מאמץ אחרון: משלחת ישראלית יצאה לצרפת כדי לגבש חזית בנושא הגרעין

מבין שש המעצמות, צרפת היא בעלת העמדה הנוקשה ביותר כלפי האירנים, ובירושלים מקווים לתאם עמדות ולנסות להקשיח עוד יותר את הדרישות הצרפתיות, גם במחיר של פיצוץ השיחות • המועד האחרון שהוקצב להשגת ההסכם הוא באמצע השבוע הבא, ב-31 במרץ

לאחר משבר האמון בין ההנהגה הישראלית לממשל האמריקני בעניין הסכם הגרעין המתגבש בין איראן לשש המעצמות, מנסים בירושלים לגבש בריתות חדשות כדי להקשיח את עמדות המערב בהסכם העשוי להיחתם כבר בימים הקרובים.

משלחת מדינית בראשות השר לענייני מודיעין יובל שטייניץ והיועץ לביטחון לאומי יוסי כהן, יצאה היום לפריז בירת צרפת כדי לדון עם נציגי הממשל הצרפתי בפרטי ההסכם. צרפת חברה בפורום שש המעצמות, הכולל מלבדה את ארבע עמיתותיה למועצת הביטחון: ארה"ב, רוסיה, סין ובריטניה, בנוסף לגרמניה.

קרא עוד:

[postim]

חברי המשלחת צפויים להיפגש עם שר החוץ הצרפתי, לורן פביוס, וכן עם חברי צוות המשא ומתן הצרפתי לשיחות הגרעין עם איראן, בראשות המנכ"ל המדיני של משרד החוץ הצרפתי ניקולה דה־ריוויה.

ההנהגה הצרפתית אינה מרוצה מההסכם עליו עמל ג'ון קרי עם שר החוץ האיראני

צרפת נוקטת בקו הניצי יותר מבין שש המעצמות, וקיימים חילוקי דעות ממשיים בינה לבין ארה"ב אודות הוויתורים שמציעה הקהילה הבינלאומית לאיראן במסגרת ההסכם. הצרפתים נותנים אמון מוגבל מאוד בהנהגה האיראנית ואינם מרוצים מטווח הזמן של 10 שנים אשר הוקצב להסרת כל הסנקציות במידה ואיראן תעמוד בהסכם, אלא דורשים 15 שנה לפחות. בפריז מתנגדים גם לדרישת הסף של איראן – הסרה מידית של חלק מהסנקציות מרגע חתימת ההסכם.

יש לציין כי מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הכחיש בימים האחרונים שקיימים חילוקי דעות רחבים מדי, ואמר כי המעצמות נוקטות בקו אחיד ומתואמות ביניהן לחלוטין בכל פרטי המשא והמתן, אותו מוביל קרי כנציג הבכיר של הקהילה הבינלאומית.

גם לאחר ההתקדמות, עדיין אין ודאות אם השיחות ימשיכו בכיוון חיובי

ביום רביעי ייפתח בלוזאן שבשווייץ סבב השיחות האחרון בין איראן לבין המעצמות, כאשר הצדדים אינם מתכוונים להמשיך בשיחות לאחר מכן אם לא יושגו ההבנות. אם יושג הסכם המסגרת המיוחל, יימשך המשא ומתן במשך שלושה חודשים נוספים, עד לסוף חודש יוני, במהלכם ינסו הצדדים להגיע להסכם כולל וסופי.

הצרפתים, שאינם מרוצים מהכיוון אליו צועדות השיחות, טוענים כי המועד של ה-31 במרץ הוא דד-ליין מלאכותי שמעולם לא נקבע רשמית בין הצדדים, אלא מקורו בלחצים פוליטיים פנים-אמריקניים, בעיקר מכיוון הקונגרס הנוקט בקו ניצי יותר מהממשל ומאיים בהטלת סנקציות חדשות. הצרפתים הבהירו לאמריקאים כי מבחינתם המועד הקובע היחיד הוא סוף יוני.

בסבב השיחות הנוכחי ישתתפו מזכיר המדינה קרי ועמיתו האיראני מוחמד ג'וואד זריף. אם תהיה התקדמות ממשית, ייתכן שגם שרי חוץ משאר המעצמות יגיעו אליו. הסיכויים להשגת הסכם מסגרת קיימים אולם אינם ודאיים, מפני שעל אף התקדמות בשיחות עדיין נותרו פערים משמעותיים שקשה להעריך אם יהיה ניתן להתגבר עליהם.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו