צילום: פלאש 90

רופאים וקשישים ראשונים, ילדים לא יחוסנו: זה מתווה התעדוף במתן החיסונים

מנכ"ל משרד הבריאות פירט את הסדר שבו יחוסן הציבור בישראל נגד הקורונה, כשמטפלים בדיור מוגן, אזרחים עם מחלות רקע ומושתלי איברים יקבלו קדימות. אנשים שסבלו מתגובה אלרגית חריפה בעבר ומחלימי קורונה - לא יקבלו חיסון. "נמהר עם האישורים אבל לא נקצר תהליכים"

מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור חזי לוי וראש הצוות לטיפול במגפות ד"ר בעז לב כינסו היום (חמישי) מסיבת עיתונאים לקראת תחילת חג חנוכה וברקע נחיתת החיסונים הראשונים של חברת פייזר בישראל. השניים הציגו את סדר העדיפויות שלפיו יחוסנו אזרחי ישראל, ופרופ' לוי הדגיש כי הוא מצפה שכבר לקראת סוף החודש יהיה ניתן לחסן את אנשי הסגל הרפואי.

לב, האחראי על החיסונים במשרד הבריאות, הסביר כי הראשונים שצפויים לקבל חיסון בישראל יהיו הצוותים הרפואיים, ואחריהם – קשישים, חוסים במוסדות ומטפלים. על פי מתווה זה, בשלב השלישי יחוסנו אזרחים עם מחלות רקע בדגש על השמנת יתר חולנית, סכרת ומושתלי איברים. אחריהם יקבלו חיסון מאושפזים במוסדות בריאות הנפש וסגלי הוראה, ובשלב שלאחר מכן – צה"ל.

בסוף תחוסן כלל האוכלוסייה. במידה שתהיה כמות מספקת של חיסונים – לא יתבצע תעדוף בהענקתם. ישנן כמה קבוצות אוכלוסייה שלא צפויות לקבל את החיסון, לכל הפחות בשלב זה. ילדים מתחת לגיל 16 לא יחוסנו, כמו גם נשים הרות, אנשים שסבלו בעבר מתגובה אלרגית חריפה ומחלימי קורונה.

פרופ' לוי התייחס לנתוני התחלואה הקיימים: "התחלואה הולכת ועולה – מחצות התגלו 1,828 חולים מאומתים, והמספר הולך ועולה". לדבריו, "התחלואה היא בכל המגזרים: יש 32 ערים אדומות, 35 ישובים כתומים, וכ-70 ישובים שאחראים על יותר מ-50% מהתחלואה. לכן, צריך לפעול לפי שיטת הרמזור. לא נטיל סגר לילי בחנוכה. אם ה-R יעלה ל-1.32 ומספר המאומתים ל-2,500 נצטרך לנקוט בריסון מהודק".

"מבצע חיסוני הקורונה הוא ללא ספק תקווה גדולה, אור בחג האורים", אמר לוי. "אנחנו חתומים כרגע על הסכמים עם פייזר, מודרנה ואסטרה-זניקה ומנהלים משא ומתן עם חברות נוספות". לדברי מנכ"ל משרד הבריאות, במשרד יוקם גוף שיעקוב אחר קצב החיסון ותופעות הלוואי, שירכז כל המידע הרלוונטי.

"אנחנו ממהרים עם האישורים אבל לא מקצרים תהליכים. לקראת סוף החודש נקבל את כל האישורים ונתחיל לחסן. כל המידע על מעקב אחר תוצאות החיסון, קצב החיסון ותופעות הלוואי ייאסף וייבדק על ידי משרד הבריאות", אמר לוי. הוא ציין גם כי "יש בעיה להגיע למקומות קטנים באריזות של פייזר. אנחנו ערים לכך ובפעילות שעשינו נמצא פתרון, ונוכל להפריד את האריזות במפעל וכך להגיע לכך מקום, גם ליישובים קטנים וגם למוסדות, בלי לפגוע בטיב החיסון".

פרופ' לוי הדגיש כי החיסון בטוח, ואמר שדרוש לחסן את כל מי שאפשר כדי למנוע את הפצת המחלה. "אנחנו מוכנים להתחסן ראשונים", אמר. "אנחנו מכירים את כל מסכת הניסויים והרגולציה שעברו החיסונים, ואת הבטיחות והיעילות שלהם. אנחנו אופטימים שזו תהיה הדרך להוריד את התחלואה ולחזור לחיים שאנחנו כל כך רוצים ומתגעגעים אליהם – בריאותית, כלכלית, נפשית ועוד".

כשנשאל פרופ' חזי לוי מדוע משרד הבריאות התנגד לעוצר הלילי, השיב: "לא המלצנו מתוך ספק עד כמה הצעד הזה יעזור להוריד תחלואה ובטח כשהוא ננקט כצעד בודד כשכל שאר הדברים האחרים נפתחים. התוצאה היא תוצאה של התלבטות רבה והרצון למנוע סגר מלא. זה נבחר כ'רע במיעוטו' כדי למנוע הדלקות המוניות בחג ובסופו של דבר זה לא התקבל".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו