באיסלנד כיבו אורות כדי לצפות בזוהר הצפוני ללא הפרעות

הזוהר הצפוני התגלה אתמול באיסלנד במלוא הדרו, ובעיר הבירה רייקיאוויק החליטו להוריד את השאלטר על מנת לאפשר לתושבים לצפות בתופעת הטבע המרהיבה • החשיכו וצפו

איסלנד כיבתה את האורות ברחובות הבירה רייקיאוויק כדי לאפשר לתושבים לחזות בזוהר הצפוני. איסלנד תכננה להחשיך את מרכז הבירה, וכמה מחוזות נוספים, בין 22:00 ל-23:00 כדי "לא להפריע" לצפייה בתופעת הטבע המרהיבה בשמיים.

לבסוף פנסי הרחוב נותרו כבויים עד חצות. התושבים התבקשו להחשיך את בתיהם, והנהגים נדרשו לנסוע בזהירות בכבישים החשוכים. בבירת איסלנד זהרו השמיים כמה פעמים בימים האחרונים.

האסטרונום סאייבר הלגי ברגסון אמר ל-BBC כי "כיבוי האורות ברחובות הוא מחווה אדירה של מועצת העיר. אני מקווה שזה ייעשה בתדירות גבוהה יותר מכיוון שזה היה מוצלח מאוד, במיוחד עבור מי שהיה סבלני מספיק כדי לחכות להופעת הזוהר. בנוסף זה מעודד יותר אנשים לצאת החוצה ולהסתכל על השמיים בלילה – שזה נהדר".

730140201001397980551no

7301401099089640360no

התופעה מתרחשת כאשר נוצר בחגורת ואן אלן "עומס יתר" של חלקיקים שזורמים מטה בשדה המגנטי של כדור הארץ ומתנגשים במולקולות שבאוויר, בעיקר בחנקן ובחמצן שבאטמוספירה – באזור היונוספירה, וגורמים להם לשחרר אנרגיה בצורה של פליטת אור. התופעה מתרחשת בעת פעילות מוגברת של השמש.

אטומי החמצן באטמוספירה טעונים באופן קבוע ובעת שמגיעה "רוח השמש" טעונה מטען גם היא, נוצר מפגש בין האטומים הטעונים המצריך שחרור אנרגיה, שבא לידי ביטוי בהופעת זוהר הקוטב. הזוהר מופיע בדרך כלל סמוך לקטבים המגנטיים של כדור הארץ, משום שהאטומים הטעונים נמשכים אליהם בהתאמה. במהלך סערות גאומגנטיות זוהר הקוטב יכול להופיע גם באזורים מרוחקים מאוד מהקטבים המגנטיים – תלוי בעוצמת הסערה המגנטית.

צבעו של זוהר הקוטב נקבע בהתאם לסוג האטום. ירוק, שהוא הצבע הנפוץ ביותר, נוצר כתוצאה מפגיעה באטום חמצן. ואילו צבעים נדירים יותר כאדום וכחול נוצרים מאטומי מימן או חנקן, או מפגיעה ברמה גבוהה יותר של האטמוספירה.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו