זהירות: כך תבדקו שאין תולעים בפטריות

שנים רבות לא הקפידו כלל על כשרות בפטריות, גם לא בפטריות משומרות. עד שגילו שיש בעיות אחרות, כמו חרקים ועכבישונים בפטריות • מומחה הכשרות, הרב יוסי שטיינברגר מסביר כיצד לבדוק ומה אסור לאכול

מערכת הפטריות מונה כ- 100,000 מינים השונים בגודלם ובצורתם, החל ממיקרואורגניזמים חד תאיים ועד לצמחים גדולים בעלי צורה מורכבת. עד לשנת תשס"ב הקלו מאד בכשרות הפטריות המשומרות. כיוון שלרוב הדעות אין בהם צורך בבישול ישראל, והמפעלים המייצרים פטריות אשר מיקומם היה בעיקר בסין מייצרים אך ורק פטריות ולא מאכלות אסורות אחרות, והתוספת היחידה המוספת לקופאת השימורים הינה מים, מלח ומלח לימון.

הפתעה-תולעים:
והנה לפתע גילה מאן דהוא תולעת בפטרייה וגרם לשערורייה גדולה שכן עד לגילוי זה לא חשב אף אחד גם לא מומחי התולעים כהרב ויא, הרב רווח, הרב שטרנפלד והמומחים משאר וועדי הכשרות, על היתכנות הימצאות תולעים בפטריות.

מרגע גילוי זה פורסם בשם גורמי הכשרות השונים שאין להשתמש בפטריות בשימורים אף אם הם נושאים כשרות למהדרין וחותמת הבד"צ עד לבירור וטיפול בנושא. דבר זה גרם לשערורייה רבתי שכן כמעט ולא היה תקדים למצב בו הבד"צ מפרסם על מוצר אשר חתום כדת וכדין בחותמתו, אין לאכלו בשום פנים ואופן.

הבדיקה:
קשה היא מאד בדיקת הפטריות המשומרות שכן החרק – שצבעו צהוב חזק, מסתתר ונבלע בצבע הפטריה [שלאחר בישולה הופכת מגוון לבן, לגוון חום – צהוב]. ועוד שהחרקים אינם נמצאים על הפטרייה כבשאר ירקות-עלים, אלא נמצאים תחת קרום הפטריה, כך שהזיהוי קשה שבעתיים למי שלא בקי בדבר. [ומטעם זה לא יועיל כאן כל שטיפה לפטריות כיון שהם מכוסים בקרום].

חרקים שנמצאו הם רימות תולעים (שלב בהתפתחות החרק) בצבע צהבהב, ונמצאים בעיקר מתחת לכובע של הפטריה, בסביבות הגבעול. הרימות נראות בעין רגילה, ופעמים גודלן כ – 0.5 ס"מ. הכרת החרק דורשת מיומנות מכיוון שרוב בני אדם לא מכירים את צורת החרק, אולם המתבונן בהם היטב יראה שיש בהם איברים מסוימים. החרקים הנמצאים בקופסאות השימורים אין בהם תנועה מכיוון שהם מבושלים וממילא הרימות מתות עקב הבישול. ברור שכאשר הרימות חיות יש בהן תנועה והן עוברות ממקום למקום.

למעשה: פיטריות בשימורים יש לצרוך בכשרות מהודרת אשר סומכים עליה כי בדקה אותם מתולעים, בדרך כלל אלו פטריות שמקורם בבתי גידול באירופה ולא במזרח הרחוק שם תנאי הגידול אינן סטרליים ועל כן הפטריות מתולעות.

פטריות טריות יש להשתמש אך באלו אשר הקרום המחבר בין הרגל לבין הכיפה, שלם. באם הקרום קרוע אין להשתמש כלל בפטרייה עקב החשש שעכבישונים חדרו לחלק המחוספס שמתחת לכיפה. כמו כן יש לשטוף את הפטרייה הסגורה היטב לפני השימוש.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו