"פגישה בעלת השלכות היסטורית": נתניהו נרגש מהקמת הברית עם יוון וקפריסין

"שיתוף הפעולה הטרילטראלי בינינו יניב פירות של קדמה לא רק לאזרחי שלוש הדמוקרטיות שלנו, אלא אולי גם לאזור הרחב יותר, וזאת באמצעות הגברת היציבות, הביטחון והשגשוג, ובעזרת השם, גם השלום עבורנו ועבורכם", אמר ראש הממשלה לעמיתו היווני ולנשיא קפריסין

עם חתימת ההצהרה המשותפת בניקוסיה להקמת ברית אסטרטגית בין ישראל, יוון וקפריסין, נשאו שלושת המנהיגים דברים חמים בשבח הגוף החדש. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר כי מדובר בהישג היסטורי שישפיע לטובה על יציבות המזרח התיכון כולו.

"אני חייב לומר, ניקוס, שזה כבוד גדול. אני מעריך מאוד את קבלת הפנים והידידות שלך, וכך גם כל עם ישראל. העובדה שאתה מארח אותנו יחד עם ידידנו היקר אלכסיס יוצרת הזדמנות נדירה", אמר ראש הממשלה לנשיא קפריסין, ניקוס אנסטסיאדס.

"אני מודה שכבנו של היסטוריון, אני תמיד מתנגד לשימוש במונח "היסטורי", אני זהיר מטבעי. אף על פי כן, אני מאמין שהפגישה הזאת היא בעלת השלכות היסטוריות. אמרתי קודם במהלך פגישתנו שהפעם האחרונה שיוונים, קפריסאים ויהודים ישבו מסביב לשולחן ושוחחו על מסגרת משותפת הייתה לפני כ-2,000 שנה. לכן במובן זה, זה אירוע היסטורי, אבל אני חושב שזה היסטורי גם מסיבה נוספת.

"אנו חיים בתקופה של זעזועים גדולים, בתקופת מעבר בהיסטוריה, בעידן המודרני, ואנו ניצבים מול אתגר חסר תקדים מחד ומול הזדמנות חסרת תקדים מאידך – הזדמנות לקדם את יעדינו המשותפים. כשאני אומר יעדינו המשותפים, ראשית אני חייב לומר שיש לנו ערכים משותפים. אנו שלוש דמוקרטיות באזור מזרח הים התיכון. אין כאן רבים כל כך. אולם אנו חולקים את ערכי הפלורליזם, הגיוון, הבחירה החופשית, השיח, את ערכי הדמוקרטיה, והדבר יוצר קשרי ידידות מידיים.

קרא עוד:
[postim]

"אולם אני מאמין שישנו מעגל רחב יותר של מדינות באזור שחותרות לאותם יעדים שאנו חותרים אליהם במובן של אינטרסים משותפים – יציבות, ביטחון, שגשוג ושלום. אלה הם יעדים מכוננים, ואם נעבוד יחד, נוכל לקדמם בצורה אפקטיבית יותר מאשר אם נעבוד בנפרד.

"דנו במספר הזדמנויות לשיתוף פעולה בדרכים מאוד פרקטיות. ראשית כל, גז. כפי שאמרת, התברכנו בגז טבעי מהים. החלטנו לבחון את זה בצורה מאוד שאפתנית, לכונן ועידה טרילטראלית בין יוון, קפריסין וישראל, לתכנן אפשרות של קו צינור שיוביל את משאבי הגז המשותפים שלנו וייצא אותם לאירופה דרך יוון, קו צינור מישראל, קפריסין ודרך יוון ומשם לאירופה. זוהי תכנית שאפתנית שנלווית לתכניותינו האחרות בכל הקשור לניצול משאבי האנרגיה הללו.

"הדבר השני שאנו עושים הוא הנחת כבל תת-ימי מקשר שיחבר בין רשתות החשמל של ישראל, קפריסין ומאוחר יותר יוון להקמת רשת חשמל משותפת. מדובר מבחינתנו בשינוי אדיר, גם מבחינתכם. אני חושב שזה מחזק במידה רבה מאוד גם את שוק הגז ביוון, את מצב האנרגיה. אלה הם שני דברים פרקטיים שאנו מקדמים. אגב, הם קשורים זה בזה, כיוון שאפשר גם לייצא גז באמצעות חשמל, מה שמחזק את מערכת החשמל.

דנו בהתפתחויות בתחום המים, הדרכים בהן נוכל להגביר את יעילות ניהול המים שלנו, בחקלאות, בתיירות, בטכנולוגיה, במיזמי הי-טק, לרבות בתחום הסייבר, וכמובן שאלת שירותי החירום שאנו בישראל כבר נהנינו מהם תודות לתמיכתן של קפריסין ויוון בכיבוי שריפות. נוכל כעת לעשות הרבה יותר עם יכולותינו הנוכחיות ויכולותינו העתידיות – כיבוי אש, איתור והצלה וכו', והבעיה הקבועה של ביטחון ומלחמה בטרור. אלה הם חלק מהתחומים בהם אנו משתפים פעולה. אני חושב שנוכל להבטיח ששיתוף הפעולה הטרילטראלי בינינו יניב פירות של קדמה לא רק לאזרחי שלוש הדמוקרטיות שלנו, אלא אולי גם לאזור הרחב יותר, וזאת באמצעות הגברת היציבות, הביטחון והשגשוג, ובעזרת השם, גם השלום עבורנו ועבורכם".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו