סוף למדורות הענק? תקנה חדשה תגביל את קוטר המדורה ל-4 מטר

בעקבות פניית שירותי הכבאות הארציים, קבע המשרד לבטחון פנים תקנות חדשות הנוגעות לעריכת מדורות בערב פסח ובל"ג בעומר • ח"כ אורי מקלב: "צריך להיזהר שלא לפגוע במסורת ובהווי"

הפיקוח על המדורות: תקנות שאישרה ועדת הפנים והגנת הסביבה לראשונה, קובעות בין היתר כי גודלה של מדורה לא יעלה על קוטר 4 מטרים וגובהה לא יעלה על 3 מטרים המרחק בין מדורה ליער (למעט בשטח ייעודי) יעלה על 150 מטרים. עד היום לא נקבעו כללים בנושא וחלק מהרשויות המקומיות השתמשו בחוקי עזר עירוניים. נבחנת הקמת צוות אכיפה פלילית.

התקנות גובשו במשרד לביטחון הפנים בעקבות פניית הרשות הארצית לכבאות והצלה. בפניית השר לבט"פ לוועדה, נכתב כי "החוק למניעת שריפות, אוסר על שריפת צמחים בשדה שלא ברישיון, אך אינו חל על בתחומי רשות מקומית ואין בו הסדר מלא. אף דינים אחרים העוסקים בשריפות פרטניות או יזומות (כגון למניעת מפגעים), אינם נותנים מענה למדורות שמדליק הציבור הרחב ללא הגבלה"

עו"ד יפעת פרנקנבורד מהייעוץ המשפטי במשרד לביטחון הפנים הסבירה כי התקנות עלו כצורך מהשטח. הן שומרות על בטיחות אך מאפשרות גם לקיים מדורות. "המצב שכל אחד יכול להדליק אש בכל מקום ובכל צורה מסוכן מאוד. ככל שמדובר במתקן ייעודי להדלקת אש, אנחנו דואגים לבטיחות. בעולם מחמירים מאוד בהדלקת מדורות. באנגליה יש תקנות על נפח המדורה וחובות להחזיק באמצעי כיבוי. באוסטרליה יש תקופה שלמה שנאסר להדליק מדורות. החמרנו פחות כדי להתאים לציבור בישראל. בתקנות שהבאנו, האחריות על הנזקים היא על המדליק"

ראש ענף חקירות מחוז ירושלים, משה אלעזרי, סיפר כי במחוז ירושלים היו מספר אירועים בשנים האחרונות. הוא המחיש את סכנות האש בדוגמאות של מדורות ענק בל"ג בעומר, שריפות ענק בהרי ירושלים ועוד. "מדי שנה יש עשרות שריפות שרק בדרך נס נגמרות בלי לפגוע בחיי אדם".

לשאלת ח"כ צור, "כמה כתבי אישום הוגשו?" השיבה סגנית יועמ"ש ברשות הכבאות הארצית כי "כשהתקנות יותקנו יהיה לנו דין ספציפי. הרשות יחסית חדשה ואנחנו לא מכירים הרבה כתבי אישום, אך אנו מקווים שהתקנות יאפשרו לפעול".

ח"כ דוד אזולאי מש"ס, ביקר את התקנות: "אני לא רואה מי הגורם שאמור לאכוף את התקנות? זה דורש המון כוח אדם, שהרי בכל פינה אפשר להדליק מדורה. איפה השלטון המקומי? הוא חשוב במערכת הזו. בל"ג בעומר יש איבוד שליטה ואף אחד לא אוכף. בנוסף, שריפת החמץ. יש מקומות שהרשות התגייסה ויש מקומות שכל דכפין שורף. יש פקחי שמורות הטבע, כבאים, רשויות מקומיות. מי יאכוף? אין כאן מענה אמיתי". על דבריו הגיבה סגנית היועמ"ש גלאון, כי "המטרה היא לייצר נורמה כי הכול פרוץ". ח"כ צור, הוסיף כי "צריך יהיה לקבוע איך מקלים על הציבור לעמוד בהנחיות כדי לא לשים מכשול בפני עיוור. הסוגיה המרכזית היא האכיפה".

ח"כ אורי מקלב אמר בדיון כי "צריך להיזהר שלא לפגוע במסורת ובהווי. אפשר היה להסתפק בתקנות כלליות, אבל לגרום לכך שאדם יוצא עם משפחתו, או מדריך קבוצת נוער וצפוי לקנס מנהלתי זה מחטיא את המטרה".

מני דורון, רמ"ח רישוי והגנה מאש ברשות הארצית לכבאות אמר כי התקנה נותנת מענה גם לל"ג בעומר ולביעור החמץ. נלקחו בחשבון הפרמטרים של משטר הרוחות, מרחק מבלוני גז ועוד, בהתאם לצרכים של האזרחים. לדבריו "האכיפה תתבצע בשלב הבא" לאחר שתוטמע ההסדרה.

במהלך הדיון סוכם כי ייערך מעקב על התקנות, שיובאו בעוד שנה לוועדה לבחינה אודות יישומן בשטח. התקנות אושרו פה אחד בקולותיהם של הח"כים צור ואזולאי וייכנסו לתוקף עם פרסומן ברשומות.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו