צילום: בית הדין הבינלאומי בהאג

בית הדין בהאג זיכה פעילי חיזבאללה ברצח ראש ממשלת לבנון חרירי

בית הדין קבע כי הנאשם המרכזי, סלים ג'מיל אייש, אחראי לחיסול מ-2005. שלושת הנאשמים הנוספים זוכו. כולם נשפטו בהיעדרם. עם זאת, נקבע כי אין ראיות לכך שהנהגת הארגון וסוריה היו מעורבות בהתנקשות במי שהתנגד לנוכחות הסורית במדינה

בית הדין המיוחד של האו"ם לענייני לבנון מסר אחר הצהריים (שלישי) את הכרעת הדין בעניינם של ארבעה אנשי חיזבאללה שהואשמו ברצח ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי, שאירע לפני 15 שנה בביירות. השופטים הרשיעו את הנאשם המרכזי בפרשה בעבירות רצח ובביצוע פעולת טרור, וזיכו את שלושת הנאשמים הנוספים.

הנאשם המרכזי, שהורשע, הוא סלים ג'מיל אייש. לפי בית המשפט, יש "מעבר לספק סביר" שהוא אשם במעשה טרור ורצח. "הראיות קבעו שהיו לו קשרים עם חיזבאללה", אמר השופט, שהקריא סיכום של גזר הדין בן 2,600 העמודים. עונשו ייגזר בשלב מאוחר יותר. מקום הימצאם של הארבעה לא ידוע. אף אחד מהם לא הגיב על המשפט, אך סניגורים שמונו להם מטעם הטריבונל אמרו כי מדובר בראיות נסיבתיות שלא מוכיחות שהם האשמים מעבר לספק סביר.

השופטים קבעו כי אין מספיק ראיות הקושרות שניים מהנאשמים, חסן עניס ואסד סברא, לפרשת החיסול. ההרכב שדן בחיסול שהתרחש לפני 15 שנה, ציין כי השניים זייפו את הסרטון שבו ארגון טרור המזוהה עם אל-קאעידה לקח אחריות על הפיגוע, אחרי החיסול עצמו. גם הנאשם השלישי, חסן מרעי זוכה מכל ההאשמות בשל קושי להוכיח מעבר לספק את מעורבותו.

בית הדין בלבנון הבהיר בהחלטתו כי ייתכן שלסוריה ולחיזבאללה היה אינטרס ברור בחיסול חרירי, אך שאין ראיות לקשר שלהם לחיסול עצמו. בית המשפט טען כי אין גם הוכחה משכנעת לכך שמוסטפא בדר אל-דין, המפקד הצבאי של חיזבאללה שחוסל בסוריה ב-2016, אחראי לפיצוץ. לעומת זאת, צוינה טענת התביעה כי אל-דין לקח חלק בתכנון הפיגוע, שכר דירת מסתור כדי לנהל את המבצע, השתמש בשם הבדוי סאמי עיסא וניהל חנות תכשיטים.

בחיסול נאשמים ארבעה אנשים המשתייכים לארגון הטרור חיזבאללה. הם מוגדרים כנמלטים והמשפט נערך ללא נוכחותם. הנאשם החמישי היה מוסטאפה באדר א-דין. אל-חרירי נהרג לאחר שמכונית תופת התפוצצה סמוך לשיירה שלו בביירות. יחד איתו נהרגו גם שר האוצר הלבנוני באסל פליהאן ושמונה ממאבטחיו. את האחריות לפיצוץ קיבל על עצמו ארגון בשם "הישועה והג'יהאד בסוריה", גוף המסונף לארגון "אל-קעידה". הציבור בלבנון הפנה אצבע מאשימה לסוריה מכיוון שחרירי התנגד נחרצות מעורבותה במדינתו.

מעדויות שהושמעו בפני משלחת של האו"ם שנשלחה לחקור את הרצח עלה כי נשיא סוריה בשאר אסד איים על חרירי משום שהתנגד להארכת כהונתו של אמיל לחוד, נשיא פרו-סורי ששלט בלבנון. ב-17 בינואר 2011 הוגשה טיוטת כתבי אישום בגין רצח לבית הדין הבין-לאומי.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו