נס גדול היה פה: סביבון הניסים של מערכת הביטחון • צפו

מה משותף למדחף של מסוק, צריח של טנק, מכ"ם ובריח? • לרגל ימי החנוכה בהם נגלה אורם של ניסי השי"ת כאשר מעטים עומדים מול רבים, צפו באמצעי הלחימה שפועלים 365 ימים בשנה, 360 מעלות, ממש כמו סביבון. כאשר לכל כיוון ברור כי יש יד מסבבת מלמעלה

כשמסתכלים על מסוק שטס באוויר, ניתן להבחין במדחף ראשי המורכב מלהבים גדולים שמסתובבים וחותכים את האוויר במהירות שנראית גבוהה כמהירות האור (מה שרבים מכנים "פרופלור"). תהיתם כיצד להבי המדחף הראשי מסתובבים בכיוון השעון ולא סוחפים את המסוק לסיבובים חדים סביב עצמו? למשימה זו בדיוק אחראי המדחף המשני שנמצא בזנב המסוק ומאונך למדחף הראשי. תפקידו הוא לאזן את תנופת סיבוב הלהבים הגדולים ובכך לשמור על המסוק יציב וגבוה באוויר. מה שמשפיע על גובה הטיסה הוא הזווית בה מכוונים הלהבים, כשזווית חדה תוביל לעילוי גבוה יותר ולהפך. "לא הרבה יודעים, אבל כמו שלטנגו צריך שניים, כך גם מסוק זקוק לשני מדחפים כדי לעלות למעלה", מספר סמל יוגב, קצין שליטה בחיל האוויר.

איך זה קורה בפועל: הטייס מניע את מנוע המסוק עם מפתח, ממש כמו במכונית, והלהבים מתחילים להסתובב. שינוי הזווית מתבצע באמצעות ידית משמאל לכיסא הטייס, וכך המסוק טס ללא בעיה.

מסוק"כמעט במהירות האור". (צילום: דו"צ)

סודות הפעולה של הטנקים נשמרים בדרך כלל אצל השריונרים בלבד, ובכל זאת – ננסה להסביר כיצד צריח הטנק נע במהירות אדירה. הטנק מורכב מתובה ומצריח שעליו מונח הקנה. התובה היא בסיס כבד ויציב, והצריח מסתובב כדי לאפשר ירי לכל כיוון. ב"שפת השיריון" תנועת הסיבוב נקראת – צידוד. התותחן אחראי לבצע את הצידוד, והצריח יכול להסתובב ב360 מעלות ובמספר בלתי מוגבל של סיבובים. "הסיבוב מאוד מסוכן בגלל המהירות והכובד של הכלי", מסביר מפקד טנק בחטיבה 188, סמל איתי גריסרו.

איך זה קורה בפועל: התותחן מצודד, הצריח מסתובב על גבי התובה, וכך ניתן לבצע ירי תוך כדי תנועה במהירות ובעצמה לכל כיוון.

חטיבה 7. צילום דובר צהלחטיבה 7. (צילום: דו"צ)

כל חייל המוכשר לרובאי 02 יודע שכדי לבצע ירי עליו להכניס מחסנית, לדרוך, לשחרר נקירה ולסחוט את ההדק, אבל לא כל חייל יודע מה באמת קורה בתוך הנשק. הבריח הוא החלק שאחראי על נעילת הנשק כך שאבק השריפה לא יצור פיצוץ פנימי בתוכו. הוא מסתובב לאחר הדריכה, מאפשר לכדור לצאת ואז חוזר ונועל את הנשק. "רק לאחר נעילה מדויקת, ניתן לבצע את הירי ללא חשש ולעבור את המטווחים בהצלחה", מסביר רנ"ג אלי רוימי, בוחן נשק ומנהל עבודת חימוש בבאח גולני.

איך זה קורה בפועל: החייל טוען, דורך את ידית הדריכה, משחרר את הנקירה לירייה בודדת, בזמן שהבריח מסתובב בתוך המכלול, ויורה בנשק.

מטווח של לוחמי גולני. צילום דובר צהלמטווח של לוחמי גולני. (צילום: דו"צ)

בצה"ל קיימים מספר סוגי מכ"מים (מגלה כיוון מרחק) שמסייעים לבנות תמונת מצב, בנק מטרות אויב ולבצע החלטות מבצעיות: מכ"ם שטח הבונה תמונת כוחות בים, מכ"ם אוויר הממפה את כוחותינו בשטח האווירי, מכ"ם בקרת אש הננעל על מטרות טילים ומכ"ם "אדיר", היחיד מסוגו שממפה את הטילים המסווגים ביותר.

המכשירים המתוחכמים שסוקרים את השטח ב-360 מעלות אינם מסובכים כפי שנדמה. "למעשה התהליך הוא דיי פשוט. קיימת אנטנה שמסתובבת במהירות ומעתיקה את התמונה למסך המחשב", מסביר סרן רן, קצין גילוי – ניווט – קשר של שייטת 3. גלים אלקטרומגנטים הנשלחים מהאנטנה פוגעים בעצמים במרחב וחוזרים לאנטנה. המכ"ם מעבד את המידע ויוצר תמונה ברורה על גבי המסך.

איך זה קורה בפועל: המכ"ם עובד באופן אוטומטי ומציג על גבי המסך תמונה חדה על סמך סיבובים של 360 מעלות, כשהמהירות נקבעת ע"י המפעיל. החיילים שיושבים בחדר המלחמה מדווחים בקשר לגבי עצמים שהם רואים במסך.

חיל התקשובהכניסה לבסיס חיל התקשוב המתפעל את המכ"מים (צילום: דו"צ)
0 0 הצבעות
דירוג הכתבה
2 תגובות
ישנות
חדשות המדורגות ביותר
Inline Feedbacks
הצגת כל התגובות

גורנישט – כלום
סתם ריצוד תמונות!

שיעברו מהר למסוקים וטנקים קטנים לא מאויישים
זה נראה לי צבא מיושן

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו