נכה ומעוניין לעבוד? "הממשלה מערימה קשיים"

כרבע מהנכים בארץ כלל לא קיבלו ייעוץ ממשלתי בתעסוקה, כך נחשף בוועדה לביקורת המדינה • יו"ר הוועדה קארין אלהרר: אנשים מוכשרים ונמרצים וראויים רבים – נתקלים בקושי לעבוד רק בגלל מוגבלותם • עו"ד תומר רוזנר: הטיפול הממשלתי לא רק שאינו מסייע - אלא דווקא מערים קשיים

נכים המעוניינים לעבוד ולפרנס את עצמם, ולא להיות רק נזקקים, נתקלים – מלבד מהרתיעה של מעסיקים – גם במסלול-מכשולים בירוקרטיים.

הוועדה לביקורת המדינה, דנה אתמול שוב בדו"ח מבקר המדינה על פעולות הממשלה בעניין, ויו"ר הוועדה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) אמרה כי "הוקמו הרבה צוותים וועדות – ועדיין המצב מאכזב ומתסכל. אנשים מוכשרים ונמרצים וראויים רבים – נתקלים בקושי לעבוד רק בגלל מוגבלותם. הבירוקרטיה המסואבת חוסמת אנשים טובים מלהתפרנס בכבוד". אלהרר קראה למשרד הרווחה לגבש תכנית מלאה לשילוב בתעסוקה של כל המסוגל לכך, ולנציבות שרות המדינה לעמוד בהחלטת הממשלה להקצות 5% מכלל המשרות לאנשים עם מוגבלויות.

מבקר המדינה יוסף שפירא, ציין כי הבעיה איננה תקציב אלא רק תיאום בין משרדי הממשלה, ואילו ליאורה שמעוני, מנהלת חטיבת הרווחה במשרדו הוסיפה כי כיום בארץ כ-460 אלף נכים בדרגות שונות, כמחציתם גם מקבלים קצבה – ומאלו מועסקים רק 18%. לדברי בנימין גולדמן, שחקר את הנושא במשרד, כ 26% מהנכים כלל לא קיבלו כל ייעוץ בהשמה לעבודה, ואין כלל תכנית ממשלתית מערכתית בנושא.

קרא עוד:
[postim]

נציגת משרד הרווחה, הד"ר שלי נורדהיים, סיפרה כי כ-6000 איש מתוכם כאלף בעבודה-נתמכת ובמפעלים מוגנים, בשוק הפרטי כ-3000 איש נוספים, המשתכרים כ-67% משכר המינימום במשק. לדבריה, במפעלים המוגנים הוקמו יחידות הכשרה לעבודה, כדי לשלב עובדים אלו בשוק הפרטי, והתכנית היא כי בשנת 2016 יוצאו כ-10% מעובדים אלו מהמפעלים המוגנים לשוק הפרטי.

עו"ד נעה ביתן, היועצת המשפטית של אקי"ם טענה מנגד כי כיום עדיין ממתינים להשמה לתעסוקה כ-20 אלף בעלי מוגבלויות.

חלם: אתר המכרזים למשרות לבעלי מוגבלויות אינו נגיש לעיוורים

דפנה מאור, מנהלת תחום פיתוח אנשים עם מוגבלויות במשרד הבטיחה כי הם פועלים להקמת מרכז שיעניק התאמות בהעסקת מוגבלים, אבחונים, השמה בעבודה, ליווי וייעוץ, אך עו"ד תומר רוזנר, היועץ המשפטי של הוועדה סיפר מנגד כי "קיים רצון טוב בהרבה משרדים, אך כשנבדקים הפרטים, מתגלה כי הטיפול הממשלתי לא רק שאינו עוזר – אלא דווקא מערים קשיים. נציבות שירות המדינה פרסמה מכרזים המיועדים לבעלי מוגבלויות – אך אתר המכרזים אינו נגיש לעיוורים ולקויי ראיה. גם מי שמצא עבודה, משרדי הממשלה דורשים המעסיק להתחייב ולהעסיקו שנה אחת לפחות, כאשר לדוגמא חברות הזנק, אינן בטוחות שהן-עצמן יתקיימו בעוד כשנה".

גיא שמחי, הממונה על תעסוקת אנשים עם מוגבלויות בהסתדרות הוסיף כי מכלל העובדים בשרות הציבורי רק 2.2% הם בעלי מוגבלויות, וציין כי לעיתים ההתאמה לתעסוקה נותרת אצל המעסיק גם לאחר שהנכה סיים את עבודתו במקום.

לדברי כרמל סטינגר, מנהלת השיקום בביטוח הלאומי, מדי שנה פונים כ-20 אלף איש עם מוגבלויות להשמה בתעסוקה, כ-23 אלף כבר נמצאים כיום בהליכי שיקום, וכ-12 אלף נוספים בתכנית שיקום פעילות, כלימודים אקדמיים והכשרה מקצועית, ומדי כשנה נקלטים כ-4,300 עובדים נוספים בעבודה.

(צילום: מרים אלסטר – פלאש 90)

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו