250 שנה אחרי פסק ה'נודע ביהודה', קהילת לונדון נושמת לרווחה

אבן נגף נגולה השבוע מדרך חייהם הרוחניים וההלכתיים של יהודי לונדון עם קבלת הסכמת בית המשפט לעגן בחקיקה שלא לבצע ניתוחי מתים ללא הסכמת המשפחה

לפני למעלה ממאתיים שנה התעוררה לראשונה שאלת ניתוחי המתים בלונדון אשר הביאה לפסיקת היסוד שהונחה ע"י רבה של פראג התורתית הגאון רבי יחזקאל לנדא זצ"ל בעל ה'נודע ביהודה'. אמש הוכרע הספק שנתגלע לפני שנות דור והומר באנחת רווחה גורפת בקרב הקהילות היהודיות ששָׂשׂוּ על פסיקת בית המשפט העליון בלונדון המורה כי ניתן להסתפק בבדיקה בלתי פולשנית לקביעת סיבת המוות.

מזה שנים רבות מהווה הסוגיה מכשול לרבים החרדים לדבר ה', כאשר בכל מקרה בו קיימת נסיבת מוות שונה במקצת מהרגיל, דורשת המשטרה לערוך ניתוח בגופת המת תוך חילול וביזוי מנוחתו ורמיסת רגשות המשפחה האמונה על דרך התורה. מקרים מצערים של פטירת אנשי ארץ ישראל שמתו בארץ הנכר הפכו לקשים בהרבה בשל ההתמודדות המייסרת מול הגורמים הפתולוגים שדרשו נתיחה מקיפה.

אמש (ג') הושגה התוצאה ההיסטורית שתניח ליהודי בריטניה הגדולה ללכת למנוחת עולמים בהשקט לאחר מאה ועשרים. שופט בית משפט העליון בלונדון, קבע כי יש לשנות את נוסח החוק כך שבמקרה שמשפחות הנפטרים תבענה את סירובן לערוך ניתוח לאחר המוות מטעמי הלכה, ייאלצו הפתולוגים להסתפק במידע שיושג בדיקה בלתי פולשנית בלבד באמצעות בדיקות דימות. קביעת החריגה בתוך נוסח החוק תימנע את הצורך במאבק מחודש שניהלו העסקנים עד כה לגבי כל נפטר מחדש.

ראשי התאחדות קהילות החרדים הביעו סיפוק רב מהמהלך ואמרו כי עתה יוכלו היהודים לקיים ביתר שלווה את אורח החיים ההלכתי.

מעניין לציין כי הפסיקות ההלכתיות הנוהגות בעניין מתבססות כולן על היסודות שהניח ה'נודע ביהודה' לפני כ-250 שנה בתשובתו (תניינא יו"ד שאלה רי) "בנדון השאלה שבאה עליו מק"ק לונדון במעשה שאירע שם באחד שחלה בחולי האבן בכיסו והרופאים חתכו כדרכם בעסק רפואה במכה כזו ולא עלתה לו תרופה ומת ונשאלו שם חכמי העיר אם מותר לחתוך בגוף המת…

ה'נודע ביהודה' מצטט את דברי האוסרים והמתירים ואת יסודות שיטתם ושולל מכל וכל את הסברא שיש בזה תועלת ללימוד ו'פיקוח נפש' לעתיד, והוא מסיים את דברי תשובתו "וחלילה להתיר דבר זה ואפילו רופאי האומות אינן עושים נסיון בחכמת הניתוח ע"י שום מת כי אם בהרוגים ע"פ משפט או במי שהסכים בעצמו בחייו לכך ואם אנו ח"ו מקילים בדבר זה א"כ ינתחו כל המתים כדי ללמוד סידור אברים הפנימים ומהותן כדי שידעו לעשות רפואות להחיים. ולכן האריכות בזה הוא ללא צורך ואין בזה שום צד להתיר. ולדעתי שגגה יצאה מלפני כבוד מעלתו שמיהר להשיב להקל".

תשובת נודע ביהודה

הכתבות המעניינות ביותר

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו