Noam Revkin Fenton/Flash90

שקד וקרעי מציעים: יועמ"ש הכנסת ייבחר בוועדה המורכבת מח"כים בלבד

הח"כים מהליכוד וימינה מקדמים הצעת חוק לפיה ישונה הרכב ועדת הממליצים לתפקיד היועץ המשפטי לכנסת, כך שתורכב רק מחברי כנסת. כיום חברים בוועדה גם נציג הרשות השופטת ונציגי רשויות ציבוריות. המשמעות: יהיה לקואליציה או לימין רוב בוועדה

חברי הכנסת איילת שקד מימינה ושלמה קרעי מהליכוד הגישו הצעת חוק שנועדה לשנות את הרכב הוועדה שממליצה על מועמדים לתפקיד היועץ משפטי חדש לכנסת, כך שיהיו בה רק חברי כנסת. ב'וואלה' צוטטו ב בכירים בקואליציה שאומרים כי יו"ר הכנסת יריב לוין, שאמור להכריע על זהות המועמד לתפקיד "אישר מאחורי הקלעים את קידום ההצעה". בלשכתו מסרו בתגובה כי לא ידוע לו על יוזמה כזו אך "עמדתו העקרונית לאורך שנים היא שהליכי מינויים צריכים להתבצע תוך מתן שיקול דעת לדרג הנבחר".

על פי הדיווח של יקי אדמקר, הצעת החוק של שקד וקרעי קובעת כי הוועדה תהיה בת חמישה חברים במקום שבעה כיום, ויהיו בה רק חברי כנסת, והם: יו"ר ועדת הכנסת, יו"ר ועדת החוקה, יו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה ושני חברי כנסת נוספים החברים בוועדה למינוי שופטים. המשמעות היא כי בוועדה יהיה רוב לקואליציה והמינוי יהיה בשליטתה הבלעדית.

ההצעה היא שינוי משמעותי מהחוק כיום לפיו בוועדה הציבורית חברים מלבד שלושה חברי כנסת, גם שופט בדימוס (מינוי של נשיאת בית המשפט העליון לתפקיד יו"ר הוועדה), נציב שירות המדינה או נציג מטעמו, ראש לשכת עורכי הדין או נציג מטעמו ונציג נוסף של המועצה להשכלה גבוהה. החוק הנוכחי קובע כיום כי יו"ר הכנסת ממנה את יועמ"ש הכנסת, באישור ועדת הכנסת, מבין המועמדים שעליהם המליצה ועדה ציבורית, שאותה רוצים שקד וקרעי להחליף.

לדברי קרעי, "האיזון העדין בין רשויות השלטון בישראל, מופר באופן גס. הפגיעה המשמעותית ביותר היא מצד הרשות השופטת, אשר מכרסמת באופן רציף בסמכויותיה של הכנסת, שהינה הרשות העליונה, והיחידה שנבחרת על ידי העם. כחלק מהשמירה על עקרון הפרדת הרשויות וחיזוק מעמד הכנסת, ראוי שהיועץ המשפטי לכנסת ייבחר לתפקידו בהליך בו משתתפת נציגות רחבה של חברי הכנסת, ללא מעורבותן של רשויות אחרות או גורמים זרים. הצעה זו תחזיר לכנסת את עצמאותה המלאה בבחירת אדם לתפקיד חשוב ומהותי כל כך לעבודתה השוטפת, כיועץ המשפטי לכנסת, ותמנע כל מעורבות חיצונית במינוי זה".

שקד אמרה כי "הצעת החוק הזו באה לעשות סדר. הכרה בחשיבותו של עקרון הפרדת הרשויות אינה שייכת לקואליציה או לאופוזיציה, ואינה שייכת למגזר ספציפי כזה או אחר. ההקפדה על גבולות גזרה ברורים היא אינטרס משותף של כל אלו המאמינים בעקרון הדמוקרטיה, ללא קשר בין ימין ושמאל. בית המשפט העליון וגורמי הרשות המבצעת לא צריכים להיות מעורבים בהליכי בחירת היועץ המשפטי של הכנסת".

"הכנסת, כנציגת העם, מגוונת דיה לבחור עבור עצמה את הגורם שייצג אותה. ההסדר שקיים היום פוגע במעמדו הציבורי של הכנסת כאשר הוא מותיר את נציגיה בוועדת האיתור במיעוט. מן הראוי הוא, שחברי הכנסת יהיו בעלי ההשפעה הבלעדית בקבלת ההחלטה וללא מעורבותן של הרשויות האחרות. יש להחזיר לכנסת את העצמאות בבחירת נציגיה כחלק מעקרון הפרדת הרשויות, ולחזק את מעמדה כבית הנבחרים".

0 0 הצבעות
דירוג הכתבה
4 תגובות
ישנות
חדשות המדורגות ביותר
Inline Feedbacks
הצגת כל התגובות

אולי כדאי להרחיב את הצעת החוק ולהחיל אותה גם על הועדה לבחירת שופטים?

וליהודים הייתה אורה….

כנראה שבכל מקרה בג"ץ יתערב כאן…. תתחילו קודם עם פסקת התגברות

קרעי הוא הפודל של ביבי
ורגב היא הפינצ'ר הצווחן של שרה נתניהו

ימניים מטומטמים,
אם זה רעיון טוב – למה לא חשבת על זה כשהייתם בשלטון?
עכשיו , כשכחול לבן על המשפטים להציע כזה דבר?

ליכודניקים נוכלים.
וכי את אלשיך ומנדלבליט לא ביבי ישירות מינה?!

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו