נחשף: מה היה גובה מלגתו של הגרי"ש אלישיב ב'כולל'?

פנקס ההוצאות של כולל "אוהל תורה" בירושלים ובו פירוט של גדולי הרבנים לפני קום המדינה נחשף מה היה גובה מלגתם של האברכים וביניהם מרן הגרי"ש אלישיב זצ"ל שהיה אז אברך צעיר

בימים בהם מקצצת הממשלה את תקציבי הכוללים והישיבות, והאברכים כמעט ולא מקבלים את משכורתם בזמן, נחשף פנקס ההוצאות של כולל "אוהל תורה" בירושלים, ובו פירוט של גדולי הרבנים בשנים תרצ"ה-תש"ו, ובכללם, משכורתו של הגאון רבי יוסף שלום אלישיב זצ"ל שהלך לעולמו לפני שנתיים, ושל פוסק הדור רבי שמואל הלוי וואזנר שליט"א. הפנקס יועמד בקרוב למכירה בבית המכירות הפומביות ׳קדם׳ בירושלים.

ראשי הישיבה זכו לקצבה של 10 לירות, המקבילה לשכר הפקידים שעבדו בממשלת המנדט. אחת העובדות המעניינות היא המלגה הגבוהה ביותר שניתנה לאברך בישיבה – מלגתו של הרב אלישיב. המלגה שעמדה על סכום של 4 לירות מנדטוריות היא שוות ערך ל- 4,000 דולר בערך בימנו. באותו הזמן, היה הרב אלישיב אברך בן 30, כמעט עשור לאחר שנישא עם בתו של הרב אריה לוין. לעומתו, הגר"ש וואזנר קיבל שלוש וחצי לירות.

לפי הרשימות בפנקס ההוצאות שלפנינו, נראה כי בחודש אדר א' שנת ת"ש, נתקבל הרב וואזנר לחבר הכולל, ובחודש אייר של אותה שנה התקבל הרב אלישיב לכולל, וכבר מתחילה קיבל את התמיכה המקסימאלית שניתנה לחברי הכולל.

פנקס זה שופך אור על חלק קצת פחות ידוע בתולדותיו של הרב אלישיב שנהג ללמוד באופן עצמאי בבתי מדרש שונים בירושלים, אך לא בישיבה. הוא הוסמך לרבנות בשנת תרצ"ח, והחל משנת ת"ש הצטרף לכולל "אוהל תורה" שבראשו עמד חתנו של הרב הרצוג. הקשר עם הרב הרצוג היה גם זה שהוביל את הרב אלישיב לעולם הדיינות.

אוהל תורהצילום: בית המכירות הפומביות "קדם"

בית מדרש אהל תורה, מיסודו של רבי שמואל יצחק הילמן (בעל "אור הישר" וחותנו של הרב הרצוג) ורבי אהרן ביאליסטוצקי, אחד מכוללי האברכים הראשונים במתכונת ה"כוללים" בני זמננו. התמיכות היו מכובדות ועקב הביקוש הרב התקבלו רק אברכים מעולים, רובם בוגרי ישיבת חברון ובוגרי הישיבות בליטא, מהם יצאו אח"כ רבנים מפורסמים, כדוגמת: רבי יוסף שלום אלישיב, רבי בנימין יהושע זילבר, רבי ברוך יצחק לוין, רבי שלמה טנא, רבי משה טיקוצ'ינסקי ורבי שלום שבדרון, ויבלח"א רבי שמואל הלוי וואזנר שליט"א.

מרון ארן, מבעלי "קדם", אמר לוואלה כי "בעידן של דיון ציבורי סביב התקצוב לאברכים ולכוללים ולקראת אישור חוק התקציב, מעורר הפנקס עניין רב. פנקס זה מוכיח כי בימים עברו אברכים מצטיינים השתכרו במשכורות נאות מאוד, שעלו בהרבה על משכורת המינימום. מעבר לכך, העובדה כי מדובר ברב אלישיב, שנפטר לפני שנתיים, מגבירה את העניין בקרב ממשיכיו ותלמידיו".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו