ארכיון דובר צה"ל

דיווח: ישראל מעוניינת להמשיך בסיוע ההומניטרי גם ביום שאחרי

ישראל מקיימת מגעים בניסיון לגבש מנגנון שיאפשר את המשך הסיוע ההומניטרי לתושבי הגולן הסורי גם לאחר שצבא סוריה ישלים את השתלטותו מחדש על האזור. התקווה היא שמהלך כזה ישמר את אהדתם של תושבי הגולן הסורי לישראל

ישראל מקיימת מגעים שקטים עם גורמים בינלאומיים, בניסיון לגבש מנגנון שיאפשר את המשך הסיוע ההומניטרי לתושבי הגולן הסורי גם לאחר שצבא סוריה ישלים את השתלטותו מחדש על האזור, כך מדווח יואב לימור ב'ישראל היום'.

דרום סוריה, ובכלל זה אזור הגולן, נכבש ברובו מידי צבא סוריה כבר בראשית מלחמת האזרחים במדינה ב־2011 .באזור פועלים מספר רב של ארגוני מורדים, בהם כאלה שקשורים לדאעש ולאל־קעידה, ואחרים שפועלים עצמאית. כתוצאה מההתנתקות מהשלטון המרכזי בדמשק פסקו בהדרגה גם רוב השירותים האזרחיים לתושבי האזור, ובעיירות ובכפרים רבים אין חשמל ומים זורמים, ומוסדות החינוך והבריאות פועלים חלקית או בכלל לא.

בשנים האחרונות נעזרים תושבי דרום סוריה בסיוע הומניטרי כדי להתקיים. חלק ניכר מהסיוע, שעיקרו מזון ותרופות, מגיע מישראל – בין אם בתרומות מהעולם שעוברות דרך הגבול בגולן, ובין אם בתרומות שנאספות בארץ או מועברות על ידי צה"ל. הפעילות הזאת מתבצעת באמצעות מנהלת "שכנות טובה", שהוקמה כדי לסייע לתושבי הגולן הסורי שנפגעו במלחמה. כחלק מכך טיפלה ישראל באלפי פצועים בבתי חולים בארץ, וסייעה לאלפים נוספים – בעיקר ילדים – בטיפולים רפואיים בסיסיים במרפאה מיוחדת שהוקמה על הגבול בצפון הרמה.

בימים אלה נערך צבא סוריה להשלים את השתלטותו על דרום המדינה כבר בימים הקרובים, לרבות על אזור הגבול עם ישראל בגולן. ההערכות הן שההתנגדות בכפרים תהיה מועטה, וכי עם שוך הקרבות יבחרו מרבית הפליטים לחזור לבתיהם, כולל האלפים שמתגוררים בשבועות האחרונים במחנות מאולתרים שהוקמו לאורך הגבול.

עם זאת, סוריה צפויה להתקשות בהחזרת החיים בדרום המדינה למסלולם. תהליך השיקום האזרחי בסוריה נמשך מעבר למצופה, והוא מתמקד כעת במרכז המדינה, וספק אם לשלטון בדמשק יהיה קשב או כסף להשקיע בדרומה.

על הרקע הזה מעוניינים בישראל להמשיך להעביר סיוע הומניטרי לתושבי הכפרים בגולן הסורי גם לאחר שצבא סוריה ישתלט מחדש על השטח. גורמים מדיניים וביטחוניים בכירים מקיימים שיחות בנושא עם גורמים בינלאומיים, ובראשם נציגי כוח אונדו"ף של האו"ם, שאחראים ליישומם של הסכמי הפרדת הכוחות בגולן מ־1974.

התקווה הישראלית היא שמהלך כזה ישמר את אהדתם של תושבי הגולן הסורי לישראל, ובמשתמע – ירחיק אותם מתמיכה באיראן, שזוממת להגיע לאזור בעקבות צבא סוריה ולבסס את כוחותיה בשטחים שיפנו המורדים. הצלחת המהלך תלויה בהסכמת דמשק, שטרם ניתנה, ובישראל מתכוונים לפעול גם במוסקבה ובוושינגטון בניסיון לקדם את סיכוייו.

בעקבות ירי מרגמה בסמוך לגדר: צה"ל תקף מוצב סורי

באישון לילה: צה"ל העביר סיוע הומניטרי לפליטים בסוריה • צפו

הרמטכ"ל סייר בגבול הצפון: "נמנע כניסת פליטים מסוריה"

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו