עָשָׂה יָרֵחַ לְמוֹעֲדִים • שילוב נדיר של 3 תופעות אסטרונומיות

הירח שנצפה מבעד לחרכי הסכך לפנות בוקר של חג, החליף צורה וצבע מן הקצה אל הקצה • הכל על הרכבי התופעות המיוחדות שהביאו למחזות המרהיבים

בשעה בה הסבו עמך ישראל בסוכותיהם, חוסים תחת צל השכינה האופפתם ומגינה מכל פגעי המזל, ובטוחים בהבטחת "כֹּה אָמַר ה', אֶל-דֶּרֶךְ הַגּוֹיִם אַל-תִּלְמָדוּ, וּמֵאֹתוֹת הַשָּׁמַיִם אַל-תֵּחָתּוּ, כִּי-יֵחַתּוּ הַגּוֹיִם מֵהֵמָּה" (ירמיהו י, ב), הרי שבקרב אומות העולם פשתה דאגה רבה וחששות מפני הבלתי נודע.

הסערה השמימית שהסעירה את רוחם של מיליונים ברחבי העולם, נגרמה בשל שילוב נדיר של שלוש תופעות אסטרונומיות נדירות שחברו להם יחד למופע מרהיב של נפלאות הבריאה בירח הסובב את כדור הארץ.

בליל חג סוכות, בין יום ראשון ושני (28-27 בספטמבר), נצפתה מבעד הסכך אחת מתופעות הטבע האסטרונומיות המרהיבות ביופיין – ליקוי ירח מלא "ירח דם" Supermoon Lunar Total Eclipse. מדובר בצירופן הנדיר של שלוש תופעות אסטרונומיות שונות, יחד: הירח המלא יימצא במיקום הקרוב ביותר לכדור הארץ (הפריגיאה) ולכן ייראה גדול ובהיר במיוחד; וכן, החל מהשעה שלוש לפנות בוקר, יחל ליקוי ירח מלא והירח יראה בצבע אדום כהה. ליקוי ירח מתרחש כאשר הירח, כדור הארץ והשמש נמצאים בקו ישר וכדור הארץ מסתיר את אור השמש מפני הירח. חלק מקרני האור, בעיקר האדומות עוברות דרך האטמוספירה של כדור הארץ ופוגעות בפני הירח ולכן צבעו של הירח נראה אדום.

eclipse_2צילום רצף המציג את את מהלכו של ליקוי ירח (צילום: NASA)

הירח נע סביב כדור הארץ במסלול אליפטי ונטוי בזוית של 5 מעלות. הנקודה הקרובה ביותר לפני כדור הארץ מכונה פריגיאה ונקודה הרחוקה אפוגיאה", מסבירה ד"ר דיאנה לאופר, מומחית מטעם סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע, "כשהירח בנקודת האפוגיאה הוא נמצא במרחק של 405,696 ק"מ מאיתנו, וכשהוא בנקודת הפריגיאה הוא נמצא במרחק של 363,104 ק"מ מאיתנו. ירח מלא נראה אחת ל-29.3 ימים, כאשר כדור הארץ נמצא בין הירח ובין השמש, בכל אמצע חודש עברי. השילוב בין שני אירועים אלו, כשירח נראה מלא ונמצא בנקודת הפריגאה, מתרחש מספר פעמים בשנה. השילוב של ירח מלא בפריגאה בזמן ליקוי מלא הוא נדיר, והוא מתרחש רק אחת לשנים רבות . צבעו האדום של הירח בזמן ליקוי, תלוי בכמות האור העוברת דרך האטמוספירה".

בשעה 3:11 לפנות בוקרו של יו"ט ראשון של חג הסוכות, החל ליקוי ירח שהגיע לשיאו בשעה 5:48 והותיר את הירח כרצועה דקיקה על פני השמים שהפכה לכתם אדמדם בוהק. בשעה 6:37 עם שקיעת הירח הסתיים מופע הליקוי כפי שנחזה בארץ ישראל.

הפעמים הקודמות בהן נחזתה התופעה היו ב-1910, 1928, 1946, 1964, 1982, בהפרשים של 18 שנה, אך מאז עד היום לא נוצר שוב הרכב התופעות. הפעם הבאה תהיה בעוד 18 שנה.

רבים ציינו למאמר הנביא (יואל ג) "וְנָתַתִּי מוֹפְתִים בַּשָּׁמַיִם וּבָאָרֶץ דָּם וָאֵשׁ וְתִימֲרוֹת עָשָׁן; הַשֶּׁמֶשׁ יֵהָפֵךְ לְחֹשֶׁךְ וְהַיָּרֵחַ לְדָם לִפְנֵי בּוֹא יוֹם ה' הַגָּדוֹל וְהַנּוֹרָא; וְהָיָה כֹּל אֲשֶׁר יִקְרָא בְּשֵׁם ה' יִמָּלֵט כִּי בְּהַר צִיּוֹן וּבִירוּשָׁלַ‍ִם תִּהְיֶה פְלֵיטָה כַּאֲשֶׁר אָמַר ה' וּבַשְּׂרִידִים אֲשֶׁר ה' קֹרֵא".

.(צילום: עבד רחים ח'טיב - פלאש 90)
Supermoon Lunar Eclipseוושינגטון (צילום: NASA/Aubrey Gemignani)
Supermoon Lunar Eclipseדנוור, קולורדו (צילום:NASA/Bill Ingalls)
Perigee Moon/Lunar Eclipseניו יורק (צילום: NASA/Joel Kowsky)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו