לקראת פסח: הלכות הגעלת כלים, חלק א'

שלושים יום קודם החג: מה המקור בתורה להגעלת כלים? לא הצלחתם להבין עד היום את פירוש המושג "כבולעו כך פולטו"? ומה משמעות המילה "הגעלה"? מומחה הכשרות, הרב יוסי שטיינברגר, עושה סדר

המקור בתורה:
המקור בתורה להגעלת כלים הוא בבמדבר ל"א בסיפור מלחמת מדיין. במלחמה שהסתיימה בניצחון בני ישראל, נלקח מהמדיינים שלל רב, בין היתר נלקחו כשלל כלי אוכל. התורה מצווה לבני ישראל להכשיר את הכלים שנלקחו כשלל, לפני שיבשלו בהם מאכלים, מפני שבכלים אלו בישלו המדיינים מאכלים שאינם כשרים על פי דיני התורה.

וכך נאמר בכתוב:  "ויאמֶר אֶלְעָזָר הַכּהֵן אֶל אַנְשֵׁי הַצָּבָא הַבָּאִים לַמִּלְחָמָה. זאת חֻקַּת הַתּוֹרָה… אַךְ אֶת הַזָּהָב וְאֶת הַכָּסֶף אֶת הַנְּחשֶׁת אֶת הַבַּרְזֶל אֶת הַבְּדִיל וְאֶת הָעופָרֶת. כָּל דָּבָר אֲשֶׁר יָבוא בָאֵשׁ תַּעֲבִירוּ בָאֵשׁ וְטָהֵר… וְכל אֲשֶׁר לא יָבא בָּאֵשׁ תַּעֲבִירוּ בַמָּיִם”. [במדבר ל”א]

בליעה:
כלי שבושל בו מאכל כלשהו, גם לאחר שינקוהו כראוי ולא יוותר בו מהאוכל מאומה, דפנות הכלי בלעו את טעם המאכל שהתבשל בו. כגון: בשר שאינו כשר שבושל בסיר, אף שהסיר הינו חלק וקשה ואינו עשוי מחומר סופג, בכל אופן דופנותיו בולעות את טעם הבשר הטרף שהתבשל בו. וכשיבואו לבשל לאחר מכן בסיר זה בשר כשר, הטעם שנבלע מהבישול הקודם של הבשר הטרף ייפלט על ידי חום הבישול, ויחזור וייספג בבשר הכשר שמתבשל כעת בסיר, ויאסור את הבשר הכשר, שיהפך לטרף גם הוא. או סיר שבושל בו חלב, הסיר בולע את טעם החלב וכאשר יבואו אחר כך לבשל בו בשר, טעם החלב הבלוע בדפנות הסיר, ייפלטו אל הבשר.

סדר ההכשרה:

כבולעו כך פולטו:
ההלכה קובעת כי “כבולעו כך פולטו”. כלומר באותה הדרך בא בלע הכלי את הטעם. כך גם יפלוט אותו.

כגון: כלי בישול שבלעו טעם איסור על ידי כוח האש ולא על ידי מים, כגון בשר טרף שנצלה על גבי האסכלה או כשהוא תחוב בשיפוד, הרי השיפוד בלע את טעם הבשר לא על ידי נוזלים, אלא על ידי הבשר שנגע ישירות בשיפוד והתחמם בכוח האש, הכשרתם של השיפוד או האסכלה תהיה באותה הצורה בה בלעו – והיא חימום באש עד שיאדים ויהיו ניצוצות ניתזים. זאת נלמד ממילות הפסוק: "כָּל דָּבָר אֲשֶׁר יָבוא בָאֵשׁ תַּעֲבִירוּ בָאֵשׁ וְטָהֵר"

ואילו כלים שבישלו בהם את המאכלים האסורים על ידי נוזלים, כגון מרק בשר, או בשר ברוטב וכדומה, בסוג זה של בישול, בליעת הסיר את טעם האיסור נעשתה באמצעות הנוזלים הרותחים, לכן ההכשרה שתפקידה להפליט מתוך הכלי את טעם האיסור, תהיה על ידי טבילת הסיר במים רותחים. זאת לומדים ממילות הפסוק: "וְכל אֲשֶׁר לא יָבא בָּאֵשׁ תַּעֲבִירוּ בַמָּיִם"

משמעות המושג הגעלה:
משמעות המילה ‘הגעלה’ היא הניגוד של ‘בליעה’ ופירושו ‘פליטה’. הגעלת כלים משמעותה – הפלטת טעם החמץ הבלוע. כפי שכותב הרמ”א: [תנ”א ג] “פירוש, הפלטה – שהכלים פולטים האיסור שבהם.

המשך בכתבה הבאה אי"ה.

מתוך הספר: מושגים בכשרות המזון שיצא לאור אי"ה בקרוב.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו