Israel Sellem/POOL

בכיר בכחול לבן: "לא נשלים עם מהלכים נגד ביהמ"ש – זה יפרק את הממשלה"

גורם בכיר בכחול לבן אומר ל'חדשות JDN' שלא ייתנו לחוקק מחדש את חוק ההסדרה: "באנו לטפל בקורונה, אמרנו בפירוש ששמים את הכל בצד ולא עושים צעדים דרסטיים, ולא מקדמים חוקים בעייתיים בנושא המשפטי, מלבד הריבונות שזה בהסכם"

גורם בכיר בכחול לבן אומר ל'חדשות JDN' כי לא ייתנו לחוקק מחדש את חוק ההסדרה שבוטל הערב על ידי בג"ץ: "היה הבנה שלא עושים צעדים דרסטיים, ולא מקדמים חוקים בעייתיים בנושא המשפטי, מלבד הריבונות שזה בתוך ההסכם", אמר הגורם.

"באנו לטפל בקורונה, אמרנו בפירוש ששמים את הכל בצד ומרפאים את המדינה", הוסיף הגורם בשיחה עם 'חדשות JDN' והסביר למה יתנגדו לחקיקה שתעורר מחלוקת. "לא נוכל להשלים עם המהלכים נגד בית המשפט, זה יפרק את הממשלה ונלך לבחירות".

בליכוד הבהירו הערב כי אין כוונה לחוקק כעת את פסקת ההתגברות, אולם יוגש נוסח חדש לחוק ההסדרה: "מצער שבג"צ התערב ופסל חוק חשוב להתיישבות ולעתידה. נפעל כדי לחוקק את החוק מחדש", נמסר. בסביבת ראש הממשלה בנימין נתניהו אמרו הערב כי "החלת הריבונות תפתור את רוב בעיית ההסדרה". בכיר בליכוד צוטט ב'כאן חדשות' אומר כי "לא נתפשר גם במחיר משבר, כחול לבן תצטרך להסכים לחוקק את חוק ההסדרה".

מנגד, מכחול לבן נמסר כי "חוק ההסדרה במתכונתו מנוגד למצב החוקתי בישראל והבעייתיות המשפטית בעניינו היתה ידועה עוד במועד אישורו בכנסת. אנו מכבדים את הכרעת בג"ץ ונדאג שהיא תמומש". בכיר המפלגה, שר החוץ גבי אשכנזי אמר כי "אנחנו מכבדים את הכרעת בג"ץ בנושא חוק ההסדרה. לבג"ץ הסמכות המלאה לבחון חקיקה במדינת ישראל. נדאג כי כל החלטה של בג"ץ תכובד ולא נאפשר כל פגיעה בשלטון החוק".

ביטול 'חוק ההסדרה' • הליכוד: "נחוקק מחדש"; כחול לבן: "נדאג שהיא תמומש"

ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ הגיב הערב להחלטת בג"ץ לפסול את חוק ההסדרה ואמר כי "זו הייתה פסילה צפויה. החוק עורר בעיות קשות עוד בתהליך החקיקה שלו, ואסור היה להעביר אותו מלכתחילה. חבריי לכחול לבן ואני נדאג שפסיקות בג"ץ יכובדו, לא תהיה כל פגיעה בשלטון החוק".

יו"ר כחול לבן אמר כי "אני מקבל בהבנה ביקורת כשהיא נעשית בצורה מכובדת, ואני מודיע שתמיד אפעל לסייע לכל אזרח ישראלי שניתן לסייע לו ברמה האנושית ובמסגרת החוק – בין אם הוא מתנחל או קיבוצניק, יהודי, ערבי או דרוזי, דתי או חילוני".

עוד הוסיף כי "היום בביקורי באוגדת איו"ש סיפרתי לחברי מועצת יש"ע, שהצעד שעשיתי בכדי להיכנס לממשלה נבע מדאגה עמוקה שלי לאחדות החברה הישראלית בעת המשבר שפקד אותנו. בכדי שנהיה מאוחדים כחברה, אנחנו חייבים לכבד את שלטון החוק, לבקר בצורה עניינית, וגם אם יש מחלוקות עמוקות ביננו – נתמודד איתן תמיד כאחים, ולא כשונאים".

שר המשפטים אבי ניסנקורן מכחול לבן אמר דברים דומים ומסר כי "הבעייתיות בחוק ההסדרה היתה ידועה לממשלת ישראל כבר מהרגע הראשון ופסילתו היתה צפויה לכל הגורמים במערכת הפוליטית. הכרעת בג״ץ הולכת יד ביד עם המצב החוקתי בישראל וכמובן שנכבד אותה. את המעמד החוקי של רבים מהבתים בהתנחלויות ניתן להסדיר, אולם עלינו לעשות זאת בצורה מושכלת ובהסכמה רחבה".

יו"ר הכנסת יריב לוין הגיב בחריפות להחלטת בג"ץ ואמר כי "בית המשפט העליון רמס היום שוב, כמנהגו הפסול, את הדמוקרטיה הישראלית ואת זכויות האדם הבסיסיות של רבים מאזרחי ישראל. הפסיקה שניתנה, על פניה בחוסר סמכות, קורעת קרע נוסף בחברה הישראלית ותפגע עוד יותר באמון הציבור בבית המשפט העליון ובשופטיו. בית המשפט העליון צועד בצעדי ענק אל עבר משבר חוקתי שלא היה כמותו בישראל. הכנסת לא תחריש עוד נוכח הפגיעה המתמשכת בסמכויותיה ובמעמדה".

מימינה נמסר כי "הגשנו את פיסקת ההתגברות לחקיקה. מי שיתמוך הוא ימין. מי שיתנגד הוא שמאל. נגמרו התירוצים. יש רוב מובהק בכנסת בעד פיסקת ההתגברות. אנחנו מצפים לראות את החלטתה של מפלגת הליכוד. בלי סיפורים. בעד או נגד. מי שלא יתמוך בהתגברות כעת, יאבד את זכותו להתלונן על תחלואי מערכת המשפט. אנחנו מצפים ממשלת גנץ נתניהו לתמוך בחוק ולא לסכלו"

"פוגע בזכויות הקניין": בג"ץ הורה לבטל את חוק ההסדרה בטענה ש"אינו חוקתי"

כזכור, שופטי בג"ץ הורו מוקדם יותר על ביטול "חוק ההסדרה" וקבעו שאינו חוקתי. החוק שביקש להתיר למדינה להפקיע קרקעות פרטיות של פלסטינים לטובת מפעל ההתיישבות ביהודה ושומרון. החוק אושר בכנסת בפברואר 2017, אולם המתין להכרעת בית המשפט בעתירות שהוגשו נגדו מאז אוגוסט 2018 – וכעת נפסק כי אינו חוקתי. הכרעה התקבלה ברוב של שמונה שופטים ובראשם נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות. השופט נעם סולברג היה היחיד בדעת מיעוט.

בית המשפט הגיע למסקנה כי הפגיעה הנגרמת לזכויות היא חמורה ומובהקת וכי אין מנוס מן המסקנה שפגיעה זו אינה מידתית ושהנזק הנגרם כתוצאה מן החוק עולה על תועלתו. זאת, בייחוד נוכח קיומם של אמצעים חלופיים בדין העשויים לתת מענה לתכלית הראויה שביסוד חוק ההסדרה, תוך פגיעה פחותה בזכות הקניין ובזכות לשוויון וזאת בחלק לא מבוטל מן המקרים.

העתירה נגד החוק הוגשה על ידי 23 ראשי מועצות של כפרים פלסטיניים, ארבעה בעלי אדמות ו-13 ארגוני זכויות אדם עוד ב-2017, כשהעותרים ביקשו לבטל את החוק מטענה כי החוק נוגד את החוק הבינלאומי. עם הגשת העתירה, הוציא בית המשפט העליון צו ביניים שמנע את מימושו עד היום.

פס"ד בשתי עתירות בנושא "חוק ההסדרה" by מערכת Jdn on Scribd

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו