הסוף להפגנות? המשטרה תוסמך לבצע חיפוש על מי שינהג בצורה "מרתיעה או מפחידה"

יחד עם חוק שיעניק למשטרה סמכויות לסיכול טרור, תינתן לשוטרים סמכות לבצע חיפוש על אדם שישמיע קללות או איומים במקום ציבורי • חברי הכנסת ביקשו לנטרל את הפן הפלילי ולהותיר בהצעת החוק רק את החלק הבטחוני, מחשש לפגיעה בזכויות מחאה של קבוצות מיעוטים

חוק המישוש שנולד כדי לסייע לעבודת השוטרים נגד ההתפרעויות האלימות של ערביי מזרח ירושלים, עשוי לסכל את הפגנות החרדים או כל קבוצת מיעוט אחרת.

עפ"י ההצעה, שוטר יוסמך לבצע חיפוש על אדם כאשר מתעורר חשד סביר, לרבות התנהגות בריונית במרחב הציבורי כגון השמעת גידופים, איומים, התנהגות מרתיעה או מפחידה. החיפוש יתאפשר בכל מקום ובכל שעה ללא הגבלה למקומות בילוי או לשעות הפעילות.

בפן הביטחוני, שוטר יוסמך לבצע חיפוש אף ללא חשד, במקום שיוגדר שלגביו קיים חשש ממשי שעלולה להתבצע בו פעילות חבלנית עוינת. הוראת חוק זו תחול כהוראת שעה לשנתיים. הסמכות להכריז על מקום, תהיה של מפקד מחוז במשטרה למשך חודשיים. ולאחר מכן, תחייב את אישור המפכ"ל. הסמכות תוגבל ל- 21 ימים. המשטרה תחויב לעדכן את העוברים במקום על סמכות החיפוש, באופן שיתאפשר למי שאינו מעוניין בחיפוש, לא להיכנס לאזור החיפוש. מפכ"ל המשטרה ייקבע נוהל לביצוע חיפוש נשק בלבד, באופן שיבטיח שמירה על כבוד האדם, פרטיותו וזכויותיו.

כל הסמכויות הללו המייפות כוחו של שוטר ומתירות לו לערוך חיפוש לשם מניעת אלימות, כלולות בהצעת החוק המכונה 'חוק המישוש'. הצעת החוק המקורית זכתה להתנגדות גורפת בוועדת חוק ומשפט, לרבות מאת יו"ר הוועדה ח"כ ניסן סלומינסקי שהטיל על היועצת המשפטית של הוועדה לבוא בדברים עם הממשלה מתוך מטרה להגיע לנוסח מרוכך. ואכן, הדיון היום נערך בנוסח החדש.

חברי הכנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה הביעו חשש כי הצעת החוק תגרום לביצוע חיפוש אצל קבוצות אוכלוסייה מסוימות. רוב חברי הכנסת שהשתתפו בדיון התנגדו לכריכת הנושא הפלילי עם הנושא הביטחוני. חברי הכנסת קראו לממשלה לפצל את הצעת החוק לשתי הצעות חוק, פלילית וביטחונית. חברי הכנסת הודיעו כי מתוך מטרה להעניק למשטרה כלים להתמודד עם הטרור, הם יתמכו בהצעה הביטחונית. מסיבות דומות, אף נציגי לשכת עורכי הדין, והאגודה לזכויות האזרח התנגדו להצעת החוק.

הדיון בהצעת החוק הסתיים. הוועדה תתכנס בשבוע הבא לדון בהסתייגויות של חברי הכנסת ולהצביע על הצעת החוק ולאשר את הבאתה להצבעה במליאת הכנסת בקריאה שניה ושלישית.

(אילוסטרציה: נתי שוחט – פלאש 90)

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו