לאחר המחלוקות והעיכובים: 'חוק ההשעיה' עולה שוב לדיון לקראת אישורו

למרות המאמץ של הפוליטיקאים לקדם את החוק, הייעוץ המשפטי של ועדת החוקה סבור כי קיים קושי משפטי לנהל הליך הדחת ח"כ בכנסת

ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת תתכנס מחר לדון בהצעת יושב ראש הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי מהבית היהודי, ליזום מטעמה תיקון לחוק-יסוד הכנסת, שיסמיך את הכנסת להשעות חבר הכנסת.

יושב ראש הוועדה ח"כ ניסן סלומינסקי מבקש להסמיך את הכנסת להשעות ח"כ, לתקופה קצובה או עד תום כהונת הכנסת, אם הכנסת תקבע כי במעשיו של חבר הכנסת יש משום שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, הסתה לגזענות, או תמיכה במאבק מזוין כנגד המדינה.

לפי ההצעה, 61 חברי כנסת יפנו ליו"ר הכנסת בבקשה לפתוח בהליך הדחה. יו"ר הכנסת יעביר את הבקשה לדיון בוועדת הכנסת. ועדת הכנסת תקבל החלטה להדיח ח"כ ברוב של שלושה רבעים מחבריה. החלטת ועדת הכנסת תהיה חייבת לקבל את אישור מליאת הכנסת ברוב של 90 חברי כנסת. חבר הכנסת המושעה, יהיה רשאי לערער על החלטת ההשעיה לבית המשפט העליון.

הייעוץ המשפטי של הוועדה סבור כי קיים קושי משפטי לנהל הליך הדחת ח"כ בכנסת. וזאת משום שקיים קושי אינהרנטי לנהל בכנסת הליך מעין שיפוטי, לבחון ראיות בדקדקנות ולערוך איזונים עדינים. באופן טבעי, בדיון בכנסת יש משקל לשיקולים מפלגתיים. נימוק זה נכון הן לניהול ההליך והן לפתיחת ההליך.

קרא עוד:
[postim]

בנוסף, היועצת המשפטית סבורה כי עצם האפשרות לפתוח בהליך ברוב של 61 חברי כנסת, אף אם ההליך לא יוביל להשעיה, יכול להביא לפגיעה בתפקוד של חה"כ. קיימו של ההליך, יביא לטרדה, השקעת אמצעים, השבתה מפעילות פרלמנטרית, ולכן היועצת המשפטית סבורה כי ראוי שההליך, יתקיים רק במקרים שבהם יש הסכמה רחבה, בכך שחלק מהח"כים שיבקשו את ההליך, יהיו גם ח"כים מסיעות האופוזיציה.

בנוסף, היועצת המשפטית חוששת מפני מצב של השעיה קצרת מועד, שלכאורה אינה 'קטלנית' מבחינת חבר הכנסת, אך תוביל לשימוש יתר בכלי זה. וכן למצב שייכנסו לכנסת ח"כים לתקופות קצרות, מה שעלול להשפיע לרעה על הכנסת.

כאמור, הוועדה תתכנס מחר בצהריים לדון בהצעת יו"ר הוועדה. יו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין הודיע כי בכוונתו להשתתף בדיון.

(צילום ארכיון: פלאש 90)

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו