הנשיא ריבלין מנהל מגעים לממשלת אחדות בין הליכוד למחנה הציוני

מקור בליכוד המעורה במגעים אומר כי "המערכת הפוליטית כולה בשלה לאחדות, בעיקר סביב ההתפתחויות עם איראן" • בסביבתו של הרצוג מכחישים בתוקף • וגם פרשנות: למרות הרצון ההדדי, הסיכויים לממשלת אחדות נמוכים מאוד

נשיא המדינה ראובן ריבלין פועל באופן אקטיבי לכונן ממשלת אחדות לאומית, במסגרתה תצורף מפלגת 'המחנה הציוני' לממשלת נתניהו, כך מאשרים גורמים בשתי המפלגות הגדולות.

על פי הדיווח, ריבלין מתווך בין הצדדים ומעביר מסרים בין ראש הממשלה בנימין נתניהו ליו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג. עד כה לא הוחלפו הצעות בכתב, אולם שני הצדדים הביעו התעניינות במהלך והם משתפים פעולה עם ניסיונותיו של ריבלין.

"המערכת הפוליטית כולה בשלה לאחדות, בעיקר סביב ההתפתחויות עם איראן", אמר מקור בליכוד המעורה במגעים, לעיתונאי יהונתן ליס ב'הארץ', "גם הרצוג יודע שהעולם מסתכל אחרת על ממשלת אחדות. הגישושים מתנהלים כבר כמה שבועות, ולהערכתנו במחנה הציוני לא תהיה התנגדות משמעותית לכניסה לקואליציה". לדבריו, "לא ברור אם המהלך יבשיל עד השבוע הבא ולא בטוח שהוא יבשיל בכלל, אבל זה הכיוון".

קרא עוד:
[postim]

באופן רשמי, הרצוג מכחיש בתוקף את הטענות ולדבריו מדובר ב"קשקוש מוחלט". גורם בסביבתו אומר כי "אלה חיזורים שנועדו כדי לצאת ידי חובה, אין בהם כלום. חשיפתם נועדה כנראה לסייע לנתניהו להלחיץ את ליברמן ולדרבן אותו להיכנס לקואליציה, או להרגיע דרישות תקציביות של השותפות הקואליציוניות. הוא רוצה ליצור את הרושם שיש לו אלטרנטיבה לקואליציה הקיימת".

פרשנות: למרות הרצון ההדדי, הסיכויים לממשלת אחדות נמוכים מאוד

ההיגיון בכינונה של ממשלת אחדות פועל משני הכיוונים. מבחינת נתניהו המצב הקיים הוא כמעט בלתי אפשרי, כשכל מפלגה מושכת לצד אחר והחיכוכים הבלתי-פוסקים מאיימים על יציבותה של הקואליציה הצרה והרעועה ממילא. גם בכירי הליכוד מיישרים קו עם קריאותיו הפומביות של ראש הממשלה לצירוף מפלגות נוספות לקואליציה, בדגש על המחנה הציוני, והמהלך צפוי לעבור בקלות יחסית.

הרצוג מעוניין ככל הנראה להצטרף לממשלה, בה יכהן כשר בכיר – כנראה שר החוץ – ואולי אף יצליח לקבל רוטציה בראשות הממשלה למשך שנה או יותר. יו"ר האופוזיציה נתפס כאפרורי, ככזה שאינו מסוגל להוביל מאבק של ממש בממשלה וחסר עמדות פוליטיות ברורות. תפקיד בכיר כל כך יסייע לו למצב את תדמיתו כמנהיג, לקראת התמודדות עתידית על ראשות הממשלה.

המוקש העיקרי טמון בהתנגדותם של רוב חברי סיעת המחנה הציוני ורוב מצביעי השמאל להצטרפות לממשלה. מהלך כזה עשוי בסבירות גבוהה לפרק את המפלגה, ולכן קשה מאוד לדמיין מצב בו הרצוג מצליח לשכנע את חבריו להצטרף כגוש אחד לקואליציה ולתמוך בממשלה, או נוקט תעוזה פוליטית ומפלג שוב את השמאל.

(צילום ארכיון: מרים אלסטר – פלאש 90)

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו