולים קשה או בינוני, שמתדרדרים בגלל שאין להם עם מי לדבר".

יצוין כי עוד לפני ההוראה של המשרד, נחלץ פרופ' זאב רוטשטיין מנהל בית החולים הדסה הראשון שהורה לצוות בית החולים לאפשר כניסת מחלימי קורונה להתנדב במחלקה. בתחילת הדרך נאבק המשרד בהחלטתו של פרופ' רוטשטיין. מנהלי בתי חולים עמם שוחח ח"כ אייכלר סירבו. אך כאמור לאחר מאבק ממושך הוציא המשרד הנחיה ברורה המאפשרת כניסת מחלימים לכלל בתי החולים בארץ. לפי ההנחיה החדשה, על מנת להיכנס למחלקת קורונה יש לעבור תהליך כולל סרולוגיה חיובית וכן יש להצטייד במיגון מלא.

ח"כ אייכלר בירך את שר הבריאות ואנשי המשרד על ההחלטה החשובה: "מדובר בהחלטה אמיצה שהצריכה מעט חשיבה מחוץ לקופסה. בימים אלו, יש להחלטות כאלו משמעות של חיים ומוות. חולים רבים דיווחו שננטשו לנפשם על מיטת בית החולים, ואפילו דרישתם לקבל כוס מים לא נענתה. ההנחיה החדשה תשנה את מצבם הנפשי והרפואי של חולי הקורונה בישראל".

מנכ״ל הדסה, פרופ׳ זאב רוטשטיין בתגובה למכתבה של ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות, ד״ר ורד עזרא: "הדסה הייתה לראשונה בעולם וכרגע גם היחידה, שאפשרה הכנסת מתנדבים אל מחלקות הקורונה. מתוך הנסיון ולאור מכתבה של ד״ר עזרא, אני בהחלט ממליץ לבתי החולים לאמץ את מודל המתנדבים של הדסה שמעורר עניין בבתי חוחים ברחבי העולם. מדובר במחלימים מן הוירוס, אשר ברשותם מסמכים רפואיים המעידים על החלמתם ושעברו בהדסה בדיקות מטוש ובדיקות סרולוגיה, המעידות על רמת נוגדנים גבוהה בדמם".

"למרות החלמתם,הם כמובן נכנסים ממוגנים מכף רגל ועד ראש, בדיוק כמו הצוותים הרפואיים כי הדסה שומרת על בטיחותם ובריאותם. בהדסה פועלים בהצלחה רבה כבר למעלה מ-30 מתנדבים, אשר הגיעו דרך ארגון ״יד אברהם״ וכעת גם מתנדבים ראשונים דרך ״עזר מציון״, והם מסייעים במחלקות במסירות ובחמלה רבה".

"צוותי הסיעוד והרפואה יחד עם עבודה סוציאלית עושים מעל ומעבר, לילות כימים, והמתנדבים שלנו פועלים לצידם בהקשבה לחולים, בישיבה לצידם, בהגשת אוכל ואפילו סיוע ברחצה והתלבשות. החולים ובני המשפחות אסירי תודה על היוזמה בהדסה, המאפשרת לעבור את התקופה הקשה והמבודדת מבני המשפחה באופן אנושי ורחום. בתי חולים בעולם פנו אלינו על מנת ללמוד את המתווה ונראה בהחלט כי מציון יוצאת תורה", דברי רוטשטיין.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו