מדריך: מה לעשות כשמבחינים בנחש?

מה עושים כשמבחינים בנחש? כיצד מזהים אם הוא ארסי או לא? וכיצד יש לנהוג במקרה של הכשה? • בעקבות סרטון הנחש בסניף רמי לוי - המדריך המלא להתמודדות עם הזוחל המסוכן

פרסום סרטון הנחש שהתגלה בסניף רמי לוי מחדד את הצורך במודעות באשר לדרכי ההתמודדות בסיטואציה דומה. בעקבות פניות שונות שקיבלנו מגולשים, אנחנו מרכזים כאן את כל מה שצריך לדעת על דרכי הפעולה בעת מפגש עם נחש.

זיהוי: כיצד לזהות שמדובר בנחש ארסי? מרבית הנחשים הנפוצים בארץ אינם ארסיים. המסוכן שבהם הוא הצפע המצוי שנפוץ באזורים מאוכלסים – מבאר שבע בדרום ועד לגליל העליון ורמת הגולן בצפון. נחש ארסי נוסף הוא צפע החרמון, המצוי בעיקר באזור רמת הגולן.

מנהל מרכז הזוחלים בקצרין, איתי מאירס, מסביר כי במקרה של מפגש עם נחש, מומלץ לא להתרחק מהר – אלא אם מדובר בנחש צפע בעל ראש משולש וציורי מעוינים על גבו. "הצפע עלול לנשוף בחוזקה כדי להגדיר את הטריטוריה שלו. במצב כזה מומלץ להתרחק בזהירות ולשמור על קשר עין כדי לא לעורר את זעמו של הנחש שחש מאוים".

יחד עם זאת, במידה ואתם לא משוכנעים במאת האחוזים כי מדובר בנחש שאינו ארסי – יש להתרחק ממנו ככל הניתן.

פעולה: להתקשר ללוכד או ללכוד באופן עצמאי?

בניגוד לאמונות שונות, נחשים אינם רודפים אחרי בני אדם ולרוב ינסו לברוח ברגע שיתקלו באדם. כאשר נוקטים בכל אמצעי הזהירות – בראש ובראשונה שמירה על מרחק ביטחון ועירנות – אין כלל ממה לחשוש.

אבל כל זה לא בא לרמוז שנחשים אינם עלולים להיות מסוכנים. כאשר דוחקים נחש לפינה, מנסים ללכוד אותו או פשוט דורכים עליו בטעות, הוא לא יהסס לנשוך או להכיש כדי להציל את חייו.

ולכן, כשנתקלים בנחש אין לנסות בשום פנים ואופן ללכוד או לפגוע בו ממספר סיבות עיקריות. הראשונה היא שאין לדעת כיצד הנחש ינהג כאשר הוא בלחץ וחושש לחייו. לא פעם נחשים הפתיעו גם את המנוסים שבאנשי השטח והצליחו להכיש ואף להרוג בעת המאבק על חייהם.

יתרה מזאת: במידה והנחש נפצע במאבק אך הצליח לברוח, הסכנה כפולה שכן חיה פצועה הופכת לחששנית ואגרסיבית יותר.

לכן, כאמור, יש להתרחק מהנחש ככל הניתן (אם מדובר במקום סגור יש לצאת ממנו ולנעול את החדר / בית).

מיד לאחר מכן חשוב להזמין לוכד נחשים מקצועי. בכל מקרה חשוב להזהיר את העוברים והשבים על המפגע.

ריפוי: מה עושים במקרה של הכשה?

במקרה של הכשה, הדבר החשוב ביותר הוא קבלת טיפול רפואי במהירות האפשרית. את כל שאר הפעולות שברשימה יש לבצע בזמן פינוי המוכש לבית החולים.

• במידה וההכשה היא בגפיים (ידיים או רגליים) יש לקבע את האיבר כמו בקיבוע שבר, בעזרת מוט או מקל ישר ותחבושת כלשהי (גם חולצה לדוגמא יכולה לשמש כתחבושת). אין לכרוך את התחבושת בצורה שתעצור את זרימת הדם.

• יש לצמצם (ככל הניתן) כל פעילות, תזוזה ופאניקה של המוכש. פעילות לב מואצת מסייעת בפיזור הארס בגוף.

• אין למצוץ ארס. הדבר שווה ערך לנסיון להוציא טיפת תרכיז פטל לאחר שנפלה לכוס עם מים.

• אין לחסום עורקים. חסימת עורקים אינה יעילה, שכן הארס נע בעזרת מערכות אחרות מלבד הדם ובנוסף עלולה לגרום לנזקים נוספים בעקבות מניעה של זרימת דם תיקנית.

• אין להקפיא את איזור ההכשה. מגע ממושך עם קרח עלול לגרום לכוויות קור. ניתן לקרר בעזרת מים קרים בכדי להקל במעט על הכאב.

• במידה וההכשה אירעה באיזור הבית יש לקרוא ללוכד נחשים בכדי שיסייע בלכידת הנחש. לכידה וזיהוי של הנחש עשויים לסייע בטיפול בבית החולים ובמניעת הכשות נוספות.

עוד בנושא:

בהלה בסניף רמי לוי: נחש צפע התגלה בדוכן הבצלים • צפו

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו