בדיקת דם פשוטה יכולה לחסוך סיבוכי שבץ בחלק מחולי הסוכרת

בדיקת דם פשוטה ובלעדית לרמב"ם חוסכת סיבוכים: מה עושים כשנטילת ויטמין E מעלה את הסיכון לשבץ בקרב חלק מחולי הסוכרת

ויטמין E הוא תוסף מזון הנחשב חיוני ומועיל לחלק מחולי הסוכרת בעולם, וידוע כמשפר את מצבם הרפואי. בפרדוקס שלא נדיר בעולם הרפואה – לחלק מחולי הסוכרת הוא עלול להיות דווקא מסוכן, ולגרום להגדלת הסיכון לשבץ מוחי או לבבי. ההסבר המדעי קשור לחלבון דם בשם הפטוגלובין.

לכל אדם סוג הפטוגלובין (2-2, 1-1 או 2-1) הנקבע בגנים שלו. בסדרת מחקרים, שבוצעה על ידי פרופ' אנדרו לוי מהפקולטה לרפואה בטכניון, בשיתוף קרדיולוגים ואנדוקרינולוגים מרמב"ם, נמצא שאנשים עם סוכרת שיש להם סוג הפטוגלובין 2-2 מועדים יותר לסיבוכי סוכרת והתקפי לב. סיכון יתר זה ניתן למניעה בעזרת טיפול פשוט בוויטמיןE . אולם, בחולי סוכרת עם שאר סוגי ההפטוגלובין, נטילת ויטמין E דווקא מגדילה את הסיכון להתקפי לב. סכנה זו הובילה לאיסור על ההמלצה לתת ויטמין E לכל מי שיש לו סוכרת, באופן גורף.

כאמור, נטילת הוויטמין יכולה לסייע לחלק מחולי הסוכרת, בעוד שלאחרים היא מהווה סכנה. בדיקת דם פשוטה יכולה לאבחן את סוג ההפטוגלובין שכל אדם נושא בדמו ובכך לפתור את הסוגיה הבעייתית בקרב חולי הסוכרת. לאחרונה, המכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם ברמב"ם, הכניס את בדיקת הדם לשימוש והפך לבית החולים הראשון והמקום היחיד, שמציע את הבדיקה לאוכלוסיית חולי הסוכרת בארץ.

ד"ר עירית הוכברג, רופאה בכירה במכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם ברמב"ם, מכירה את הנושא מקרוב. במסגרת עבודת הדוקטורט שלה, אותה בצעה בהנחית פרופ' לוי, היא הראתה לראשונה את הסיכון המוגבר לסיבוכים והתקפי לב באנשים עם סוכרת וסוג הפטוגלובין 2-2.

לדבריה של ד"ר הוכברג, ההמלצה לביצוע הבדיקה בקרב חולי סוכרת היא חד משמעית: "מצד אחד נטילת הוויטמין יכולה להציל חיים ומצד שני היא עלולה לסכן אותם", אומרת ד"ר הוכברג, "בבדיקת דם פשוטה וחד פעמית, חולה הסוכרת ידע אם מומלץ לו ליטול את הוויטמין, או לא. לא מומלץ לקחת ויטמין E בלי לדעת את סוג ההפטוגלובין האישי".

ד"ר הוכברג וד"ר דיב דאוד, המנהל בפועל של המכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם ברמב"ם, צברו ניסיון רב שנים בשימוש בבדיקה זו, והחליטו שישנה חשיבות גדולה להנגשת הבדיקה עבור כלל ציבור חולי הסוכרת. צוות היחידה לאנדוקרינולוגיה – בדיקות מיוחדות בביה"ח, בראשותה של ד"ר מיכל ארמוני, אשר אחראי על ביצוע וניתוח הבדיקה, מדגיש כי להבדיל מבדיקת "הפטוגלובין" הזמינה בקופות החולים ובבתי החולים, ומודדת את כמות ההפטוגלובין בדם, ברמב"ם מציעים את הבדיקה היחידה שקיימת כיום ומציעה מידע על סוג ההפטוגלובין.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו