10 דברים שלא ידעתם על שינה של תינוקות

מה זה "רעש לבן", מתי תינוק צריך להירדם לבד ואיך עוזרים לו לעשות זאת? המומחיות של מטרנה מתגייסות להסביר

יכול להיות שאתם בקושי מצליחים להחזיק את העיניים פקוחות כדי לקרוא את הכתבה הזו; אחרי הכל, יש לכם תינוק בבית. בדרך כלל תינוק בן יומו מביא עמו שגרת חיים חדשה, שכוללת ויתור על שעות שינה. זה קשה ומתיש, אבל הבשורה הטובה היא שזה משתפר עם הזמן.
עד שזה יקרה, המומחיות של מטרנה מגישות לכם כמה עובדות על שנת תינוקות שיקלו במעט על הלילות הלבנים.

נעים להכיר: רעש לבן

“רוב התינוקות נמצאים ברחם אמם שלושה טרימסטרים, וכשהתינוק מגיח לאוויר העולם הוא למעשה נכנס לעוד טרימסטר של הסתגלות", מסבירה דינה שמילוביץ', יועצת השינה של מטרנה. "ברחם אמו העובר נענה לכל צרכיו באופן מיידי, ומסביבו יש רעשים טבעיים ומונוטוניים כמו קצב פעימות הלב, זרימת הדם בכלי הדם, זרימת מי השפיר, קולות האם וקולות הסביבה. לכן, שקט מוחלט הוא רעש שזר לו. יש ילדים שרעשים לבנים כמו שואב אבק, מכונת כביסה, מייבש כביסה או שיר ערש קבוע ומונוטוני – עשויים דווקא לעזור ולהרגיע אותם".

 

להירדם לבד? בגיל 5 חודשים

מסתבר שאתם לא לבד: רק 5 אחוז מהתינוקות נולדים עם היכולת להירדם באופן עצמאי. בחודשים הראשונים לחייו, גופו של התינוק לא מייצר כמות מספקת של הורמון המלטונין – הורמון השינה. רק לקראת גיל חמישה חודשים מופרש ההורמון בכמות שיכולה לעזור לו להירדם לקראת החשיכה. בשלושת החודשים הראשונים, ניתן לעזור לתינוק להירדם בכל דרך שמתאימה לכם ולו: בהרגעה, בנדנוד, בחיבוק או בליטוף.

התינוק של השכן

הנה עוד נחמה: בגיל שלושה חודשים רק שליש מהתינוקות מגיעים לשש שעות שינה רצופות. אם אתם לא שם, אתם לגמרי לא לבד.

להבדיל בין יום ובין לילה

החל מגיל ארבעה חודשים אפשר להתחיל ללמד את התינוק להבדיל בין יום ולילה. איך עושים את זה? לאורך שעות היממה פתחו את החלונות והכניסו לבית אור יום, ולקראת הלילה הורידו הילוך: דברו יותר ברוגע וכמובן הקפידו ליישם מדי ערב טקס שינה מסודר שיוביל את התינוק למיטה עד לא יאוחר מהשעה 20:00.

התנומות מתקצרות עם הזמן

תינוקות שאך נולדו יכולים לישון 16-18 שעות ביום, לא ברצף כמובן. ככל שהתינוק גדל, משכי הערות שלו מתארכים – הוא ישן יותר שעות לאורך הלילה ותנומות היום שלו מתקצרות והופכות לסדורות יותר.

איך נדע שהתינוק עייף?

סימנים לעייפות: התינוק מקשת את גבו ונמתח לאחור, מושך באוזן או משפשף את העיניים. גם התנהגות אינטנסיבית מאוד, כשהתינוק נראה ב"היי", זז מהר ונדמה כערני במיוחד – יכולה להיות סימן לעייפות יתר.

מחזורי שינה – יש דבר כזה

גם מבוגרים וגם תינוקות ישנים במעגלי שינה, הכוללים שינה קלה ושינה עמוקה. כשאנחנו עוברים בין מחזור שינה אחד לאחר, אנחנו מקיצים – אבל לא מרגישים בזה בכלל: אנחנו מתהפכים במיטה, מתכסים או אפילו קמים לשירותים, ועוברים למחזור שינה חדש.
מחזור שינה של תינוק עומד על כ-40-60 דקות, שלאחריהן הוא מתעורר; אבל חלק מהתינוקות אינם יכולים לחזור למחזור שינה מחודש באופן עצמאי ולכן הם מזעיקים את ההורים לעזרתם.

לעזור לתינוק להירדם לבד

החל מגיל חמישה חודשים (בתנאי כמובן שהוא מתפתח היטב ולא סובל ממחלה או מכאבי שיניים), התינוק מוכן לרכוש הרגלים שיעזרו לו להירדם לבד. גם לפני גיל חצי שנה אפשר להתחיל ולהקנות לתינוק הרגלי שינה נכונים: לא לחבר בין אוכל ובין הרדמה, כלומר לא לעודד את התינוק להירדם תוך כדי האכלה. כדאי גם להקפיד על טקס שינה קבוע, שליו ומוכר, הכולל אמבטיה מרגיעה, עיסוי משחרר וזמן איכות שקט ונעים. זכרו שכאשר אתם מלמדים את התינוק לישון בכוחות עצמו, אתם למעשה עוזרים לו להתפתח ולגדול – ובנוסף, אתם מאפשרים לכל בני הבית לנהל שגרה ברוכה ולשמור על מאגרי אנרגיה ויכולת תפקוד.

לא לשכוח את החברים הקטנים

כדאי להרגיל את התינוק לבניית הקשרי שינה שלא דורשים מעורבות הורית, כמו למשל מוצץ (מוצץ בודד ולא חוט או סרט קשורים אליו), "שמיכי" או בובה פרוותית שהתינוק אוהב במיוחד. נוכחותם של אלה במיטה עשויה לעזור לו להירדם ולהתחיל מחזור שינה חדש, במקום להזעיק את ההורה למתן בקבוק או לצורך הנקה.

נסו להיעזר במילות מפתח כמו "לילה טוב", "שששש…", "אמא/אבא כאן", "שים/י ראש", אך גם את השימוש בהן הפחיתו עם הזמן עד שהתינוק יצליח לעבור בין מחזורי השינה לגמרי לבד. עודדו את התינוק בחיזוקים חיוביים על כל פעולה שתוביל אותו לשינה – והתעלמו מכל השאר.

שינה מביאה שינה

אל תהיו מודאגים אם התינוק ישן יותר מדי במהלך היום או בצהריים. שינה מביאה שינה: תינוק שנח היטב יירדם יותר בקלות גם בתנומה הבאה שלו, ולא להיפך. עייפות יתרה דווקא תגרום לקושי בהירדמות וגם לקושי בשינה עצמה. לילה טוב!

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו