הבידול שנועד להחליש את החמאס – רק מחזק אותו

הניסיון הישראלי לבודד כלכלית את עזה במטרה להחליש את החמאס, בינתיים רק מחזק אותו • דעה

בעזה חיים בלי לייצר, מתרומות ומנדבות המאפשרות לשרוד. עם זאת יש תנופת בנייה וחמאס משליט חוק וסדר, סולל כבישים ומשפר שירותים.

מדיניות הבידול שנוקטת ממשלת ישראל, המבוססת על הפרדה כלכלית וחברתית ככל האפשר בין הגדה המערבית ובין רצועת עזה, נועדה להחליש, ואם אפשר להפיל, את שלטון חמאס.

עיקרו של הבידול הוא מניעת יצוא מוצרי תעשייה וחקלאות מרצועת עזה, ובהיעדר היצוא מתקיימת בעזה מערכת כלכלית מוזרה ביותר. מצד אחד היבוא לעזה מישראל כמעט חופשי. סחורות וחומרי גלם שישראל לא נותנת להכניס לעזה נכנסים דרך המנהרות. גם האיסורים על תנועת האנשים לרצועה וממנה לא מתקיימים כמעט מאז שינוי השלטון במצרים ופתיחת מעבר רפיח לאנשים אך לא לסחורות.

מצד שני, היצוא מעזה אסור. אפשר לכאורה לייצא דרך המנהרות, אבל כיוון ש-85% מהיצוא הופנה כל השנים לגדה המערבית ולישראל – אין אפשרות מעשית או כדאיות כלכלית לשווק דרך המנהרות לסיני ומשם לגדה ולישראל.

בעזה יש תנופת בנייה אך אין ייצור

מחיימר אבו־סדה, מרצה למדע המדינה באוניברסיטת עזה, אמר לי בשבוע שעבר שהחיים ברצועה בסך הכל לא קשים במיוחד. אמנם 83% מהמפעלים מושבתים או פועלים בתפוקה חלקית ושיעור האבטלה עומד על כ-30%, אבל כ-200 אלף שכירים בעזה מקבלים שכר בצורה קבועה. חלק מקבלים שכרם מהממשלה הפלסטינית ברמאללה, חלק אחר מהשכירים מקבל משכורת מממשלת חמאס ורבים אחרים מקבלים שכר מארגון הסעד לפליטים של האו"ם ומארגוני סעד אחרים.

במילים אחרות, בעזה חיים בלי לייצר. חיים מתרומות ומנדבות המאפשרות לאוכלוסייה קצת יותר מאשר לשרוד; יש תנופת בנייה מסוימת; ממשלת חמאס משליטה חוק וסדר ואף סוללת כבישים ומשפרת שירותים.

מדיניות הבידול מקשה על הפיתוח הכלכלי

מדי פעם מאפשרת ישראל מעט יצוא: בנוסף לתות שדה ולפרחים, אישרה ישראל לאחרונה לשתי משאיות של חטיפי אנרגיה על בסיס תמרים לצאת לגדה המערבית. ישראל גם אפשרה מעט יצוא עגבניות לסעודיה ולפני ימים אחדים, לראשונה זה חמש שנים, יצאה משאית בגדים של חברת כמאל עאשור לנמל אשדוד ומשם לבריטניה.

לפני שבועות אחדים משאית עמוסה ברהיטים יצאה מעזה דרך ישראל לתערוכה בירדן. השאלה היא לאן מובילה מדיניות הבידול. מבחינה כלכלית ברור שהיא חוסמת כל אפשרות של פיתוח כלכלי. האוכלוסייה, במיוחד הצעירים המובטלים, הופכת למתוסכלת. ספק אם יש בבידול תועלת פוליטית.

בכירי החמאס בעזה נראים בחודשים האחרונים בטוחים בעצמם, אחרי שהכשילו את הסכם הפיוס בין חאלד משעל לאבו-מאזן בקטאר לפני שלושה חודשים. במבחן התוצאה ניתן להעריך שהבידול שנועד להחליש את החמאס בינתיים רק חיזק אותו.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו