פסיכולוגיה הלכה למעשה | ברוגז ברוגז לעולם

למה מחלוקת על דעות הופכת לעניין אישי ואיך מתמודדים איתה?

לפני כמה שבועות הלכו תושבי ישראל להצביע בבחירות בערים. כל קהילה או מפלגה הבליטה את חזונה ומעלותיה, אך גם את חסרונות היריב. בכל מקום כמעט, ניטשה מחלוקת. ומחלוקת הוא הנושא של מאמרינו היום.

אז מה זה מחלוקת? מחלוקת היא חילוקי דעות שמייצרים כעס וקצרים בין בני אדם. זוהי ההזדמנות להבין כי קצרים בין-אישיים יכולים לפתוח חלון הזדמנויות ולגרום לתובנות חדשות. עצם חילוקי הדעות הוא דבר טבעי ובריא וחלק בלתי נפרד בכל קשר בין בני אדם, כפי שמסבירים חז"ל שכשם שאין פרצופיהם שווים כך אין דעותיהם שוות. כאשר אנו יודעים איך להתמודד עם חילוקי דעות הם הופכים להיות כוח מעשיר המפרה דעות. אך כאשר מעלימים עין ולא מתייחסים או מתייחסים בצורה לא נכונה לדעות שונות, בפרט כאלה שבאות עם אידיאולוגיה – חילוקי דעות הופכים לפצצה רגשית המזיקה ומכאיבה לכל הצדדים.

מחלוקת מתחילה מחילוקי דעות. הנושא יכול להיות עניין של טעם, שיטה או תחביבים – אך חילוקי דעות לא גורמים למחלוקת אלא אם הם מפעילים רגש עוצמתי. ההרגשה העצמתית הזו היא זו שגורמת למחלוקת.

♦  ♦  ♦

לכל אחד יש צורך שיבינו אותו, שיכבדו אותו, שיעניקו לו רמה מסוימת של תשומת לב הנדרשת לכל אחד. לפעמים הצרכים של שני אנשים מתנגשים. זהו קצר, סתירה בין צרכים שונים, כאשר לכל אחד יש את כוחו.

על אף הצורך לעמוד על שלנו בצורה תקיפה, הצורה הנכונה תהיה לעמוד על העיקרון בשילוב רמת הסבר מסוימת, ויותר מכך כבוד: "אני מבינה שאתה רוצה", תסביר האם לילדה, "אך לא יכולה לאפשר לך, כי זה מסוכן". בצורת תגובה כזו, אנו מראים כבוד לזה שמולנו, אך מסבירים שיש סיבה לצורת התנהגותנו. במצב כזה, הוויכוח יכול להיות קיצוני עם רצונות סותרים אך נותר עם בסיס של כבוד וגם תובנה, שאולי אותו אדם טועה אך פועל לפי הגיון מסוים ולשיטתו -הוא בסדר גמור.

 ויכוחים מורכבים יותר יגלשו למצב שאותו נגדיר כמחלוקת – יותר מחילוקי דעות. אלו חילוקי דעות שגורמים לצדדים לחוש איום, ומכיוון שמדובר באיום אנו תקועים עד שנמצא פתרון. ומכיוון שזה איום אנו מפתחים נוגדנים, תחושת "אנטי", התנגדות שמטרתה לחסל את המאיים.

כאשר אנו מגיבים לאיום אנו מגיבים לפי חוויות שחווינו בעבר, לדוגמה: בוויכוח בנושא שלא תופס מקום מרכזי בחיינו אולי נתווכח, ננסה לשכנע – אך רמת העוררות והמעורבות נותרה נמוכה, אבל כשאדם מרגיש איום על משהו שמאוד חשוב לו, כמו דעתו, השקפתו או עמדתו, הלחץ הפנימי הזה ייצור מעורבות עמוקה ופעילה. ובקיצור: מחלוקת.

0 0 הצבעות
דירוג הכתבה
1 תגובה
ישנות
חדשות המדורגות ביותר
Inline Feedbacks
הצגת כל התגובות

נו, ואס למעשה?????

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו