Flash90

הבעיה של גוש 'רק לא ביבי': האם בני גנץ יוותר על ראשות הממשלה?

המירוץ לקבלת המנדט: אלו הקשיים שעומדים בפני יאיר לפיד לקבלת מרבית ההמלצות מהנשיא ריבלין; הסיכוי של בני גנץ לזכות בראשות הממשלה; ההבטחות של ימינה ותקוה חדשה לא להישען על קולות המשותפת והזעם של נפתלי בנט על הקמת ממשלת שמאל

בימים האחרונים, מאז פרסום תוצאות הבחירות לכנסת, נפגש יאיר לפיד עם ראשי המפלגות בגוש 'רק לא ביבי' כדי לקבל את המלצותיהם אצל נשיא המדינה, בתקווה כי ריבלין יטיל עליו, ולא על בנימין נתניהו, את מלאכת הרכבת הקואליציה הבאה.

אך בדרך, הוא נתקל בשורה ארוכה של מכשולים, בין היתר הסיכוי של בני גנץ להגיע למערכת בחירות חמישית כשהוא ראש הממשלה, בזכות תוקף ההסכמים עליהם הגיע עם נתניהו בעת הקמת הממשלה המכהנת.

הפרשן עמית סגל כותב כי אם המערכת הפוליטית תידרדר למערכת בחירות חמישית שגם אחריה לא תוקם ממשלה, ייתכן מאוד שבנובמבר הוא יהפוך אוטומטית לראש הממשלה מתוקף הסכם הרוטציה עם נתניהו.

האם הוא אמור למשכן אותה לטובת ממשלה רעועה בתמיכת המשותפת ועוד לשנוא נפשו לפיד? ההחלטה שגנץ צריך לקבל לא פשוטה: למרות הקרע בינו לבין לפיד, סביר שרוב בוחריו מעדיפים שימליץ על לפיד.

קושי נוסף, הוא ההצהרות הפומביות של בכירי מפלגת תקוה חדשה של גדעון סער, כולל אחרי פרסום תוצאות הבחירות, כי לא יסכימו לממשלה הנשענת על קולות חברי הרשימה המשותפת.

כמו כן, יו"ר תקוה חדשה ויו"ר ימינה נפגשו שוב לצורך "עדכון ותיאום עמדות לקראת המהלכים להקמת ממשלה חדשה". בנט וסער, כאמור, מתואמים, בניסיון להוביל לכך שהם יהיו אלה שיצליחו להתניע מהלך להקמת ממשלה חלופית אך כזו שתהיה ממשלת ימין-מרכז.

מוסיף עמית סגל, לכך קדמה הודעה חריפה של ימינה נגד לפיד – ומטעם גורמים במפלגה נמסר כי "לפיד לא רוצה ממשלת פיוס, אלא ממשלת שמאל על מלא בתמיכת הערבים" – הודעה שיכולות להיות לה משמעויות על האפשרות ש"גוש השינוי" אכן יצליח להקים ממשלה חלופית – זאת מכיוון שבגוש זקוקים גם לתמיכתם.

ייתכן שאם יתברר שלבנט יש סיכויים גדולים יותר להקים ממשלה מאשר לפיד – הוא יזכה במנדט המיוחל, אם כי עדיין לא ברור איך המהלך הזה הולך להתבצע ומי מבין המפלגות יתמכו בכך.

יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ', שהתייחס לשיחה בין בנט לסער, אמר כי הוא "מקווה מאוד ששיחות התיאום המתוקשרות בין בנט לסער עוסקות בגיבוש דרישות מהותיות שהשניים יציבו במשותף כתנאי לכניסה לממשלת ימין של המחנה הלאומי (רפורמות במשפט, התיישבות, כלכלה, וכו'), ולא חלילה בהקמת ממשלת שמאל מסוכנת שתישען על תומכי הטרור הערבים".

מורן אזולאי כותבת באתר וויינט כי בינתיים, בליכוד שומרים בשלב זה על דממה תקשורתית ובוחנים את האפשרויות. בכירים במפלגה עדיין מעריכים שהאפשרות הריאלית ביותר היא בחירות חוזרות בקיץ, סביב חודש אוגוסט.

"אם יש להם ממשלה, שיתכבדו וירכיבו", אמר בכיר במפלגה. "לא הגיוני שהכול כל כך פשוט ועדיין לא מתכנסים להרכבה". בשבוע הבא צפויות להתקיים שיחות נוספות בין הגורמים במערכת הפוליטית, במטרה למנוע בכל זאת מערכת בחירות נוספת.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו