צילום: פלאש 90

פסקת ההתגברות: ריבלין וחיות תקפו; שקד השיבה

הבוקר נערך טקס השבעת השופטים, כשברקע ריחף כל העת הפולמוס סביב פסקת ההתגברות והגבלת סמכויותיו של ביהמ"ש העליון. נשיאת העליון חיות ונשיא המדינה ריבלין ביקרו בחריפות את "המתקפה על שלטון החוק", שרת המשפטים לא נותרה חייבת

בבית הנשיא בירושלים נערך הבוקר טקס השבעת השופטים, כשברגע מרחף כל העת הקרב על פסקת ההתגברות והפולמוס סביב היוזמות להגבלת כוחו של בית המשפט העליון.

נשיאת העליות, אסתר חיות, אמרה בטקס: "הרשות השופטת נתונה תחת מתקפה בוטה וחסרת תקדים אשר מאיימת באופן ממשי על עצמאותה ועל אי תלותה. המשמעות של חקיקה זו היא פשוטה – ביטול ההגנה החוקתית על זכויות האדם המעוגנות בישראל בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, והתרת הרסן לחקיקת חוקים הפוגעים בזכויות אלה בלא שבית המשפט יוכל להושיט לנפגעים סעד.

טועה מי שסבור כי פסקת ההתגברות "מתגברת" על בית המשפט. לאמיתו של דבר מדובר בהתגברות על זכויות האדם של כל פרט ופרט בחברה הישראלית, ובמתן הכשר לכנסת, בתמיכת הממשלה, לחוקק באין מפריע חוקים שיפגעו בזכויות האדם".

לדבריה, "מדובר בפסקת התגברות אשר עצם חקיקתה תכתים את מפעל החוקה הישראלי שטרם הושלם, תיצור כאוס חוקתי ותהפוך את ההגנה החוקתית שהוקנתה לזכויות האדם בישראל במסגרת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו לכלי ריק".

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין הצטרף לדברים ואמר: "בהעדר הגנה על זכויות המיעוט, הרוב הקובע אינו אלא שתלטן…יותר מבעבר עולה הטענה כי מערכת המשפט פולשת לתחומים לא לה, ומטילה סייג שלא כהוגן על החלטותיה של כנסת ישראל, היא נציגו הנבחר של הריבון. ואכן, מדינה דמוקרטית לא יכולה אלא להסתמך על הכרעת הרוב. אבל – אין סתירה בין קבלת כללי המשחק ובראשם הכרעת הרוב ובין הגנה עיקשת על זכויות המיעוט. ההפך הוא הנכון".

שרת המשפטים איילת שקד פתחה את נאומה בציטוט של נשיא בית המשפט העליון לשעבר משה לנדוי: "בכל הנוגע ליחסי הגומלין בין הכנסת לבית המשפט הגיעה המדינה לפרשת דרכים. המַכְשֵׁלָה הזאת חייבת לחזור עכשיו לכנסת. אין לנו גוף אחר היכול להביע את רצון העם, ואל לה לכנסת להתחמק עוד מאחריותה ומחובתה להגיד דברה בלשון החוק, באופן שאינו משתמע לשני פנים".

לדברי שקד, "אתמול, לאחר למעלה מעשרים שנים, מדינת ישראל התקדמה צעד משמעותי לעבר מימוש חזונו. אני מאמינה, שבסופו של תהליך ארוך ומעמיק, כנסת ישראל תשלים את מהלך שרטוט יחסי הגומלין בין הרשויות. זהו מהלך הכרחי, שבסופו של יום, ישיב את אמון הציבור במערכת המשפט לגבהים שזכתה להם ערב נאומו של הנשיא לנדאו".

שקד הוסיפה כי, "אחת לשבוע, יוצאת בת קול ומכריזה כי מדינת ישראל צועדת אל קץ הדמוקרטיה. לעתים בשל מהלך ממשלתי כלשהו ולעתים בשל חקיקה כזו או אחרת. חייזר שינחת כאן, עלול להאמין שהדמוקרטיה הישראלית כה שברירית עד שהיא קורסת ברגע אחד. האינפלציה בהודעות אודות מות הדמוקרטיה הפכה לאבסורד, ובעיקר לכלי ניגוח פוליטי.

צר לי לאכזב את המספידים, אך צאו החוצה והביטו. הדמוקרטיה הישראלית חיה נושמת ובועטת וחזקה יותר מכל מבקריה ומכל מספידיה. והאמינו לי, היא גם יכולה להכיל דעות ותפיסות שונות.

בית המשפט היום אינו דומה לזה שהיה לפני עשר שנים. הוא מגוון יותר ואינו משקף אחידות מחשבה. בתקופה האחרונה בית המשפט התברך בשופטים בעלי תרמילי חיים שונים הנושאים על גבם מטענים ערכיים מגוונים. כשם שפרצופיהם שונים – כך פסיקותיהם שונות, וטוב שכך".

0 0 הצבעות
דירוג הכתבה
7 תגובות
ישנות
חדשות המדורגות ביותר
Inline Feedbacks
הצגת כל התגובות

היו ויהיו תמיד עמי ארצות כחיות וריבלין , לא מבין את הסכלות שלהם , מה הם רוצים שהמיעוט יחליט בשביל הרוב ?!…
התורה קבעה כלל אחרי רבים להטות .
לא הרוב קובע אלא המיעוט צריך לקבל את החלטת הרוב בשל המציאות שזה מה שטוב להם ולא מה שהם רצו לכתחילה .
יש לא מעט דוגמאות לכך אבל דוגמא אחת – תארו לכם שהמיעוט יחליט לנסוע בצד שמאל בכבישים ……

על ריבלין נאמר:
זקני עמי הארצות כל זמן שמזקינין דעתם מיטרפת עליהם
ועל חיות נאמר:
ויקו למשפט והנה משפח לצדקה והנה צעקה
ואומר:
מקום המשפט שמה הרשע ומקום הצדק הרשע
ואומר:
שריך סוררים וחבר גנבים כולו אוהב שוחד ורודף שלמונים

הדיקטטורה של בג"ץ,
אין לאף אחד בעיה שבג"ץ יפסול כל חוק של הכנסת מאותו רגע ששופטי בג"ץ יבחרו בבחירות דמוקרטיות.

הבג"ץ זה שלטון עריץ של קומץ שמאלנים מרושעים שרודפים אחרי כל עניין יהודי

שאפו לשקד

למה לפעמים נדמה לי שהנשיא הוא עוד כתב מזדקן של גלי צהל?….
יש הרגשה שהגדרת תפקידו היא (חוץ מלהשתעמם ולשעמם) להגיד את מה שנחמד להגיד…. רק אני מרגיש ככה?

למה לא מפרסמים את התגובה שלי????????????????????????

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו