א-סאדר. צילום: מלחוטרה

איראן נלחמת על השפעתה: עיראק תרכיב ממשלה השבוע

המנהיג הנבחר שזכה לכמות הקולות הגדולה ביותר, מתנגד למעורבות איראנית • איראן מצידה עושה כל שביכולתה כדי להשאיר ברשותה את מוקדי ההשפעה • האמצעי: איראן עצרה את אספקת הגז הטבעי לעיראק, כדי להשפיע על כלכלתה

עיראק אמורה השבוע להקים ממשלה אחרי הבחירות שהתקיימו לפני כחודשיים וחצי, והיא עומדת מול החלטה קשה שתקבע את מידת ההשפעה האיראנית שתיוותר לאחר הקמת הממשלה. מסלול אחד יכול להוביל להקמת ממשלה יציבה ללא נוכחותן של המפלגות הפרו-איראניות במדינה, והשני יוביל לצלילה חזרה למחאה ולאלימות שהמדינה ראתה שוב ושוב בעשור החולף.

בית המשפט העליון במדינה אישר את תוצאות הבחירות שהתרחשו בחודש אוקטובר, שבהן זכתה מפלגתו של איש הדת השיעי מוקתדא א־סאדר, המתנגד להשפעתה של איראן על ענייניה הפנימיים של עיראק, בניצחון חסר תקדים על תומכיה של איראן.

אישור התוצאות, שהגיע חרף מחאה קולנית שכללה איומים באלימות מצד תומכי איראן, שטענו כי תוצאות הבחירות זויפו, הביא להחלטה של נשיא עיראק להכריז על פתיחת הפרלמנט החדש ב־9 בינואר. ההחלטה שיגרה את המערכת הפוליטית לקלחת של פעילות. איש השעה, מוקתדא א־סאדר, הלך להיפגש עם יריביו ממפלגת פת"ח, והצדדים התחייבו לנסות לנהל מו"מ להרכבת ממשלה.

אלא ששעות ספורות אחר כך נשא א־סאדר נאום שבו קרא תיגר על נאמניה של טהרן, ואמר שיקים ממשלה שבה לא תהיה לאף מדינה זרה השפעה, כשהוא מסמן באופן ברור את איראן ותומכיה.

אזרחי עיראק, שהביעו את מורת רוחם מהפוליטיקה הסבוכה והמסוכסכת של ארצם כשהגיעו בשיעור נמוך של 40 אחוזים להצביע, אדישים ומתוסכלים מהמצב הפוליטי שנוצר. "לא רציתי להשתתף בבחירות", אמרה ל-BBC אום עאקל, אישה שיעית תושבת העיר נג'ף, והוסיפה שהלכה לבסוף להצביע לאחר שהמנהיג השיעי העליון במדינה, עלי סיסטאני, קרא לאזרחים להשתתף בבחירות.

"אנחנו מרגישים שיש נתק בין השלטון לבין מה שקורה במציאות, מה זה משנה איזו ממשלה חדשה תקום?", תהתה.

לאיראן דווקא מאוד חשובה זהותה של הממשלה העיראקית הבאה, והיא מוכנה לנקוט צעדים משמעותיים כדי להבטיח את המשך השליטה שלה על הנעשה בשכנתה מדרום.

ביום חמישי דווח ברשת החדשות האמירותית אל־ערבייה כי איראן עצרה את אספקת הגז הטבעי לעיראק, בצעד שנועד להבהיר כי ביכולתה לפגוע בכלכלתה של בגדד גם בלי להפעיל את נאמניה במדינה. כתוצאה מכך, הפסקות החשמל היזומות מתרבות בגלל המחסור בגז.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו