פלאש 90

הלכה יומית: הכוונה בעת אמירת 'אחד'

מדי יום, לפני 'אשרי' בתפילת ותיקין, {או לפני הוצאת ספר תורה בשני וחמישי}, אומר מרן ראש הישיבה הגאון רבי מאיר מאזוז שליט''א הלכה יומית לתלמידים ולציבור המתפללים. היום למד בהלכות הדיוקים בקריאת שמע

הלכה יומית מפי מרן ראש הישיבה רבנו מאיר מאזוז שליט"א

יום שלישי כ"ב טבת תשע"ח

'בן איש חי' אומר, בפסוק שמע ישראל יכוין מאד במלה "אחד". אחד זה מורה על אחדות השם, על יחוד ה'. שכל אומות העולם לא היו מכירים את היחוד, היו חושבים שיש כמה אלוהות, כמה אלילים, אבל הכל הבל הבלים. ומקום שהיו בו עם ישראל, התחילו להכיר ביחוד ה' ולזרוק את כל האלילים.

ובתיבת "אחד", באות אל"ף יש סגול, וסגול זה תנועה קטנה, לכן לא מאריכים בה. לא לומר: אאאאחד – אי חד, כי יש לזה שתי משמעויות לא טובות, או: אין אחד, או: איפה האחד הזה?…
לכן האל"ף סגול וממהרים בה.

באות חי"ת מאריכים מעט, ובאות דל"ת מאריכים עוד יותר. אבל לא יעשה דלת בדגש – אחדד, יוסיף לה אלף או משהו אחר, לא!!! אמנם כתוב שיאריך בדל"ת, אבל עושים את זה בדל"ת רפויה כמו ז' (דז – כמבטא התימנים).

יש שיר של רבי שלמה אבן גבירול, שאומר על הדבורה שמזמזמת על ידו: "היא מייחדת, ומתזת באחד…" מה הכוונה? הזמזום של הדבורה, נשמע לו כאילו עושה פסוק שמע ישראל, ומאריכה בדל"ת של תיבת 'אחד' בדל"ת רפויה הדומה למבטא האות ז'.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו