Olivier Fitoussi/Flash90

אחרי הפקפוק בחיסון הרוסי: דרישה גבוהה ל'ספוטניק V' שהוכיח 91% יעילות

כשרוסיה אישרה לשימוש את החיסון הראשון מתוצרתה נגד קורונה, מומחים הזהירו כי הוא עלול להיות מסוכן ולא יעיל, אבל כעת הביקוש ל"ספוטניק V" אדיר, והמונים מחכים לו באפריקה, באמריקה הלטינית, במזרח התיכון – וגם באיחוד האירופי שהחל לבדוק את יעילותו לקראת אישור השימוש בו

שישה חודשים אחרי שרוסיה אישרה לשימוש את החיסון הראשון מתוצרתה נגד קורונה, הביקוש העולמי לחיסון הולך וגדל. החיסון, 'ספוטניק V', זוכה גם לביקוש במדינות מערב אירופה ובמרכזה. הביקוש הגובר הגיע לאחר שמחקר העלה כי החיסון הרוסי יעיל בשיעור של כ-91% נגד קורונה וכן בשל העובדה שחברות התרופות המערביות כמו "פייזר", "מודרנה" ו"אסטרה-זניקה" מתקשות לספק במהירות את כל מנות החיסון שהבטיחו.

אומנם סוכנות התרופות האירופית האחראי על תקנות התרופות שעל פיהן אמורות להתנהל מדינות האיחוד האירופי החל לבחון את אישור החיסון הזה רק ביום חמישי האחרון, אך כבר מספר מדינות באיחוד מתעניינות ברכישת החיסון מהרוסים.

סלובקיה קיבלה 200 אלף חיסונים בשבוע שעבר. גם נשיא צ'כיה אמר כי הוא כתב ישירות לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין כדי לזכות באספקה של החיסונים. מיליוני חיסונים צפויים להגיע למדינות אמריקה הלטינית, אפריקה, ברית המועצות לשעבר והמזרח התיכון.

כאמור, הביקורת המוקדמת על ספוטניק 5 התחלפה במחקר שפורסם לאחרונה במגזין הרפואי הבריטי הנחשב "לנסט", שהראה יעילות של 91% בחיסון אחרי ניסוי רב-משתתפים.

הנתונים המרשימים יכולים לעזור לתדמיתה של רוסיה בתור מעמצה מדעית, טכנולוגית ונדיבה.ולדימיר פרולוב, מומחה ליחסי חוץ, הסביר כי "העובדה שרוסיה היא אחת מחמש מדינות שהצליחו לפתח חיסון במהירות מאפשרת לרוסיה להציג את עצמה כמעצמת ידע טכנולוגי ולא בתור משאבת דלק בדעיכה".

לעת עתה מסתמן כי יכולתה של רוסיה לייצר מנות של "ספוטניק V" נמוכה בהרבה מהביקוש. ממשל פוטין הודיע כי מטרתו היא לחסן 60% מהאזרחים הבגירים ברוסיה – כ-68 מיליון בני אדם – עד לסוף יוני. נכון לסוף החודש הקודם, רק כארבעה מיליון בני אדם, פחות מ-3% מאוכלוסיית רוסיה, חוסנו. ייתכן שהשיעור הנמוך נובע גם מחוסר הרצון של רבים מהרוסים להתחסן בשל חוסר האמון שלהם בחיסון, אך כמות החיסונים שדרושה למדינה לא תאפשר ייצוא נרחב.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו