היועמ"ש מוביל פיקוח על ההתנהלות הכספית בקק"ל

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין החליט להגדיר את ה'קרן קיימת לישראל' כחברה לתועלת הציבור • בתחילת השבוע נכשלה שרת המשפטים עם הצעת החוק לאפשר פיקוח של מבקר המדינה על קק"ל • קק"ל מגלגלת מיליארדי שקלים בשנה ובשמה של הקרן נקשרות פרשיות שחיתות ובזבוזים

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין החליט להגדיר את ה'קרן קיימת לישראל' כחברה לתועלת הציבור.

משמעות ההחלטה היא כי החברה תחוייב להנפיק דו"חות כספיים שנתיים לעיון הציבור.

בהחלטתו, ציין היועהמ"ש כי מעבר לעובדה כי קק"ל מקיימת את המבחנים האובייקטיביים שנקבעו בחוק החברות באשר להיותה חברה לתועלת הציבור, קיים גם אינטרס ציבורי ברישומה ככזו, אשר נובע, בין היתר, מהעובדה שתקציבה מבוסס על כספי ציבור בין אם מתקצוב מדינה ובין מתרומות, וכן מהתפקידים הציבוריים עליהם היא אמונה.​​​​

בכדי להקל על החברה להיערך לשינויים החלים מכוח ההגדרה החדשה ​החליט היועץ כי רישום קק"ל בפנקס החברות לתועלת הציבור, ייעשה בעוד 60 יום.

קרא עוד:

[postim]

בתחילת השבוע נכשלה שרת המשפטים הגב' לבני בניסיונה לאשר בוועדת השרים לחקיקה את הצעתה לתאפשר לראשונה ביקורת על קק״ל על ידי מבקר המדינה.

לבני הובילה את המהלך בנחרצות ובעיקשות, לטענתה "מה שהקק״ל עושה כבר מזמן לא קשור לציונות או לעם היהודי ."הקרן הקיימת לישראל״ מבזבזת מיליארדי שקלים. הקופה הכחולה הקטנה כבר מזמן לא צנועה וקטנה, היא מגלגלת מיליארדים מכספי ציבור בלי שום שקיפות ועם פוליטיקה, דילים ושחיתות."

רק לפני כשנה, בעת שנערכו חגיגות יו-הולדת 90 לנשיא פרס, נחשף כי קק"ל התכוונה לממן את נאומו של נשיא ארה"ב לשעבר, ביל קלינטון, בעלות של חצי מיליון דולרים. לאחר המחאה הציבורית הרחבה, חזרה בה הקרן מכוונתה.

אולם למרות החגיגות השקופות בקק"ל, כנראה שמישהו שם משמן היטב את המערכת הפוליטית, והמהלך של שרת המשפטים נכשל. לבני הגיבה לאחר הפלת הצעתה, ואמרה כי "מי שלא רצה את מבקר המדינה בקק"ל, יקבל את הקרן הקיימת כחברה לתועלת הציבור".

היועץ מתערב

כאמור, השבוע פורסמה החלטתו של ויינשטיין כי קק"ל תוגדר מעתה כחברה לתועלת הציבור ותוכפף לחובת דיווח שנתית.

המשנה ליועהמ"ש לממשלה, אבי ליכט, כתב בחוות דעתו שקדמה להחלטת היועץ, כי " "מבנה השליטה בקק"ל מבוסס בין היתר על שיקולים פוליטיים. כיום, כמעט שאין כל פיקוח חיצוני על התנהלותה של קק"ל- לא פיקוח רגולטורי ולא פיקוח ציבורי. זאת גם בשל היעדר השקיפות של דוחות החברה. תפקידים ציבוריים, מימון שמקורו בכספי ציבור ומבנה שליטה פוליטי ומבוזר מחייבים שקיפות והסדרה. גם מטעם זה יש לפעול לרישום קק"ל כחל"צ".

ליכט אף מצא את "החור השחור" בהנהלת הקרן, על פי ממצאיו, רשות מקרקעי ישראל מעבירה לקק"ל בכל שנה, כמיליארד ש"ח תמורת השימוש בקרקעותיה, במקביל, תקציב קק,ל המדווח על ידה, עומד אף הוא על כמיליאד ש"ח, אלא שביניהם נכנס היקף התרומות האדיר המגוייס לקק"ל שעמד בין 2006-2009 על כחצי מיליארד שקלים!

על פי הערכות, קק"ל מחזיקה ברשותה כארבעה מיליארד ש"ח באופן נזיל, ואלו אינם מפוקחים בצורה מחייבת.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו