Miriam Alster/FLASH90

שיחות נתניהו-ביידן והדרישה לערבות • מאחורי הקלעים של הפסקת האש

בבוקר יום חמישי הנשיא האמריקני שוחח עם נשיא מצרים ודרש ממנו ערבות אישית לכך שהארגונים ינצרו את האש • 8 פעמים שוחחו נתניהו וביידן במהלך מבצע "שומר החומות", שניים מתוכם לאחר החלטת הקבינט על הפסקת האש • כל הפרטים

במהלך מבצע "שומר החומות" ניהלו נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן וראש הממשלה בנימין נתניהו לא פחות מ-8 שיחות טלפון – כשאת שתי השיחות האחרונות יזם נתניהו. השעות שלפני כניסתה לתוקף של הפסקת האש בלילה שבין חמישי לשישי היו מורטות עצבים בישראל ובארה"ב.

המהלך האנריקני-מצרי לקידום הפסקת אש בין ישראל לחמאס החל ביום חמישי בבוקר לאחר שהנשיא ביידן שוחח עם נשיא מצרים א-סיסי,. ביידן ביקש מבין שיחו שהוא יערוב אישית לכך שחמאס, הג'יהאד האסלאמי וארגונים סוררים אחרים ינצרו את האש – אם ישראל תסכים להצעה המצרית. לאחר השנשי המצרי השיב בחיוב, בוושינגטון יצרו קשר עם ירושלים והבהירו שיש ערבות להפסקת האש – ומשם הדברים התחילו להתקדם.

רה"מ נתניהו החליט על כינוס הקבינט המדיני-ביטחוני כבסיום הישיבה הוחלט על הפסקת אש. לפי דיווח ב'חדשות 12', בטרם יצאה ההודעה הרשמית מלשכת ראש הממשלה על ההחלטות, ראש הממשלה נתניהו יזם את השיחה הראשונה באותו היום לביידן ועדכן אותו בהחלטה, אבל הזהיר שאם חמאס יירה את המטח האחרון בשעות האחרונות שלפני הפסקת האש, צה"ל יתקוף בעוצמה ברצועה.

לוושינגטון היה ברור באותו היום שהפסקת האש צפויה להתחיל בלילה שבין חמישי לשישי, אך ידעו גם כי יכולים להיות הרבה תקריות וימנעו אותה ברגע האחרון. כשעתיים אחרי העדכון של ראש הממשלה את הנשיא האמריקני, נתניהו התקשר שוב לביידן, וכאן כבר הייתה רמת ודאות גבוהה יותר שההסכם יעבוד, כיוון שהמצרים העבירו מסר ברור שחמאס לא מתכוון לירות ברגעים האחרונים. וכך, 24 שעות אחרי שביידן דרש פומבית מנתניהו להביא את הפסקת האש, זה אכן מה שקרה בפועל.

בממשל ביידן מרוצים מהתפקיד שלהם בהשגת הפסקת האש ומזכירים כל הזמן שבמבצע המשמעותי האחרון, צוק איתן, זה לקח 50 ימים – לעומת 11 יום בלבד במבצע שומר החומות. גורמים בממשל מדברים על כך שהיה צריך להפעיל את כל הלחצים לסיום המבצע – אבל שזה יהיה מאחורי הקלעים ובאופן דיפלומטי, ולא רצו שזה יהפוך לעימות פומבי בין המדינות.

הממשל ניסה כל הזמן לחמוק ולא לעסוק בסוגיה הפלסטינית, אך המבצע הזה גרר אותם לשם והביא להרבה שאלות מצד המפלגה הדמוקרטית ומהתקשורת. "המפלגה שאני משתייך אליה עדיין תומכת בישראל", אמר הנשיא ביידן במסיבת עיתונאים. "אני רוצה להבהיר את עצמי: עד שתישמע מן המזרח התיכון אמירה חד-משמעית של הכרה בזכותה של ישראל להתקיים בתור מדינה יהודית עצמאית – לא יהיה שלום".

בתוך כך, שר החוץ אנתוני בלינקן צפוי להגיע לישראל בקרוב כדי להיפגש עם מקבילו הישראלי גבי אשכנזי ועם גורמים נוספים.

0 0 הצבעות
דירוג הכתבה
1 תגובה
ישנות
חדשות המדורגות ביותר
Inline Feedbacks
הצגת כל התגובות

יעני ארהב עשו הפסקת אש בדיחה עלובה

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו