קצבה חודשית לניצולי שואה בעלי הכנסה נמוכה

אושר בטרומית: קצבה חודשית לניצולי שואה שהכנסתם נמוכה מ-4,800 ש"ח • בתוך כך הוועדה לפניות הציבור קיימה דיון דחוף בעקבות דיווחים על פתיחת מאות תיקים בהוצאה לפועל כנגד ניצולי שואה, ע"י ארגונים שסייעו להם בבקשות הסיוע

​מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת חוק להענקת זכויות לניצולי השואה, התשע"ג-2013, של חבר הכנסת חיים כץ (הליכוד ביתנו) וקבוצת חברי הכנסת.

לפי ההצעה, ניצול שהכנסתו הפנויה נמוכה מ-4,800 ש"ח, יהיה זכאי לקצבה חודשית מאוצר המדינה בסכום השווה להפרש בין הכנסתו לסכום האמור. לפי ההצעה, ניצול שואה זכאי לסל שירותים בתחומי תזונה, דיור, בריאות, פנאי וחברה ולהטבות נוספות במסגרת חוק ביטוח בריאות ממלכתי וחוק הביטוח הלאומי.

מוצע כי ניצול שואה יהא זכאי לאות הכרה המעיד על היותו ניצול שואה ולתעודה. הצעת החוק מפרטת הנחיות הנוגעות לביצוע החוק המוצע בידי הרשות המוסמכת והשגה על החלטותיה. בין היתר, מוצע כי הרשות תרכז את המידע בדבר זכויות ניצולי השואה ותנהל מרכז מידע לעניין זה. כמו כן, מוצע כי שר הרווחה והשירותים החברתיים ימנה ועדה מייעצת לרשות המוסמכת.

בדברי ההסבר להצעה נכתב: "ניצולי שואה רבים סובלים ממחסור ומהכנסה בלתי מספקת. בנוסף בשל הגבלות בתנאי הזכאות לפי החוקים הקיימים, ניצולי שואה רבים אינם מוכרים ככאלה לצורך קבלת הטבות."

ח"כ חיים כץ: אני מתחייב להצמיד את ההצעה להצעת החוק הממשלתית הדומה, גם אם אצטרך לעשות אי אילו ויתורים

45 ח"כים תמכו ללא מתנגדים. ההצעה תועבר לוועדת הכנסת שתכריע היכן תוכן לקריאה ראשונה

קרא עוד:

[postim]

בתוך כך, דיון סוער וטעון התקיים אמש בוועדה לפניות הציבור בראשות ח"כ ד"ר קול, בנושא פתיחת תיקים בהוצאה לפועל לניצולי השואה. למעלה מ-450 תיקים נפתחו בהוצאה לפועל כנגד קשישים ניצולי שואה לאחר שנדרשו לשלם שכר טרחה ל"מתווכים" שהציעו להם את שרותיהם במטרה לקבל את הקצבה להם הם זכאים. עשר שנים לאחר מכן, לעיתים ללא כל טיפול או סיוע, פנו המתווכים להוצאה לפועל בבקשה לפתוח בהליך גבייה מולם.

יו"ר הוועדה ח"כ קול: כנציגת ציבור אני מתביישת אל מול התופעה המכוערת הזו ומגנה בכל תוקף התנהגות כזו בכלל וכלפי ניצולי שואה וקשישים בפרט. לא יתכן כי יהיה מי שיבקש לעשות כסף על גבם של ניצולי השואה. כל זאת מתחדד עוד יותר לאור החלטה מנהלית של מדינת ישראל לפיה אותם ניצולים זכאים לכספים אלה, ללא צורך בעבודה של מתווך או עורך דין.

הוועדה הגיעה להסכמות עם הוצאה לפועל והארגונים החברתיים, כי בנוגע למקרים אלה, אנשי הוצאה לפועל, במידה ויקבלו בקשה לעיכוב הליכים על ידי התובעים יפעלו לעצירת הליכי הגבייה. בנושא זה צויין לשבח מר דוד מדיוני, מנהל רשות האכיפה והגביה על פעילותו לעצירת התופעה.

נציגי ארגונים רבים שמסייעים לניצולי השואה, הביעו את רצונם בדיון, לסייע לכל אותם הניצולים שקבלו כתבי תביעה ממשרדי עורכי הדין ועיקולים בסוגיה. בדיון סוכם שאנשי ההוצאה לפועל יתקשרו לכל אותם הניצולים שיש כנגדם תיקים פתוחים ויבקשו מהם לוותר על סודיות. לאחר מכן, יועברו פרטיהם לארגונים שיסייעו להם בהתנדבות להתמודד עם הסבך הבירוקרטי שאליו נקלעו ויגישו עבורם את בקשות ההתנדבות.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו