Matty Stern/US Embassy of Tel Aviv

דיווח: בישראל חוששים – ביידן יחדש את ההסכם עם איראן

על פי הדיווח החשש בישראל הוא שכן ביידן, שכזכור כיהן כסגנו של הנשיא לשעבר ברק אובמה, הצהיר בעבר כי בכוונתו לחדש את הסכם הגרעין עליו חתם אובמה - אותו הסכם ממנו פרש טראמפ במהלך כהונתו. דבר שיניע מחדש את הכלכלה האיראנית

בעוד שעות ספורות ייסגרו הקלפיות בארצות הברית, ובקרוב – בין אם כבר הלילה (שלישי) או בעוד כמה ימים, כולנו נדע אם הנשיא המכהן דונלד טראמפ ימשיך לכהן ארבע שנים נוספות, או שהמועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן יהיה זה שייכנס לתפקיד – תרחיש שמדאיג מעט את מערכת הביטחון הישראלית – כך דווח ב'חדשות 13'.

על פי הדיווח ב'חדשות 13' החשש בישראל הוא שכן ביידן, שכזכור כיהן כסגנו של הנשיא לשעבר ברק אובמה, הצהיר בעבר כי בכוונתו לחדש את הסכם הגרעין עליו חתם אובמה – אותו הסכם ממנו פרש טראמפ במהלך כהונתו. חזרה של ארה"ב להסכם הגרעין תניע מחדש את הכלכלה האיראנית, ותאפשר התפשטות נוספת של איראן באזור, זאת שנים אחרי שהיא נבלמה. וזו, אם כך, הסיבה לחשש במערכת הביטחון מפני ניצחון של ביידן.

מי שעוד ישמח מהפסד של המועמד הדמוקרטי ומניצחון של טראמפ הוא ראש הממשלה בנימין נתניהו. כזכור, בשנות כהונתו של טראמפ, ארה"ב העבירה את השגרירות האמריקנית לירושלים והשיגה הסכמים מדיניים היסטוריים – ואלו רק מעט מן הסיבות שנתניהו מעדיף את טראמפ. לא זו בלבד, ניצחון של טראמפ יגדיל את הסיכוי לכך שראש הממשלה יחליט להקדים את הבחירות. מנגד, שר הביטחון בני גנץ דווקא מעדיף את ניצחונו של ביידן, זאת משום שקל לו יותר לתקשר עם אנשיו.

בשלב זה, הסקרים מצביעים על ניצחון מוחץ לביידן. אם אכן זהו התרחיש, טראמפ יעזוב את הבית הלבן בחודש ינואר, ואז, לא בטוח שהנשיא המכהן יוכל להשיג הסכמים נוספים עבור ישראל. אחת הסיבות לכך היא כי ייתכן שהמדינות לגביהן נטען כי ינרמלו בקרוב יחסים עם ישראל, לא ירצו לעשות זאת בין היתר משום שמדיניותו של ביידן שונה מזו של טראמפ – מה שעלול לפגוע בהליכים.

כזכור, גורמים בכירים בירושלים מעריכים הערב שהמועמד הדמוקרטי, ג'ו ביידן יהיה מי שייבחר להיות הנשיא הבא של ארצות הברית – כך דיווח פרשן 'חדשות 12' העיתונאי עמית סגל.

על פי הדיווח מבחינת הממשלה הנוכחית בישראל 4 שנות טראמפ היו יוצאות מן הכלל, גם בנושאים בקונצנזוס הישראלי כמו ההסכם עם האמירויות וההסכם עם איראן אבל גם בנושאים שקשורים בנתניהו שהקשר שלו עם טראמפ היה אחד הנשקים הפוליטיים העוצמתיים שיכולים להיות לראש ממשלה בישראל.

עוד הוסיף עמית סגל ב'חדשות 12' כי ראש הממשלה ב-4 השנים האחרונות היה מזוהה לחלוטין עם מחנה טראמפ. השניים מדברים באותה שפה, מסמנים את אותם האויבים ואינטרסים ומבחינת נתניהו טראמפ בתור נשיא היה כוח עצום. מנהיגי העולם ידעו שכדי להגיע לבית הלבן צריך להתיידד עם נתניהו שיכול לפתוח את הדלתות בוושינגטון.

מצד שני, הזיהוי הכל כך מוחלט בין נתניהו לטראמפ יצרה לישראל בעיה קשה מול המפלגה הדמוקרטית. הקשר הזה פגע גם ביחסי ישראל ויהודי ארצות הברית, שמזוהים עם המפלגה הדמוקרטית. למרות זאת, אם ביידן ייכנס לבית הלבן זה לא אומר שבישראל צריכים להיכנס לכוננות ספיגה.

ארצות הברית ספגה מכה אנושה מהקורונה וככל הנראה הסכסוך הישראלי-פלסטיני לא יהיה בראש סדר העדיפויות של ארצות הברית. בנוסף, כהונת אובמה הוכיחה שנתניהו יודע להתמודד גם עם נשיא פחות אוהד והוא גם ידע לתעל את זה לצרכיו הפוליטיים.

כזכור, לפני כשבועיים ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בהצהרתו לתקשורת לבחירות בארצות הברית ואמר כי "התמיכה הדו מפלגתית, גם של הרפובליקנים וגם של הדמוקרטים היא חשובה מאוד לישראל, אני פעלתי כך, תמיד גרסתי כך. תמיד פעלתי עם הנשיאים האמריקנים, לא תמיד הסכמתי עם המדיניות, לפעמים הסכמתי ולפעמים לא הסכמתי, אגם, גם עם רפובליקנים וגם עם דמוקרטים".

הוא שיבח את הנשיא טראמפ ואמר כי "העבודה הברורה היא ש-25 שנים לא היה לנו הסכם, עובדה ברורה היא שתחת כהונתו של הנשיא טראמפ יש לנו שלושה הסכמים בשישה שבועות, זה עובדה, אנחנו מאוד מעריכים את זה, אני חושב שההערכה הזאת חוצה רבים המפלגות בישראל".

"אני מקווה שהמדיניות הזאת תימשך, אני לא רוצה להתנבא על תוצאות הבחירות, על תוצאות כזו או אחרת, אני מקווה שהמדיניות הזו תימשך כי היא המדיניות הנכונה. אני האמנתי בה, לא תמיד יכולתי לשכנע בה, היינו צריכים לעשות הרבה מגעים נסתרים, גם לא היו גלויים בהכרח לארצות הברית, אבל הם הוכיחו את עצמם, אני שמח שארצות הברית הצטרפה למאמץ הזה והיום גם הובילה אותו, זה דבר מאוד מאוד חשוב, הדבר הזה מביא שלום".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו