50 מיליון מצביעים יקבעו מי יחליף את אחמדינג'אד

משישה ייצא אחד: איראן תבחר מחר נשיא חדש | ההערכות חוזות סיבוב שני בעוד שבוע | בסקרים בולטים המועמד השמרן והמועמד המתון

מיליוני מצביעים ייצאו היום בבוקר אל הקלפיות ברחבי איראן, כדי לבחור את הנשיא הבא של המדינה וכן את חברי מועצות הערים השונות, הממנים על פי החוק את ראשי הערים. על התפקיד מתמודדים שישה מועמדים, שאחד מהם יחליף את הנשיא היוצא, מחמוד אחמדינג'אד, שמסיים שתי כהונות סוערות.

קרא עוד:

[postim]‬‏

אתמול נערכו הפגנות רבות ברחבי אירן לקראת הבחירות. המפגינים זעקו: "לא רוצים למות למען עזה, לא רוצים למות עבור לבנון, רוצים את אירן!" בדרישה שהנשיא שייבחר ידאג לבעיותיה הפנימיות של הרפובליקה האיסלמית.

מספר סקרים שהתפרסמו בימים האחרונים מעניקים את הבכורה במרוץ לראש העיר טהרן, מוחמד באקר קליבאף השמרן, המקורב למנהיג העליון עלי חמינאי. סקר אחר, שנערך מארה"ב באמצעות הרשת, נתן את היתרון דווקא למועמד העולה, איש הדת חסן רוחאני, המייצג את המחנה המתון יותר. אחרי שניהם משתרכים בסקרים ד"ר מוחסן רזאאי, שהפסיד פעמיים בבחירות לנשיאות, וסעיד ג'לילי – נציג איראן בשיחות הגרעין עם המערב. שני המועמדים הנותרים הם עלי אכבר ולאיתי ומוחמד גרזי. אך בכל מקרה, לפי כל ההערכות, בסופו של דבר זהות הנשיא לא תוכרע בקלפיות, אלא תיקבע על ידי המנהיג העליון, האייתוללה עלי חמינאי.

רבים רואים בבחירות באירן מפגן ריק של דמוקרטיה שאיננה. עם זאת, לנשיא שייבחר עדיין תהיה השפעה מסוימת על הלך הרוח ברפובליקה האיסלמית. חמינאי קשיש וחולה ומערכת היחסים שבינו לבין הנשיא היא תמיד מורכבת.
גם אחמדינג'אד קרא לא אחת תיגר על הקו של חמינאי. אמנם יש מנהיג עליון והמילה האחרונה היא שלו, אבל יש מרחב תמרון לא קטן לנשיא שמרכז בידיו את ענייני הממשל. כעת נותר לראות אם המועמד חסן רוחאני אכן מסוגל להפתיע ולנצח – כי אם כן, זה יהיה סוג של מפנה באירן, אך לא מהפך מלא.

מהנתונים שפרסם בימים האחרונים שר הפנים האירני, מוסטפא נג'אר, מקורבו של אחמדינג'אד, עולה כי מעל מיליון וחצי מהמצביעים יהיו מצביעים חדשים מעל גיל 18. הפתקים יוטלו לתוך 130 אלף קלפיות ברחבי איראן כולה, וכן ב-285 הנציגויות השונות של המדינה ברחבי העולם. הדמוגרפיה המיוחדת של איראן מספקת נתון מעניין אחד ששובר את היחס המסורתי של היתרון המספרי של נשים על גברים, כך שבבחירות אלו יהיו כ-830 אלף מצביעים שיטילו לראשונה פתק הצבעה לקלפיות, לעומת קצת פחות מ-800 אלף מצביעות חדשות.

גם המודיעין האיראני נערך ליום הבחירות, וכבר לפני כמה שבועות דיווחו כמה כלי תקשורת במערב על היערכות של אנשי הדממה באיראן, מהבסיג' וממשמרות המהפכה, לקראת מניעה של אירועים דומים למהומות שפרצו בעקבות הבחירות האחרונות לנשיאות בשנת 2009, בין היתר באמצעות האטה של הרשת במדינה.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו