'חוק ההסדרה' עבר – הבג"ץ בדרך ובימין מקדמים את 'פסקת ההתגברות'

בעוד אמש הזדרזו ארגוני השמאל להודיע כי בכוונתם לעתור לבג"ץ בכדי שזה יפסול את 'חוק ההסדרה' בימין מזדרזים לקדם חקיקה שתגביל את כוחו וסמכותו של בית המשפט לפסול חוקים של הכנסת

זמן קצר לאחר ש'חוק ההסדרה' שהנוי במחלוקת עבר במליאת הכנסת, ברוב של 60/53 הודיעו מספר ארגוני שמאל כי בכוונתם לעתור לבג"ץ לנוכח הטענה כי מדובר ב'חוק שאינו חוקתי'.

בהודעת 'שלום עכשיו' נאמר, כי "חוק ההסדרה הוא אות קלון לכנסת ישראל וכי נתניהו מוכן לאפשר גזל אדמות, לסכן את קציני צה"ל ולגרור את ישראל לבית הדין הבינלאומי בהאג למען הישרדות פוליטית. נבלום את החוק המסוכן הזה בבג"ץ".

ארגון 'יש דין' העומד מאחורי העותרים לבעלות על החלקות בעמונה פרסם הודעה, ולפיו "חוק ההסדרה חוק גזל בלתי חוקי ובלתי מוסרי, שנועד להעניק פרס לגנבי אדמות".

בארגון הפלסטיני לזכויות אדם, 'מרכז עדאלה' הזהירו, כי "החוק מפר באורח חמור את זכותם של תושבים ופליטים פלסטינים לקניין".

עם העברת החוק במליאה הודיע אמש ח"כ בצלאל סמוטריץ', כי כבר היום יפעל להגיש את חוק "פסקת ההגבלה" המבקש להקשות על בג"צ בפסילת חוקים.

כזכור, בסוף השבוע הונח על שולחן הכנסת, הצעת חוק יסוד "זכות העמידה", עליו חתומים חכי"ם מכל סיעות הקואליציה, ביניהם ח"כ יוגב, סמוטריץ' אייכלר פורר וחסון.

ההצעה מבקשת גם היא להגביל את סמכות שופטי בג"ץ לפסול חוקים המחוקקים בכנסת ישראל.

יוזם הצעת החוק, יו"ר "צעירי הליכוד" דוד שאין, אמר כי "בימים אלה אנו מבינים יותר מתמיד שבג״צ צריך לעבור שינוי. לא יכול להיות שמפנים את הישוב עמונה ופוסלים את מתווה נכסי הנפקדים שהממשלה רוצה לקדם בהסכמה, וכל זה על בסיס טענות בלבד מבלי שהפלסטינים הוכיחו את בעלותם על הקרקע.

"במדינה דמוקרטית עם הפרדת רשויות – אין בסמכות בג״ץ לפסול את מתווה הגז או לפסול את ׳חוק המסתננים׳, למעשה הצעת החוק איננה עוסקת רק בענייני התיישבות אלא שהיא רחבה יותר. לדוגמא, חברי כנסת לא יוכלו לעתור בבג"ץ נגד חוקים שעברו את תהליכי החקיקה".

השר יריב לוין שכבר קרא לא אחת להגבלת כוחו של ביהמ"ש העליון קורא הבוקר לשופטי בג"ץ שלא להידרש לעותרים ולא להתערב בהחלטות הכנסת.

"מערכת משפט צריכה להיות כזו שמבוססת על כללים ועל חוקים שאושרו על ידי הכנסת. הם לא יכולים להיעשות על בסיס על מיני אמירות של שופטים שיושבים ומחליטים מה סביר בעיניהם ומה מידתי בעיניהם, עניינים של השקפת עולם".

לדבריו לוין, "בית המשפט העליון, בדרך שבה הוא הולך כיום, פוגע בסופו של דבר פגיעה קשה בדמוקרטיה".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו