צילום: עבד ראח'ים קטיב, פלאש 90

סל התרופות: חולי הסרטן יקבלו פחות, חולי המחלות הנדירות והכרוניות – יותר

שר הבריאות יולי אדלשטיין הציג היום (רביעי) את הרשימה המלאה של התרופות שאישרה וועדת סל התרופות עבור שנת 2021 • הבשורות הרעות הן עבור החולים האונקולוגיים: כמות התרופות עבורם במימון המדינה ירדה ביותר מחמישים אחוזים • הרשימה המלאה תוגש ביום ראשון לאישור הממשלה

לאחר יומיים של דיונים בוועדת סל התרופות, התקבלה היום (ד') החלטה אלו תרופות ימומנו על ידי משרד הבריאות בשנת 2021. שר הבריאות יולי אדלשטיין הציג את הרשימה במסיבת עיתונאים, כאשר מחר עשויה החלטת הוועדה להגיע לאישורה של מוצת הבריאות, ובתחילת השבוע הבא לישיבת הממשלה- שם יציג יו"ר הוועדה פרופ' שוקי שמר את המסקנות, על מנת לקבל את האישור הסופי.

כבר עכשיו ניתן לומר כי עבור חולי הסרטן לסוגיו מדובר בסל יעיל פחות: התרופות שעשויות לשפר את חייהם של החולים במחלה הארורה ימומנו פחות על ידי המדינה, ביחס לשנים הקודמות. בניגוד אליהם, חולי המחלות הכרוניות והנדירות – יזכו למגוון תרופות רחב יותר ולמימון גבוה מצד המדינה.

אם בשנים האחרונות הושקעו קרוב ל50% מהתקציב בטיפולים חדשים למחלת הסרטן, בשנה הבאה רק כ-20% יועעבר למטרה זו.

הבשורות החדשות: תרופה חדשנית של 'פייזר' למחלת הלב 'עמילואידוזיס לבבי'. אמנם זו הדרך היחידה לטפל במחלה זו, אך בסך הכל סובלים ממנה כ-500 ישראלים בלבד. העלות, אם שאלתם, גבוה במיוחד: 123 אלף שקלים בשנה למטופל, שהן כ-61 מיליון שקלים בשנה בסך הכל. תרופה נוספת שאושרה מיועדת לילדים הסובלים מתסמונת 'דרווה', שגורמת לפרכוסים ארוכים וקשים שעלולים להוביל לנזק מוחי ואף למוות. גם 'קבליבי', תרופה למחלת דם נדירה TTP שמתגלה בשכיחות גבוהה יותר אצל נשים בהיריון אושרה השנה.

עבור חולי הסרטן: 'טסנטריק' לסרטן כבד וריאה, 'קיטרודה' לסרטן המעי הגס, 'לינפרזה' ו'זג'ולה' לסרטן שחלה, 'לוטטרה' לגידולים נוירו-אנדוקריניים ועוד.

פרופ' שוקי שמר, יו"ר ועדת סל התרופות אמר כי "התחושה שלי שהייתה כאן חבורה נפלאה של אנשים שכל אחד בא מתחומו, הביא את הרקע והידע שלו כדי לקבל את ההחלטות הנכונות והמקצועיות ביותר. שואלים אותי 'האם אני מרוצה מהתוצאות' והתשובה לכך היא לא, כי תמיד אפשר יותר. אבל יש לנו סל בריאות מהרחבים בעולם ואני גאה בכך שאנו עומדים להציג לעם ישראל תכולה מורכבת וחשובה לבריאות הציבור".

ד"ר אסנת לוקסנבורג, ראש אגף הטכנולוגיות הרפואיות במשרד הבריאות: "חברי ועדת הסל התגייסו לטובת השליחות הלאומית ואנו מסיימים בהרגשה שהגענו להישג ומצד שני תמיד ישנה חצי הכוס הריקה, אך זה טיבו של תהליך התיעדוף. כל אותם חולים שלא קיבלו את התרופות והטכנולוגיות נשארים עמנו לאורך השנה אך מה שמנחם הוא שכבר בסוף חודש פברואר מתחיל תהליך ההגשות לוועדת הסל 2022".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו